Artikkeli: Kulttuuri, Merkintöjä

7.1.2022 klo 12:34

Tampere tarvitsee enemmän taidetta

Aleksandra Ianchenkon Tatra KT-4 (ratikka Tallinnassa) on yksi Tampereen ratikkareitin varren sähkökaappien taideteoksista. (Kuva: Cai Melakoski.)

Tampere tarvitsee enemmän taidetta lisäämään kaupungin viihtyisyyttä ja kaupunkilaisten hyvinvointia. Taide tekee meille kaikille hyvää, se saa ajattelemaan ja tuntemaan. Parhaimmillaan taide pysäyttää ja saa pohtimaan asioita totutuistakin poikkeavista näkökulmista.

Kaupungissa on tällä hetkellä yli 450 julkista veistosta ja monumenttia. Niistä merkittävä osa on sijoitettu kaupungin keskusta-alueelle. Uusia lähiöitä, kuten Vuoresta rakennettaessa, taide on ollut kiinteästi mukana suunnittelussa. Vuoreksessa tontinluovutusehtoihin on sisällytetty taide-ehto, joka on velvoittanut hankkimaan taidetta kaikkien muiden paitsi omakotitalojen yhteyteen. Tilapäisillä, rakennustyömaita maisemoivilla taideteoksilla on parannettu keskeneräisen asuntoalueen viihtyisyyttä.

Tampere tarvitsee enemmän taidetta lisäämään turvallisuutta. Taiteen merkitystä kansalaisille selvittäneissä tutkimuksissa yli 70 prosenttia vastaajista on pitänyt taidetta turvallisuutta lisäävänä tekijänä. Kaupungissa liikkuvien turvallisuutta ja turvallisuuden kokemusta voidaan lisätä ottamalla huomioon ihmisten erilaiset tarpeet. Taiteella voidaankin lisätä kaupunkiympäristön lähestyttävyyttä ja monimuotoisuutta.

Tampere tarvitsee lisää taidetta muistaakseen historiaansa. Parhaimmillaan aikakausien kerrostumat tekevät historiasta elävän osan nykyisyyttä. Myös muistolaatoilla ja muistomerkeillä, joita on kaupungissa lähes sata, tehdään näkyväksi Tampereen ihmisiä ja tapahtumia. Kaikkea mennyttä Tampereella ei kuitenkaan tahdota muistaa. Vaikka sisällissodan päättymisestä on kulunut yli sata vuotta, sota ja sen seuraukset halutaan edelleen pitää piilossa. Toisin kuin muualla Suomessa ja Pirkanmaalla Tampereella on edelleen nimetön joukkohauta. Kalevankankaan joukkohautaan on haudattu noin 2 700 teloitettua, taistelussa kaatunutta ja vankileirillä kuollutta punaista sotauhria.

Tampere tarvitsee lisää taidetta noudattaakseen prosenttiperiaatetta. Kaikki Suomen 20 suurinta kaupunkia noudattavat prosenttiperiaatetta, mutta vain kolme kaupunkia, Helsinki, Oulu ja Hämeenlinna, noudattavat periaatetta järjestelmällisesti. Tampere on jo 1960-luvulla sitoutunut noudattamaan prosenttiperiaatetta, jonka mukaan vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Tosin kaupungin 2016 hyväksymissä julkisen taiteen periaatteissa sitoumusta ei mainita vaan asiakirjassa mainitaan prosenttiperiaate valtakunnallisena suosituksena.

Tampere tarvitsee enemmän taidetta taiteen itsensä vuoksi. Taiteella ei ole eikä tarvitsekaan olla välitöntä, euroissa mitattavaa hyötyä kaupungille tai kaupunkilaisille. Taiteen askelin lisäämme ymmärrystämme maailmasta ympärillämme. Se riittää. Taidetta tarvitaan enemmän.

 Kirjoittaja tamperelainen, vasemmistoliiton varavaltuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivatkommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *