Artikkeli: Vasemmisto

27.3.2022 klo 17:58

Puoluevaltuustossa pohdittiin Ukrainan sodan seurauksia

Sanna-Maria Anttila, Minna Minkkinen, Jouni Sirén, Marja-Leena Torkki, Noora Tapio ja Aapo Niemi iloitsivat puoluevaltuuston kokouksen pitämisestä kasvotusten. (Kuva: Veera Kiretti)

Ukrainan sodan vaikutukset olivat keskiössä vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa viime viikonloppuna. Puoluevaltuutettujen puheenvuoroissa korostettiin rakentavaa keskustelua puolueen sisällä. Nato-kysymyksestä ei toivottu yleisellä tasolla hallituskysymystä, mutta rehellistä keskustelua turvallisuuspolitiikasta tulee julkisuudessa käydä. Pelon vuoksi ei pidä puolueessa tehdä hätiköityjä päätöksiä. 

– Meidän on puolueena kyettävä käymään vakava keskustelu asiasta rakentaen analyysimme alusta alkaen, pala palalta, rehellisesti ja aidosti. Sen keskustelun on syytä perustua kansainväliselle solidaarisuudelle, demokratialle, rauhalle ja turvallisuuden ylläpitämiselle paitsi Suomessa, myös laajemmin muun muassa Itämerellä, totesi Noora Tapio puheenvuorossaan puoluevaltuuston kokokouksessa.

Sota kasvattaa köyhyyttä koko Euroopassa

– Sota Euroopassa tuntuu lompakoissa. Sodalla ja sodan takia asetetuilla sanktioilla on hintansa, on valitettavaa, että me kaikki joudumme maksamaan Putinin hinnan. Ongelmiin tulee hakea ratkaisut nopeasti, huoltovarmuus on pidettävä kunnossa, kuvasi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) sodan vaikutuksia ihmisten arkeen.

Sarkkinen esitti, että hintojen nopean nousun vuoksi perusturvaetuuksien indeksiä tulisi tarkistaa poikkeuksellisesti kesken vuoden.  

Puoluevaltuusto hyväksyi kannanoton Venäjän hyökkäyssodasta johtuvan energiaköyhyyden torjumisesta ja vihreän siirtymän vauhdittamisesta. Kannanotossaan puoluevaltuusto vaatii, että Euroopan maiden on oltava valmiita kantamaan yhdessä vastuuta apua ja suojaa tarvitsevista ihmisistä. Kannanotossa myös muistutettiin, miten energian, polttoaineiden ja ruuan hinnan nousu vaikeuttaa lukemattomien tavallisten ihmisten taloudellista tilannetta ja toimeentuloa ympäri Eurooppaa.

Aluevaltuutetut paljon vartijoina

Puoluevaltuusto käsitteli ja hyväksyi myös vuoden 2021 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Niin toiminnassa kuin taloudessakin korostuivat vaalit. Viime vuoden aikana järjestettiin ja valmisteltiin kahdet ja puolet vaalit: kesäkuun kuntavaalien ohella vaalityötä tehtiin tämän vuoden tammikuun aluevaaleihin  ja helmikuun Tradekan edustajiston vaaleihin.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) muistutti vasemmistoliiton kolmen vuoden takaisista hallitustavoitteista.  

– Olemme saavuttaneet paljon.  Koronasta huolimatta saimme sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen maaliin. Aluevaltuutettuine me olemme nyt ympäri Suomen vartioimassa ja takaamassa sen, että palvelut ovat ihmisiä varten, totesi Pekonen. 

Lastensuojelussa työskentelevä, vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen muistutti sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden palkankorotustarpeista.  

– Sosiaali-ja terveysalan työntekijöinä olemme hoitaneet sekä koronan akuutin vaiheen että epidemian aiheuttaman sosiaaliset seuraukset ja hoitovelan. Lisäksi hoidamme sodan aiheuttamat sosiaaliset- ja terveydelliset asiat. Ilman palkankorotuksia. Nyt riittää, palkankorotus nyt, tiivisti Minna Minkkinen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *