Artikkeli: Maailma

20.2.2022 klo 11:29

Vasemmistonuoret: Suomen liittyminen Natoon ei vähentäisi vaan lisäisi sodan uhkaa

Aseistakieltäytyjäliitto, Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea järjestivät ystävänpäivänä mielenilmauksen Helsingissä Tehtaankadulla, Venäjän suurlähetystön vieressä. Jouni Sirén, Essi Rajamäki ja muut mielenosoittajat vaativat Venäjää vetämään pois joukkonsa Ukrainan rajalta. (Kuva: Anu Harju)

Sotilaallisen jännityksen lisääntyminen Venäjän ja Ukrainan välillä on lisännyt keskustelu Suomen turvallisuuspoliitiikasta ja liittymisestä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon, Natoon. Vasemmistonuoret osallistuivat keskusteluun kannanotollaan Nato ei ole optio. Kannanotossaan Vasemmistonuoret toteavat, että toisin kuin julkisuudessa on väitetty, paras tapa Suomen turvallisuuden ja alueellinen koskemattomuuden takaamiseksi ei ole liittyminen sotilasliitto Natoon. 

– Natoon liittyminen lisäisi merkittävästi sotilaallisia jännitteitä lähialueillamme. Suomella olisi kaikista Nato-maista pisin yhteinen raja Venäjän kanssa: konfliktin sattuessa Suomi olisi etulinjassa ja maaperämme muuttuisi taistelutantereeksi, arvioi Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen.

– Suomen on edistettävä diplomaattisia, ei sotilaallisia ratkaisuja. Ei ole syytä lietsoa sotakiimaa median kautta, mutta Venäjän painostus Ukrainaa kohtaan tulee tuomita selväsanaisesti, vastaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen Vasen Kaista -verkkolehden kysymykseen Suomen keinoista jännityksen lieventämiseksi.

Vasemmistonuoret vaativat kaiken sotilaallisen yhteistyön lopettamista Naton kanssa ja Suomen vetäytymistä isäntämaasopimuksesta, jossa on sovittu Suomen teknisestä valmiudesta ottaa vastaan sotilaallista apua Natolta. Rauhankumppanuudesta vetäytyminen ei ole ajankohtaista.

Sapelinkalistelun sijaan lisää diplomatiaa

Vasemmistonuoret muistuttavat jäsenyyden kannattajien väitteen ”Nato-klubista” läntisten arvojen puolustajana ja toteavat, ettei väite kestä tarkempaa tarkastelua.

Natoon kuuluu epädemokraattisia ja ihmisoikeuksia polkevia maita, kuten Yhdysvallat, Puola, Unkari ja Turkki. Naton viides artikla takaa sotilaallisen tuen jäsenmailta hyökkäyksen sattuessa, mutta myös velvoittaa tulemaan muiden jäsenmaiden avuksi, jos niihin hyökätään. Suomea ei ole järkevää sitoa Turkin kaltaisiin roistovaltioihin, todetaan kannanotossa.

– Sodanlietsontaa ja ihmisoikeuksien loukkaamista ei tule hyväksyä Nato-maiden, Venäjän tai muidenkaan toimijoiden toimesta. Suomen ei tule hakea Nato-jäsenyyttä ja nykyisestä Suomen ja Naton isäntämaasopimuksesta tulee vetäytyä. Turvallisuutta voitaisiin lisätä pohjoismaisella yhteistyöllä, vaativat Vasemmistonuoret.

Vasemmistonuoret katsovat, että sapelinkalisteluun tulee vastata diplomatialla ja liennytyksellä. Suomen ja Ruotsin kaltaiset sotilaallisesti liittoutumattomat maat vähentävät sotilaallisia jännitteitä jo pelkällä olemassaolollaan. Ukrainan tilanne ei ratkea aseilla, vaan rauhanomaisilla neuvotteluilla.

Lisää turvallisuutta pohjoismaisella yhteistyöllä

– Pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen, etenkin Natoon kuulumattoman Ruotsin kanssa, on Suomen paras liittoutumisvaihtoehto. Mailla on yhteisiä intressejä rajojensa puolustamisessa, kuten myös samankaltaiset toimintaympäristöt. Sekä maantieteellisesti että poliittisesti pohjoismainen yhteistyö on luontevin tapa kehittää suomalaista sotilasyhteistyötä, vastaa Pinja Vuorinen kysymykseen Pohjoismaiden välisestä sotilaallisesta yhteistyöstä.

Vuorinen pitää sotilaallista liittoutumattomuutta Suomen vahvuutena, etenkin jos sitä arvioi suurvaltasuhteiden näkökulmasta.

–  Euroopan unionin sotilaallinen kehittäminen voi toimia vastavoimana suurvaltojen sapelinkalistelulle mantereella, mutta se ei ole yksiselitteinen ratkaisu. Jo nykyisellään EU käyttää väkivaltaa rajoilaan pakolaisia ja maahanmuuttajia kohtaan, eli sekään ei ole automaattisesti eettinen osapuoli maailmanpolitiikassa, pohtii Vuorinen kysymystä EU:n sotilaallisesta yhteistyöstä.

Kommentteja: 2

  1. Ei natolle.Miten olis näin että YK,oon päämajan paikkaa siirrettäis muualle . Toiselle mantereelle. määräajaksi kerrallaan.
    Keskustelun ja ratkaisujen aiheita nyt tarvitaan. Terveisin entinen Rauhanturvaaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *