Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

24.1.2022 klo 10:42

Vasemmistoliitto ja sote-uudistus saivat luottamuslauseen

Vasemmistoliitolle povattiin seitsemää paikkaa Pirkanmaan aluevaltuustoon, vasemmistoliittolaiset toivoivat kahdeksaa, mutta kansalaiset antoivatkin yhdeksän paikkaa.

Yleensä hallituspuolueet kadottavat kannatustaan vaaleissa, mutta Sanna Marinin hallitus on toista maata. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu ääniosuus aluevaaleissa nousi 58,8 prosenttiin kaikista äänistä. Siinä on 2,7 prosenttiyksikköä lisäystä viime kesän kuntavaaleihin ja 3,0 prosenttiyksikköä lisäystä eduskuntavaalitulokseen vuodelta 2019. Oppositiopuolueiden ääniosuus aluevaaleissa jäi 38,7 prosenttiin. 

Vasemmistoliitto sai Pirkanmaalla yhdeksän 79 valtuutetusta, 10,7 prosenttia äänistä. Ääniosuus kasvoi viime vuoden kuntavaaleista 2,2 prosenttiyksikköä ja vuoden 2019 eduskuntavaaleista 2,5 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto sai 22 522 ääntä, lisäystä kuntavaaleihin 2 100 ääntä. Eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli paljon korkeampi, äänimäärä oli siksi 1 864 ääntä pienempi vaikka ääniosuus nousi.

Pirkanmaan aluevaltuuston suurin ryhmä on 21 paikkaa saaneella kokoomuksella ja toiseksi suurin 18 paikkaa saaneella SDP:llä. Kolmanneksi suurimman ryhmän paikan jakavat perussuomalaiset ja vasemmistoliitto yhdeksällä paikallaan. Perussuomalaisten ääniosuus oli prosenttiyksikön korkeampi kuin vasemmistoliiton. Keskusta ja vihreät saivat kahdeksan valtuutettua, KD neljä, liike nyt ja valta kuuluu kansalle kumpikin yhden.

Sote-uudistuksen toteuttaneet hallituspuolueet saivat Pirkanmaan aluevaltuustoon 43 paikkaa ja oppositiopuolueet 36 paikkaa.

Vasemmistoliitto eteni liki jokaisessa Pirkanmaan kunnassa

Suurimman ääniosuuden vasemmistoliitto sai Nokialla, jossa 18,4 prosenttia äänestäjistä luotti vasemmistoliiton ehdokkaisiin. Muita kuntia, joissa ääniosuus ylitti 10 prosenttia, ovat Orivesi (14,0 prosenttia), Kihniö (13,0), Tampere (12,6), Valkeakoski (10,9) ja Sastamala (10,4).

Vasemmistoliiton ääniosuus verrattuna viime kesän kuntavaaleihin kasvoi eniten, 13,0 prosenttiyksikköä, Kihniössä, jossa puolueella ei ollut ehdokkaita kuntavaaleissa. Niistä kunnista, joissa vasemmistoliitto osallistui kuntavaaleihin oli kasvu kuntavaaleihin verrattuna suurinta Orivedellä (+5,4 prosenttiyksikköä), Sastamalassa (+4,2), Nokialla (+4,0), Ruovedellä (+2,9), Virroilla (+2,6), Tampereella (+2,4) ja Ylöjärvellä (+2,0).

Pirkanmaan 23 kunnasta vasemmistoliiton ääniosuus kasvoi kuntavaaleihin verrattuna liki kaikissa. Vain kolmessa kunnassa, Parkanossa (-0,5), Hämeenkyrössä (-2,2) ja Juupajoella (-2,2) ääniosuus laski tällä kerralla.

Vasen Kaista palaa tarkemmin kuntakohtaisiin tuloksiin tarkastuslaskennan valmistuttua.

Vasemmistoliitolle edustus jokaiseen aluevaltuustoon

Vasemmistoliitto sai myös valtakunnallisesti vaalivoiton. Tasan kahdeksan prosentin ääniosuus oli 0,8 prosenttiyksikköä suurempi kuin kannatus kuntavaaleissa ja 0,2 prosenttia suurempi kuin viime eduskuntavaaleissa, kun Helsingin osuus lasketaan pois tuloksista. Vasemmistoliitto sai tasan 100 aluevaltuutettua.

Aluevaltuustopaikkoja vasemmistoliitto sai seuraavasti:

Kymmenen paikkaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.
Yhdeksän paikkaa Kainuun ja Pirkanmaan hyvinvointialueilla.
Kahdeksan paikkaa Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueilla.
Kuusi paikkaa Vantaan ja Keravan sekä Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen hyvinvointialueilla.
Viisi paikkaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella.
Neljä paikkaa Keski-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueilla.
Kolme paikkaa Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueilla.
Kaksi paikkaa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Yhden paikan Itä-Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueilla.

Kommentteja: 1

  1. Hyvä selvitys, mutta pitää tutkia tarkemmin ajan kanssa. Ja kannatuksen nousu on iloinen asia, mutta siitäkin joskus enemmän. Olen taas tippunut jotenkin listalta. Vanhakin osoite on voimassa, mutta laitan alle osoitteen, jota nyt käytän pääasiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *