Artikkeli: Tampere

22.2.2022 klo 14:58

Vasemmisto esittää donitsitaloutta Tampereelle

Donitsitalous on talousmalli, jolla halutaan vastata ekologisen kriisin tuottamiin haasteisiin. Donitsitaloudessa otetaan huomioon sekä maapallon ekologinen katto sekä yhteiskunnan sosiaalinen perusta. Yhtä ei voi korjata ilman toisen huomioimista. (Kuva: www.donitsitalous.fi)

Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti eilen kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa esitetään donitsitalousmallin ottamista kaupungin talouden suunnittelun strategiseksi ohjenuoraksi.

Donitsitalousmallissa otetaan huomioon sekä ihmisen perustarpeet että luonnon kantokyky. Tavoitteena mallissa on saavuttaa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Sateenkaarisiltaa käsiteltiin kolme varttia

Valtuuston kokouksessa aiheutti runsaasti keskustelua Jaakko Mustakallion (vihr.) valtuustoaloite pysyvän sateenkaarisillan saamiseksi Tampereelle.

Mustakallio ilmoitti aloituspuheenvuorossaan olevansa tyytyväinen aloitteeseen annettuun vastaukseen. Vastauksessa viranhaltijat huomauttivat muun muassa ympärivuotisesti kestävän sateenkaarisillan kovasta hinnasta.

Itse sillasta ei riittänyt keskusteltavaa kuin muutaman valtuutetun sivulauseissa. Pääasiassa keskustelua käytiin sateenkaaresta poliittisena symbolina. Kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen (vas.) kiteytti käytävän keskustelun Twitterissä seuraavasti:

– Noniin, pitkästä aikaa keskustelua sateenkaari-ideologiasta. Me homot ei olla mikään ideologia. Lisäks laissa on viranomaisten velvoite edistää yhdenvertaisuutta.

Kaupunginvaltuutettu Noora Tapio (vas.) muistutti puheenvuorossaan konkreettisten tekojen merkityksestä.

– Sateenkaarioikeuksen edistäminen Tampereella on tärkeintä. Näkyvyys ilman oikeuksien edistämistä on pahimmillaan pinkkipesua, joka altistaa sateenkaari-ihmiset entistä pahemmalle syrjinnälle.

Katujen kunnossapitoa, joukkoliikennettä ja niittyjä kaupunkiin

Vasemmiston valtuutetut olivat mukana kannattamassa myös monia muiden ryhmien aloitteita.

Milka Hanhela jätti yhdessä SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja keskustan valtuutettujen kanssa aloitteen Kalevan kirkkopuiston etunurmikon muuttamiseksi kaupunkiniityksi. Niitty edistäisi luonnon monimuotoisuutta houkuttelemalla pölyttäjiä monipuolisen kasvillisuuden pariin.

Minna Minkkinen piti myös jämäkän puheenvuoron kaupungin katujen surkeasta tilasta, kun esillä oli Juhana Suoniemen (vihr.) aloite katujen talvikunnossapitoon liittyen.

– Meidän kaupungin tiet on helvetin huonossa kunnossa. Olen viime aikoina liikkunut ulkona lastenvaunuilla, joiden kanssa ei pääse sujuvasti kulkemaan. Pyörätuolilla tuolla liikkuminen on jopa mahdotonta, sanoi Minkkinen.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän joukkoliikenneaiheisen aloitteen yhteydessä vasemmiston myös peräänkuulutti joukkoliikenteen kehittämistä sekä antoi tukensa valtuuston iltakoululle, jossa käsiteltäisiin joukkoliikennettä.

– Joukkoliikenteen kehityskohdista tulee todella paljon palautetta kaupunkilaisilta. On tärkeää varmistaa joukkoliikenteen saavutettavuus kaikille. Kannatan esitystä myös iltakoulusta, jossa joukkoliikenteen kehityskohdista keskusteltaisiin laajemmin, sanoi valtuutettu Ulla-Leena Alppi puheenvuorossaan.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *