Artikkeli: Suomi

24.2.2022 klo 19:31

Järkytys Venäjän hyökkäyksestä veti väkeä mielenosoituksiin

Mielenosoittajia Tampereen Keskustorilla. Etualalla olevassa kyltissä lukee "Quaker for peace".
Lukuisat eri kyltit, useilla eri kielillä vaativat Venäjän hyökkäyksen lopettamista Ukrainassa. Venäjän avoin sota veti Tampereen Keskustorille useita satoja mielenosoittajia. (Kuva: Oskari Jokinen)

Rauhanjärjestöjen torstaina järjestämät mielenosoitukset Tampereella ja Helsingissä houkuttelivat paikalle suuret ihmisjoukot. Solidaarisuutta Ukrainaan toivovat mielenosoitukset oli kutsuttu koolle jo aiemmin tällä viikolla, mutta sattumalta ne osuivat samalle päivälle Venäjän laajentuneen hyökkäyksen kanssa. Suru sodan laajenemisesta näkyi mielenosoitusten osallistujamäärissä.

Ryhtymällä sotaan Venäjän presidentti asettaa myös venäläiset vaaraan ja kärsimykseen. Kuva Helsingin mielenosoituksesta. (Kuva: Henrik Jaakkola)

Mielenosoitusten koollekutsujina toimivat Sadankomitea, Aseistakieltäytyjien liitto, Rauhanpuolustajat ja Rauhanliitto. Rauhanjärjestöt ovat osoittaneet mieltä myös aiemmin tänä keväänä, vaatien Venäjän joukkojen vetämistä pois Ukrainan rajalta.

Tampereen Keskustorille oli kerääntynyt muutamia satoja ihmisiä löyhäksi joukoksi. Keskustorin loskassa seisten kuultiin puheita mielenosoituksen järjestäjiltä, ulkomailta lähetettyjä terveisiä ja myös tilaisuuteen osallistuneilta venäläisiltä ja ukrainalaisilta. Väkijoukkoa huudatettiin muun muassa huudoin “нет нет войнe”, “ei ei sotaa” ja “cлава Україні”, “kunnia Ukrainalle”.

Tehtaankadun mielenosoitus veti toista tuhatta

Samaan aikaan Helsingissä järjestetty Ukrainaa tukeva mielenosoitus keräsi poliisin mukaan jopa 1500 osallistujaa. Helsingin mielenosoitus järjestettiin Tehtaankadulla Venäjän suurlähetystön edessä. Suurlähetystöä kohti huudettiin kovaan ääneen muun muassa ”Venäjä ulos – Putin alas”.

Molemmissa mielenosoituksissa kylteissä vaadittiin niin suomeksi, englanniksi, venäjäksi kuin ukrainaksikin Venäjän hallintoa lopettamaan Ukrainan kansan kimppuun hyökkäämisen. Ukrainan kansallisia symboleja vilkkui tiuhaan myös ihmisten vaatetuksessa. Niin ukrainalaiset, venäläiset kuin suomalaisetkin tulivat torstaina sankoin joukoin osoittamaan syyttävän sormensa kohti Kremliä ja sen päämiestä Putinia.

Venäjän suurlähetystölle Helsinkiin oli kerääntynyt toista tuhatta mielenosoittajaa. Mielenosoittajat vaativat Venäjää lopettamaan sodan Ukrainassa. (Kuva: Henrik Jaakkola)

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *