Artikkeli: Pirkanmaa

6.1.2022 klo 14:37

Aamulehden vaalipaneeliin vaaditaan tasapuolisuutta

Aamulehti kertoo valinneensa puolueet vaalipaneelinsa valtakunnallisen kannatuksen perusteella. Vasemmistoliitto jätettiin ulos, vaikka puolueen kannatus on lähes tasoissa keskustan kanssa. Pirkanmaalla keskustan ja vasemmistoliiton kannastusero viime kuntavaaleissa oli 0,6 prosenttiyksikköä. (Kuva: Cai Melakoski.)

– Puolueiden ja ehdokkaiden tasapuolinen kohtelu on demokratian ja kansalaisten yhdenvertaisten poliittisten oikeuksien kannalta tärkeää. Myös median tulee omalla toiminnallaan tukea ja mahdollistaa sananvapautta, kommentoi Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Virva-Mari Rask Aamulehden päätöstä jättää neljä eduskuntapuoluetta ulos aluevaalien paneelista.

Paneelista ulosjätettyjen kristillisdemokraattien, Liike Nytin, ruotsalaisen kansanpuolueen ja vasemmistoliiton piirijärjestöt vetoavat torstaina lähettämässä tiedotteessaan, että kaikki eduskuntapuolueet kutsuttaisiin vaalipaneeliin.

Maakunnan päälehdellä olisi vielä mahdollisuus muuttaa päätöstään ja osoittaa, että aluevaalit kuuluvat kaikille. Vaalikeskustelut voidaan järjestää vaikka kahdessa osassa, toteavat puheenjohtajat Rikard Bjurström (r.), Karoliina Kähönen (liik.), Piia Nurmela (kd.) ja Virva-Mari Rask (vas.).

Puheenjohtajat muistuttavat tiedotteessaan, että hyvinvointialuevaalit ovat todella tärkeät vaalit Suomessa. Vaalit, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa, koskettavat jokaista pirkanmaalaista.

 – ­Kyseessä on historiallisen suuri uudistus, josta päättäminen on muidenkin puolueiden kuin viiden suurimman varassa. Kaikki yhdeksän eduskuntapuoluetta ovat olleet päättämässä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta koskevasta lainsäädännöstä, todetaan tiedotteessa.

Aamulehti perustelee

Aamulehden aluevaaleja käsittelevään paneeliin on kutsuttu osallistujat kuntavaalien valtakunnallisen tuloksen mukaan viidestä suurimmasta kuntavaalien puolueesta. Päätoimittaja Jussi Tuulensuu perustelee osallistujien rajaamista viiteen lehden halulla saada paneelissa aikaan kunnon keskustelu.

 – Kokemus osoittaa, että liian runsas osallistujamäärä tekee paneelista jäykän ja kaavamaisen eikä aitoa keskustelua niinkään synny. Esimerkiksi yhdeksän hengen paneelissa yhteen ainoaan kysymykseen vastaaminen veisi helposti parikymmentä minuuttia, ilman vastakysymyksiä. Katsoja voisi kysyä, miten anti poikkeaisi kirjoitetusta jutusta, jos varsinaista sananvaihtoa ei käytäisi, vastaa Tuulensuu sähköpostitse Vasemman Kaistan perustelupyyntöön.

Toiseksi syyksi Tuulensuu kertoo paneelin valtakunnallisuuden ja sen että puolueiden kansallinen johto saapuu suurimmalle uudelle hyvinvointialueelle Pirkanmaalle tentattavaksi.

 Tuulensuu toteaa, että paneeli on aluevaalijuttujen kokonaisuudessa vain yksi osa.

 – Pidämme huolta, että aluevaalijuttujemme kokonaisuudessa kaikki pääsevät ääneen, kuten useimmat jo ovat päässeetkin, lupaa Tuulensuu.

Tuulensuun perustelut rajaukseen on lisätty 6.1.2022 klo 19.37

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *