Näkökulma, Suomi

LEENA SAARELA

2.4.2022 klo 12:03

Palkankorotus ja työolojen kohennus ratkaisuksi hoitajapulaan

– Hoitajapula on ratkaistava ja meillä on oikeus laillisella lakolla vaatia kunnollista palkkaa ja parempia työoloja, vaati Leena Saarela puheessaan perjantaina hoitajien mielenilmauksessa Keskustorilla. (Kuva: Tehyn ammattiosasto 366)
Leena Saarela

Olemme laillisessa lakossa, koska kuntatyönantaja keskeytti työehtosopimusneuvottelut. Valtakunnansovittelijan johdolla neuvotteluita on yritelty sovittaa. Neuvotteluja vauhdittaakseen Tehy ja Super yhdessä julistivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ja antoivat lakkovaroituksen. Ratkaistaakseen tilanteen valtakunnansovittelija antoi sovintoehdotuksen, jonka Tehyn ja Superin hallinnot päättivät hylätä yksimielisesti. 

Sovittelijan ehdotus ei sisältänyt lainkaan palkkaohjelmaa eikä meille tärkeää sosiaali- ja terveydenhuoltoalan pelastusohjelmaa. Tavanomaiset sopimuskorotukset jäivät alle muilla aloilla sovitun. Sovintoesityksessä ei oltu lainkaan otettu huomioon työaikatavoitteitamme. Myös esitykset työolojen korjauksista puuttuivat. 

Sovintoehdotus ei sisältänyt mitään keinoja hoitajapulan korjaamiseksi, ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Päinvastoin ehdotus olisi jopa heikentänyt nykytilaa. Sovintoesityksestä puuttuivat kaikki sovun edellytykset.

Pakolla ei hoitajapulaa ratkaista

Suomessa on huutava hoitajapula. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiä tunnisteta tai vaikka tunnistettaisiinkin, niin siitä ei välitetä

Julkinen terveydenhuolto on perustunut hoitohenkilökunnan jatkuvaan joustamiseen, vuoronvaihtoihin ja ylityöhön vuosikymmenten ajan. Kun hoitajia ei ole, sijaisten palkkaamisen sijaan joudutaan käyttämään oman henkilöstön joustoja ja venymistä ja hoitohenkilöstö uupuu entistä enemmän.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan, miten sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyys ja saatavuus voitaisiin turvata. Ainoanan keinona näyttää olevan pakko. Suomen hallitus valmistelee lakia, joka pakottaisi hoitajia töihin. Hoitajien perusoikeuksia ollaan jälleen valmiita polkemaan.

Oikeus tehdä hyvin työnsä

Meidän vuoromme ei näytä olevan koskaan. Sopivaa tilannetta palkkojen ja henkilöstötilanteen korjaukseen ei ole ollut. Aina on tullut jokin muu asia meidän edelle.

Hoitohenkilökunnan palkkaus nähdään aina moraalisena kysymyksenä, jota ei koskaan korosteta muilla aloilla. 

Hoitajien palkkataso on jäänyt jälkeen. Matala palkka ei enää houkuttele  alalle eikä myöskään kannusta alalla pysymiseen. Jotta alan vaihtoa suunnittelevat eivät lähtisi, pitää palkkatason nousta koulutusta työn vaatimuksia vastaavaksi.

Me emme toivo paljoa. Me toivomme parempaa palkkaa ja inhimillisempiä työoloja. Me toivomme riittävästi osaavaa henkilöstöä ja vähemmän kiirettä. Haluamme keskittyä hoitajan työhön ja tehdä työmme hyvin. Meillä on siihen oikeus.

Kirjoittaja on Tehyn Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosasto 366:n puheenjohtaja.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *