Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

23.2.2022 klo 12:23

Reilut työehdot kuuluvat kaikille

Vastuullisena työnantajana kaupunki pystyy edistämään työntekijöidensä hyvinvointia. Vasemmiston kaupunginvaltuutettu Liban Sheikh on saanut huolestuneita yhteydenottoja erityisesti määräaikaisten työntekijöiden työterveyshuoltoon liittyen. Ammattiliitoilla on luonnollisesti myös merkittävä rooli työolojen parantamisessa. (Kuva: Minna Majaniemi)
(Kuva: Pinja Nikki)

Tampereella kaupunginvaltuuston kokouksessa helmikuussa keskusteltiin kaupungin työntekijöiden hyvinvoinnista. Keskustelu käynnistyi valtuustoaloitteesta, joka koski työkyvyttömyyseläkeläisten aseman parantamista ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden toteuttamista työhyvinvoinnin turvaamiseksi.

Aloitteen jättänyt Aila Dundar-Järvinen (sd.) painotti viranhaltijoiden vastauksen aloitteeseen olevan kattava, mutta että toimenpiteet olivat osittain riittämättömiä kaupungin henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Erityisen tärkeää olisi kiinnittää huomiota työkyvyttömyyseläkkeellä jo olevien asemaan sekä mielenterveysongelmista aiheutuvan työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyyn.

Valtuutettu Ulla-Leena Alppi (vas.) nosti keskustelussa esille määräaikaisten työntekijöiden oikeuden terveydenhuoltoon. Määräaikaisten työntekijöiden asemasta ja työterveydestä esitettiin kysymys myös viime vuonna valtuuston kyselytunnilla. Asiaan ei tuolloin saatu selkeää vastausta.

Aihe on edelleen ajankohtainen ja tärkeä ennaltaehkäisevän työssäjaksamisen osalta. Olen saanut asiasta myös useita viestejä kuntalaisilta. Työterveydenhuollon vahvuus on sen ennaltaehkäisevässä otteessa, sillä ajoissa ongelmiin puuttuminen tuo sekä taloudellisia että inhimillisiä säästöjä kunnalle. Työterveyden tarjoaminen myös määräaikaisille työntekijöille olisi vastuullista työnantajapolitiikkaa.

Liitto työehtojen vartijana

Työhyvinvointi on teemana myös Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n parhaillaan käynnissä olevissa edustajistovaaleissa. Helmikuun liittovaalit ovat mahdollisuus vaikuttaa julkisen sektorin työehtoihin keskittyvän ammattiliiton suuntaan ja tavoitteisiin.

JHL:n edustajisto on liiton ylintä päätösvaltaa käyttävä toimielin. Vaaleissa ehdolla olevien vasemmistolaisten tavoitteena on vahvistaa liittoa ja edistää reilumpaa työelämää julkisella sektorilla. Työterveydenhuollon kattavuuden lisäämisen lisäksi työntekijöiden hyvinvointia edistäisi esimerkiksi työajan lyhentäminen palkkatasoa alentamatta.

JHL:n edustajistovaaleissa voi äänestää sähköisesti 7.2.–1.3. kello 12 saakka. Vaalit käydään listavaaleina, joissa poliittisilla ryhmittymillä on omat ehdokkaat ja painopisteet liiton tulevaisuudelle. JHL Vasemmiston ja sitoutumattomien vaaliliitosta löytyy myös monia Tampereelta tuttuja aktiiveja.

Kaupunginvaltuustoissa vaikuttamisen lisäksi tarvitsemme vahvaa vasemmistolaista ammattiyhdistysliikettä. Reilu työelämä rakentuu yhdessä tekemällä, yhteistyöllä ja solidaarisuudella. Käytä ääntäsi JHL:n edustajistovaaleissa ja muuta liiton suuntaa.

Sanotaan se ääneen – reilut työehdot kuuluvat kaikille!

Kirjoittaja on vasemmiston kaupunginvaltuutettu Tampereella.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää tietoa JHL:n vasemmistosta ja sitoutumattomista

JHL:n vasemmisto ja sitoutumattomat -verkkosivu

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *