Kihniö, Näkökulma, Pirkanmaa

HANNU TIAINEN

6.6.2022 klo 12:53

Miten käy Kihniön terveyspalveluiden?

Hannu Tiaista huolestuttaa Kihniön terveyspalvelujen tulevaisuus (Kuva: Hannu Tiainen)
Hannu Tiainen

Mihin malliin kuntamme sosiaali- ja terveyspalvelut ajautuvat ennen kuin Hyvinvointialue 2023 ottaa ne haltuunsa? Kovin on varsinkin paikallislehdessämme uutisia, milloin Kolmostien terveyden milloin Pihlajalinnan osalta. Eikä todellakaan myönteisiä ulostuloja, mutta sehän ei yllätys ole. Tämä tiedettiin tai ainakin olisi pitänyt tietää, kun ulkoistamisen tielle lähdettiin ja kuinka varoiteltiin.

Olen saanut yhteydenottoja koko ajan monilta eri tahoilta ja aina juttelu aloitetaan: Tiesitkö, että nyt on sitten tehty sitä ja tätä?
–Juu, olen lukenut kyllä. Vaikka olen hieman vetänyt henkeä, enkä ole kaikista epäkohdista perillä, niin olen seurannut.
–Joo, mutta tästä ja tästä ei ole kerrottu.
–Aina vaan mennään huonompaan suuntaan.

Noin ne keskustelut yleensä etenevät. En yhtään ihmettele ihmisten yhteenottoja. Olen seurannut kuinka hoitajat vaihtavat maisemaa, kun eivät kertakaikkiaan jaksa enää. Ja mitä saan lukea? Kolmostien Terveys käy yhteistoimintaneuvotteluihin. Eikä suinkaan sen takia, että ne kuuluu käydä hyvinvointialueen aloittamisen vuoksi.

Väkeä täytyy vähentää, kun tehdään tappiota. Just joo, palveluiden piti parantuman ulkoistusten myötä ja mannaa piti sataa taivaalta. Nyt työntekijät hakevat oikeuksiaan oikeuden kautta. Onko se mallikasta toimintaa terveysjätiltä? Taseita korjataan henkilöstön ja asiakkaiden kustannuksella.

Iät ja ajat on puhuttu työntekijöiden mukaanottamisesta töiden järjestelyissä. Mutta työntekijöiden ideat ja ajatukset kaikuvat kuuroille korville. Ei puhettakaan, että tultaisiin paikan päälle. Keskustelut kotihoidon asiakkaina vanhuksien kanssa kertovat muutoksista, jotka nostavat vähäisen tukkani pystyyn.

Terveyskeskuksemme suljetaan heinäkuuksi. Sairaalamme puolesta ollaan nostettu kädet pystyyn. Mennään helposti hyvinvointialueen selän taakse ja sanotaan, ettei siirtymäaikana voida tehdä uusia investointeja. Väitetään, ettei olisi tarvetta saada vanhuksille paikkoja, vaikka vanhukset toista kertovat, 

Hyvät kihniöläiset, ei tästä hyvä heru, jos nyt olemme hiljaa ja pidämme vain peukkuja pystyssä ja toivomme parasta ja pelkäämme pahinta. Kun nyt jo luodaan maaperää sille, että palvelumme tulevat hoitumaan Parkanossa ja henkilöstön määrä minimiin, niin kuka kuvittelee, että toiset korjaavat asiat meidän puolesta uudella hyvinvointialueellamme. 

Itse seuraan tarkasti oman ryhmäni vasemmistoliiton työtä ja olen keskustellut oman kuntani asioista niin kansanedustaja Anna Kontulan kuin aluehallituksessa istuvan Jouni Sirénin kanssa. Plussat heille, huoliini vakavasti suhtautuen ja ymmärtäen.

Pitäkää hyvät ihmiset yhteyttä kuntapäättäjiimme, hyvinvointialueen valtuutettuhin, varavaltuuttettuihin ja valiokuntien jäseniin. Ja päättäjät, kertokaa nyt ihmeessä kuntalaisille mihin kuntaamme ollaan viemässä ja mitä on tehtävissä. Emme kai ole luovuttaneet ja antautuneet taistelutta? Itselläni on ainakin kova huoli henkilöstön puolesta sekä palveluiden tarvitsijoiden hyvän hoidon turvaamisesta omassa kunnassa.

Ottakaa edelleen yhteyttä minuun ja taatusti vien viestiä eteenpäin, jotta kihniöläisten huolet ja murheet tulevat kuulluiksi, ettemme jää heittopussiksi kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu astuu uudelle taholle.

Kirjoittaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen, vähän palveluita tarvitsevien valiokunnan vasemmistoliittoa edustava varajäsen Kihniöstä.

Kommentteja: 1

  1. Peruspalveluihin kuuluu, että hoitoon pääsee kohtuuajassa, jos tällainen palvelu poistuu, voidaan hyvästellä myöskin paljon asukkaita, nyt jo palvelut minimissään Kihniössä, tämä olisi poistuessaan se ”viimeinen”tikki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *