Artikkeli: Nokia, Pirkanmaa

6.5.2022 klo 17:38

Nokialla vietettiin vakavasti pohtien hyväntuulista vappua

Vapputunnelmia Putunpuistossa. Alavasemmalla Nokian Pyryn voimistelijoiden taidonnäyte.

Nokian vasemmistoliiton vappujuhlaa vietettiin Poutunpuistossa hyväntuulisesti, mutta myös vakavia päivänpolttavia asioita pohtien. Tilaisuus käynnistyi puhallinorkesteri Oktaavin kohottavalla soitannalla, jonka jälkeen runoilija Jussi Rusko luki tekstejään. Pyryn voimistelijat taituroivat oman ohjelmansa nokialaisten iloksi. 

Nokian Työväen mieskuoron Dneprille sai sydämet sykkimään Nokianvirralta Mustallemerelle. Puffetin tuotto lahjoitetaan Unicefin Ukraina-keräykseen.

Puhallinorkesteri Oktaavi (yläkuva) ja Nokian mieskuoro.

Nokian kaupunginvaltuutettu Teresa Kvick lausui tervehdyssanat ja aluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen Anne Nyman piti juhlapuheen.

|||

Teresa Kvick muistutti muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden puutteista: 

– On ensiarvoisen tärkeää, että nyt ruvetaan, niin kaupungissamme kuin hyvinvointialueella, tarmokkaasti toimiin lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi. On panostettava ennaltaehkäisyyn ja mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseen. Nuorten, lasten ja heidän perheidensä ongelmiin puuttuminen varhaisessa vaiheessa on inhimillistä, ja kustannukset maksavat kyllä itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

– On luotava useampia ja monipuolisempia matalan kynnyksen palveluita. On lisättävä etsivää nuorisotyötä. On löydettävä ratkaisu kunnollisten, pysyvien nuorisotilojen saamiseksi ja riittävän nuorisotyöntekijöiden määrän palkkaamiseksi Nokialle. Päiväkoteihin ja kouluihin on lisättävä henkilöstöä, jotta aikuisilla on aikaa kohdata lapset ja nuoret.

Teresa Kvick, Jussi Rusko ja Anne Nyman

Anne Nymanin juhlapuheessa terveyspalvelut ja työmarkkinatilanne olivat keskeisessä roolissa:

– Kun viimeksi pidin Nokialla vappupuhetta, me vasta haaveilimme uudesta terveyskeskuksesta. Nyt uusi sotekeskuksemme nousee hyvää vauhtia.

– Me siirrymme vuoden alusta Pirkanmaan hyvinvointialueeseen. On selvää, että jos meillä olisi ollut täällä vain vanha, homeinen terveyskeskus, mahdollisuudet säilyttää terveyspalvelut Nokialla olisivat olleet hyvin huonot. Tilanteemme on nyt paljon lupaavampi.

– Meiltä pääsi Nokian Vasemmistosta ihmisiä Pirkanmaan aluevaltuustoon vaikuttamaan. Me haluamme, että peruspalvelut ovat lähellä ihmistä. Haluamme, että terveyskeskukseen saa helposti ja nopeasti yhteyden, ja haluamme, että ihminen pääsee hoitoon viivytyksettä.

– Pelkkä rakennus, olkoonpa kuinka uusi ja hieno tahansa, ei kuitenkaan vielä ratkaise näitä asioita. Sosiaali- ja terveyspuolella vallitsee työvoimapula, ja näillä aloilla on parastaikaa työtaistelutoimia.

– Sosiaali- terveys- ja kunta-alan työt ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeitä aloja. On outoa, että sanotaan, että nämä työt eivät tuota mitään. Kuitenkin ihmisen elämän arvo on valtavan suuri. Jokainen meistä on ainutlaatuinen, korvaamaton. Ja siltikin työntekijän palkka on parempi, jos hän hoitaa jotakin konetta, kuin jos hän hoitaa tai opettaa ihmistä. Kun palvelet ihmistä, palkka on automaattisesti alempi.

– Kuitenkaan me emme pärjää ilman hoitajia, lähihoitajia, opettajia, varhaiskasvattajia, tukipalveluita ja niin edelleen. Lapset tarvitsevat päiväkoteja, esikouluja, ja kouluja, eli me tarvitsemme varhaiskasvattajia ja lastenhoitajia, ja nuoret tarvitsevat opiskelupaikkoja ja opettajia. Sairaat tarvitsevat hoitoa. Kotihoidon käyntimäärät lisääntyvät, ja kotona asuu yhä huonokuntoisempia vanhuksia. Väestö vanhenee, ja vanhuksemme täytyy hoitaa kunnialla; hyvin ja ihmisarvoisesti.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *