Artikkeli: Tampere

14.1.2022 klo 15:50

Kaupunki petti vuokralaisensa

Vuonna 1915 rakennettu Polvikatu 5 Juhannuskylässä on yksi kaupungin sijoitusyhtiölle myymistä taloista. Leskirouva Kyllikki Salmio myi talon Tampereen kaupungille vuonna 1984. Näin siitä sai kodin 12 perhettä. (Kuva: Cai Melakoski)

Olemme luotettava ja turvallinen vuokranantaja. Näin lupaa Tampereen Vuokra-asunnot Oy verkkosivuillaan. Joulun alla tuo lupaus rikottiin 106 kertaa.

Silloin Tampereen kaupungin omistama asuntoyhtiö jakoi 106 asunnon postiluukkuun monisteen, jossa kerrottiin, että asukkaiden vuokranantaja vaihtuu. Talot oli myyty  jyväskyläläiselle Sijoitusasunnot.com Group Oy:lle. Kauppa oli tehty 21. joulukuuta.

Tieto tuli asukkaille täysin yllätyksenä. Vuokra-asuntoyhtiö ei ollut aikaisemmin millään tavalla vihjannut aikeistaan myydä kiinteistöjään. Myynnistä ei tiedotettu myöskään julkisuuteen. Ainoa vihje siitä oli myytyjen kohteiden katoaminen Tampereen Vuokra-asuntojen verkkosivuilta.

Myydyt talot sijaitsevat Nekalassa, Puu-Tammelassa, Polvikadulla, Pellavatehtaankadulla, Viinikassa ja Järvensivulla.

Asukkaiden saamassa tiedotteessa Tampereen Vuokra-asunnot Oy kertoo vuokrasopimusten jatkuvan ennallaan, mutta uusi omistaja on ilmoittanut aikovansa myydä asunnot.

Asukkaat pöyristyneitä 

Julkiseen keskusteluun omistajanvaihdoksen seuraukset toi vasemmistoliiton tamperelaisen kuntapoliitikon Jouni Sirénin Facebook-päivitys 7. tammikuuta. Päivitys on koonnut lukuisia huolestuneita kommentteja muun muassa Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n vuokralaisilta. Sen jälkeen asiasta ovat uutisoineet ainakin Iltalehti, Aamulehti ja Yle Tampere.

Tein päivityksen, kun kuulin kaupasta yhden myydyn talon asukkailta. He olivat asiasta järkyttyneitä ja suuttuneita. Kun yksi asukas oli sähköpostitse kysynyt uuden omistajan aikeita, hänelle oli vastattu kiemuraisin sanakääntein, että ensin vuokrat nousevat ja sitten asunnot pannaan myyntiin, Sirén kertoo.

Facebook-kirjoituksen jälkeen Sirén on saanut lukuisia yhteydenottoja Tampereen Vuokra-asunnot Oy.n asukkailta.

Nyt häätöuhan alla olevien asukkaiden joukossa on ikäihmisiä, joilla on ollut koti myydyissä taloissa vuosikymmeniä. Muutkin TVA:n asukkaat ovat huolissaan kyselleet, ollaanko heidänkin talonsa mahdollisesti myymässä. Kaupungin vuokra-asuntoa on totuttu pitämään turvallisena. Minusta kaupunki on pettänyt vuokralaisensa.

Uusi omistaja lupaa, että kun asunnot myydään, niitä tarjotaan ensin nykyisten vuokralaisten ostettavaksi. Sirén pitää lausuntoa lähinnä irvokkaana.

– Miten monella kaupungin vuokratalojen asukkaalla on varaa ostaa asuntonsa omaksi?

Talkoilla rakennetut talot sijoitusyhtiölle

Monilla myydyistä taloista on komea historia. Yksi niistä on Polvikatu 5 Juhannuskylässä. Sen satavuotisjuhlia vietettiin  vuonna 2015. Talo tuli kaupungin omistukseen vuonna 1984, kun leskirouva Kyllikki Salmio myi sen kaupungille. Silloin kaupungin kiinteistöosasto perusteli talon ostamista kaupungin omistaman vanhan vuokra-asuntokannan pienuudella. Talosta sai kodin 12 perhettä.

Nekalaan Asevelikylän talot Saviniementiellä ja Asevelitiellä on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto. Ne rakennettiin talkoovoimin ja muun muassa osuuskaupalta saatujen lahjoitusten turvin helpottamaan rintamamiesten ja heidän perheidensä asuntopulaa. Talot omisti ensin Tampere-Seura, joka sitten  lahjoitti ne kaupungille.

Tiesivätkö poliitikot vai eivät?

Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Marko Salonen on kertonut, että kertonut, että asuntojen myynnistä tehtiin suunnitelma jo viime kesänä, kun hyväksyttiin yhtiön uusi strategia.

Sähköpostissaan Sirénille Salonen kertoo, että päätöksen myynnistä on tehnyt yhtiön hallitus ja sille on saatu etukäteen lupa kaupungin omistajaohjauksen kanssa ja myös kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajiston kanssa on keskusteltu tietoinen asiasta. Saman Salonen on kertonut Iltalehden ja Aamulehden toimittajille.

Konsernijaoston puheenjohtaja on Lauri Lyly (sdp), 1. varapuheenjohtaja on Kalervo Kummola (kok) ja 2. varapuheenjohtaja on Olga Haapa-aho (vihr).

Aamulehdessä 14.1. Lyly, Kummola ja Haapa-aho kiistävät tietäneensä kaupasta mitään. He kaikki korostavat, että kauppa on yhtiön asia. Vastuun hyväksynnästä ottaa kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen. Aamulehdessä Vuojolainen sanoo, että koko konsernijaoston käsiteltäväksi kauppaa ei tuotu, koska 106 asunnon myyminen ei ole yhtiön liiketoiminnan osalta merkittävä asia.

Yhtiön hallituksessa on kokoomuksen, sdp:n, vihreiden ja keskustan valtuustoryhmien nimeämiä edustajia. He eivät ole kommentoineet kauppaa julkisuudessa. 

Asuntokannan myyminen näyttää olevan yhtiön uuden hallituksen ja toimitusjohtajan linjaama. Marko Salonen tuli toimitusjohtajaksi vuonna 2019, ja nykyinen hallitus on nimitetty vuoden 2020 lopulla.

Yhtiön nykyisessä hallituksessa ei ole vasemmistoliiton edustajia. Vuosina 2009-2018 vasemmistoliittoa edusti hallituksessa Leila Tilvis ja vuosina 2018-2019 Virva-Mari Rask. Heidän mukaansa tuolloin ei ollut mitään puhetta asuntokannan myymisestä.

|||

Myydyt kohteet:

– Nekala: Saviniementie 14-26, Asevelitie 7-19

– Puu-Tammela: Annikikatu 4, Tapionraitti 3, Osmonraitti 2-4, Puu-Tammelanraitti 3 A ja B

– Keskusta: Pellavatehtaankatu 7, Polvikatu 5

– Viinikka: Viinikankatu 26

– Järvensivu: Iidesranta 15

Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n hallitus:

Risto Eskelinen (puheenjohtaja),
Ahto Aunela, Päivi Hirvonen, Antti Juva, Matti Kirjalainen, Tero Nikander, Sanna Jokelainen, Juha-Pekka Pöntinen ja Irene Roivainen.

Iltalehdessä 12.1.2021 ja TVA:n asukaslehdessä 2/2015 julkaisu väärä tieto Polvikatu 5:n lahjoituksesta oikaistu 16.1.2022.

 

Kommentteja: 2

  1. Oikolukeminen näemmä jäi tekemättä.

    Itse aiheeseen: tämä on ihan käsittämätön kauppa piilossa käsitellyksi. Kyseessä on historiallisesti merkittävistä asunnoista, joissa TVA:n perinteiden ja ”hengen” pohjalla on ainakin kuviteltu saada asua niin kauan kuin on tarvetta ja halua.

    Jos asunnot on ”pakko” myydä, niin miksei sitten kun asukkaat muutenkin vaihtuisivat? Niin ei tietenkään voisi kaikkia myydä kerralla, mutta ei olisi tällaisiakaan ongelmia.

  2. Tarkoitus myydä muiden yhtiöiden asuntoja. Suunnitelmia näkee googlesta osoite Vilusen Rinne OY.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *