Artikkeli: Suomi, Tampere

1.4.2022 klo 17:15

Hoitajat vaativat parempaa, työnvaativuutta vastaavaa palkkaa

Sadat hoitajat marssivat kohti Keskustoria perjantaina hoitajien lakon ensimmäisenä päivänä. Mielenilmauksella vauhditettiin jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluja. (Kuva: Atte Tahvola)

Vauhdittaakseen jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluja terveydenhuollon ammattiliitot Tehyn ja SuPer aloittivat työtaistelun tänään. Hoitajajärjestöjen keskeinen tavoite on löytää ratkaisu hoitajapulaan. Lakossa on 25 000 hoitajaa.

Matalaan palkkaan ja kiristyneeseen työtahtiin suivaantuneet hoitajat osoittivat tänään mieltään eri puolella Suomea. Tampereen Keskustorille kokoontui aamupäivällä satoja hoitajia vauhdittamaan jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluja.  

Terveydenhuoltoalan ammattiliitot Tehy ja SuPer esittävät sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle viiden vuoden pelastusohjelmaa, peruspalkkatasoa nostettaisiin 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Hoitajapula on kriisiyttänyt terveydenhuollon

Matala palkka on keskeisin syy jo pitkään jatkuneeseen terveydenhuollon hoitajapulaan. Koska sijaisia ei saada, hoitajat venyvät, tekevät ylitöitä, vaihtavat vuoroja ja tulevat vapailta töihin. Hoitajapulan vuoksi suunniteltuja leikkauksia on jouduttu perumaan. Näin kuvailee hoitajapulan vaikutuksia Tampereen yliopistollisen sairaalan toimintaa pääluottamusmies Atte Tahvola.

Me hoitajat olemme väsyneitä joustamiseen, ylitöihin ja vuorovaihtoihin, kuvailee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosasto puheenjohtaja Leena Saarela hoitajapulan vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin.  

Hoitajapula on ajanut terveydenhuollon kriisiin, jossa kansalaisten perustuslain mukainen oikeus hoitoon on vaarantunut. Kriisiä ei ratkaista pakottamalla hoitajat töihin. Pääluottamusmies Atte Tahvola pitää käsittämättöminä valtiovallan aikeita rajoittaa hoitajien perusoikeuksia. Sosiaali- ja terveysministeriö valmisteleen parhaillaan lakiesitystä, joka rajoittaisi hoitajien lakko-oikeutta ja pakottaisi heidät töihin.

Hoitajat toimivat vastuullisesti myös lakon aikana. Atte Tahvola korostaa, ettei kenenkään henkeä aseteta vaaraan lakon vuoksi, päivystystoiminta pidetään toiminnassa.

Hoitajien mielenilmauksessa Tampereen Keskustorille vaadittiin parempaa palkkaa. (Kuva: Atte Tahvola)

 

 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *