Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

12.1.2022 klo 07:34

Vasemmistoliitto kiri neljänneksi aluevaaligallupissa Pirkanmaalla

Vasemmistoliiton vaalitilaisuudessa Keskustorilla turvaetäisyyksistä ja hyvästä tunnelmasta pidettiin kiinni. (Kuva Cai Melakoski.)

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi tänä aamuna. Vasemmistoliiton pirkanmaalaisten ehdokkaiden ja kannattajien vaalityöhön Aamulehden tänään julkistama alueellinen kannatusmittaus tuo varmasti uutta virtaa. 

Jos mittauksen tulos toistuisi vaaleissa, vasemmistoliitto saisi 9,9 prosenttia pirkanmaalaisten äänistä, lisäystä kesäkuun kuntavaaleihin olisi 1,4 prosenttiyksikköä. Tällä tuloksella vasemmistoliitto ohittaisi vihreät ja keskustan ja nousisi Pirkanmaan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Vasemmistoliiton vaalityön loppusuoralle kasvatettiin intoa myös maanantaina Keskustorilla, jossa monikymmenpäinen joukko aluevaaleista kiinnostuneita kansalaisia kokoontui kuuntelemaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin ja pirkanmaalaisten aluevaaliehdokkaiden ajatuksia vaaliteemoista.

Pureva pakkanen mykisti mikrofonin, mutta se ei juuri haitannut tilaisuuden kulkua, kaikki halukkaat saivat äänensä kuuluville.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson (vasemmalla) piti napakan puheen ja vastaili auliisti yleisön kysymyksiin. Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén (oikealla) avasi tilaisuuden ja katsoi, että kaikki ehdokkaat saivat puheenvuoron. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Andersson korosti, että nämä vaalit ovat erityisen tärkeät pienituloisille, nuorille, eläkeläisille, pienyrittäjille ja työttömille. He ovat niitä, jotka käyttävät julkisia terveyspalveluja. Siksi on tärkeää, että he äänestävät. Pahimmassa tapauksessa aluevaltuustoihin valitaan enemmistöksi hyvätuloisia yksityislääkärien asiakkaita. Heidän on helppo leikata palveluja, joita he eivät itse käytä.

Jouni Sirén kertoi, että 400 000 suomalaista on ulosotossa sote-maksujen takia. On tärkeää, että terveydenhuollon asiakasmaksuja alennetaan. Sirénin mielestä tulevien hyvinvointialueiden pitää alentaa asiakasmaksuja ja oikeasti  jättää ne perimättä silloin, kun niiden periminen on asiakkaan taloudellisen tilanteen vuoksi kohtuutonta. Lisäksi terveyskeskusmaksu pitää poistaa. Asiakasmaksujen perinnässä ei pidä käyttää yksityisiä perintäyhtiöitä.

Laajalle alueelle levittäytynyttä osanottajajoukkoa ei saanut yhteen kuvaan. (Kuva: Markku Uusiniemi)

Vasemmistoliitolla on Pirkanmaalla täysi lista, 98 ehdokasta. Ehdokasasettelu onnistui hyvin myös muilla hyvinvointialueilla, ja puolueella on 11,2 prosenttia maan kaikista aluevaaliehdokkaista. Vasemmistoliitolla on myös ainakin yksi ehdokas 13 sellaisessa kunnassa, jossa ei kuntavaaleissa ollut yhtään ehdokasta.

Pitkälle toistakymmentä ehdokasta esitteli lyhyesti itsensä ja tärkeimmät vaaliteemansa. Vuorossa Esko Turunen. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaalla on 23 kuntaa, vasemmistoliitolla valtuustopaikka uupuu kuudessa kunnassa. Aluevaaliehdokkaita löytyy 19 kunnasta, myös Kihniöstä, jossa vasemmistoliitolla ei ollut ehdokasta kuntavaaleissa. Aluevaltuustoon vasemmistoliitto saanee uusimman Pirkanmaalla puolueiden kannatusta mitanneen mielipidetutkimuksen mukaan kahdeksan paikkaa.  

Li Andersson ehti torilla keskustella pirkanmaalaisten kanssa ja tavata lehdistön edustajia vaalitilaisuuden jälkeen vasemmistoliiton lämpöisessä piiritoimistossa. (Kuva: Anna Weckström)

Li Anderssonin terveiset: 

Vaalitilaisuuden jälkeen Li Anderssonilla oli aikaa vastata muutamaan Vasen Kaista -verkkolehden kysymykseen.

Vasen Kaista kysyi, eikö suuri vaalivoitto ole jo hyppysissä. Ehdokasasettelu onnistui, gallupit ovat suosiollisia, äänestysaikomuksia kysyttäessä vasemmistoliiton kannattajat ovat ykkösenä, vaalin teemat ovat puolueen mukavuusalueella sosiaali- ja terveyskysymyksissä. 

– Hyvältä kyllä näyttää, mutta melkein aina on käynyt niin, että äänestämisaikomukset eivät ole toteutuneet. Meidän pitää pystyä rakentamaan äänestysmotivaatiota vaalipäivään asti, vetoaa Andersson.

– Tämä vaalikampanja tuntuu oudolta verrattuna aikaisempien vaalien kampanjointiin. Joulunpyhät tulivat väliin juuri kun vaalityö oli juuri alkamassa, ja koronasta aiheutuu monenlaisia hankaluuksia, harmittelee Andersson vaalikampanjaa, jota on vaikea rakentaa ihmisten kohtaamiselle, mikä vasemmistolle on ollut tärkeää.

– Vaikka vaaleissa on kysymys juuri niistä asioista, joissa olemme parhaimmillamme, tasa-arvoisesta oikeudesta hyvään elämään, emme pysty aina pitämään yleistä keskustelua oikeissa uomissa. Näissä vaaleissa on kysymys ihmisistä eikä rahasta. Kyse on sosiaali- ja terveyspalvelujen tasa-arvosta, painottaa Andersson.

Li Andersson toteaa, että toisaalta on kyse myös rahasta, 20 miljardista eurosta. Vaaleissa vaikutetaan siihen, käytetäänkö tuo rahasumma täysimääräisesti sosiaali- ja terveyspalveluihin vai muutetaanko merkittävä osa tuosta potista suurten yritysten osakkeenomistajien osingoiksi.

Andersson on havainnut, että vaikka vaaleissa on kyse sekä sosiaali- että terveyspalveluista, ovat  sosiaaliset kysymykset jääneet vähemmälle huomiolle. Köyhyys, asunnottomuus ja vanhusten palvelut sekä monet muut tärkeät asiat ovat jääneet varjoon, vaikka vasemmistolaiset ovat niitä yrittäneet nostaa keskusteluun.

– Keskustelu vanhusten oikeuksien turvaamisesta on jäänyt hoitajamitoitukseen, suuri linjakeskustelu on vielä käymättä.

Andersson korostaa, että nämä ovat tärkeät vaalit, joissa meillä on mahdollisuus päästä aluevaltuustoihin vaikuttamaan tasa-arvoa lisäävien ratkaisujen syntymiseen.

– Täytyy vain toivoa, että hyvät ja asiansa tuntevat jäsenemme ja kannattajamme jaksavat tehdä vaalityötä aivan vaalipäivään asti.

(Kuvat: Anna Weckström)

Vasemmistoliiton ehdokkaat Pirkanmaalla

Ennakkoäänestyspaikat Pirkanmaalla:

Akaa Hämeenkyrö Ikaalinen Juupajoki
Kangasala Kihniö Kuhmoinen Lempäälä
Mänttä-Vilppula Nokia Orivesi Parkano
Pirkkala Punkalaidun Pälkäne Ruovesi
Sastamala Tampere Urjala Valkeakoski
Vesilahti Virrat Ylöjärvi

Aamulehden aluevaalikannatusmittaus Pirkanmaalta

Kommentteja: 1

  1. Hyvään suuntaan ollaan menossa, mutta ihmettelen, miksei lehdissä ole näkynyt täällä Tampereella kokonaisia vasemmistoliiton listoja. Vaalit ovat jo käynnissä, mutta ei ole ehdokkaista kokonaiskuvaa. Ihmettelin samaa asiaa jo kuntavaaleissa tuttavapiirissä .
    Laittakaa äkkiä listoja näkyviile mediaan.
    Kiitos ja hyvää vaali-intoa !
    Pasi Hakala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *