Artikkeli: Suomi

28.12.2021 klo 17:53

Uhanalaisten vesilintujen metsästystä on rajoitettava

Nokikana pesässään Espoon Suomenojalla.
Erittäin uhanalaisen nokikanan (Fulica atra) kuvasi Kari Pihlaviita Suomenojalla Espoossa. (CC BY-NC 2.0)

Metsästys on yksi lajikadon syy Suomessa. Useat uhanalaiset tai vaarantuneet vesilinnut ovat riistalajeja. Vasemmistoliiton kansanedustajat Jari Myllykoski, Suldaan Said Ahmed, Pia Lohikoski, Veronika Honkasalo, Anna Kontula, Mai Kivelä ja Matti Semi tekivät joulun alla aloitteen vesilintujen metsästyksen rajoittamisesta. 

Tänäkin vuonna sorsastuskaudella on metsästetty erittäin uhanalaisia nokikanoja, uhanalaisia tukkasotkia ja  haahkanoita sekä vaarantuneita haapanoita, heinätaveja ja jouhisorsia.

– On ristiriitaista mahdollistaa lintujen metsästys samalla, kun uhanalaisten lajien elinolosuhteita parannetaan siirtämällä verovaroja luonnonsuojeluun, toteavat aloitteen tehneet kansanedustajat tiedotteessaan ja muistuttavat, ettei elinolosuhteiden parantaminen voi yksinään elvyttää katoamassa olevia vesilintukantoja.

Kuudennen sukupuuttoaallon aikakaudella Suomen tulisi tehdä osansa lajikadon pysäyttämiseksi. Valtion budjetista on tällä vaalikaudella osoitettukin aiempia vuosia enemmän rahaa lintuvesien ja kosteikkojen kunnostukseen.  

Toimenpidealoitteessaan vasemmiston kansanedustajat ehdottavatkin, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin nokikanan, tukkasotkan, haahkan, haapanan, heinätavin ja jouhisorsan metsästämisen rajoittamiseksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *