Artikkeli: Vasemmisto

7.6.2022 klo 13:05

Porin puoluekokoukseen optimistina

Vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen ja ensimmäinen varapuheenjohtaja, opetus- ja kulttuuriministeri Jussi Saramo koronanaamioissa ratikkamatkalla Hervannasta keskustaan kuntavaalien 2021 alla. (Kuva: Touko Sipiläinen)

Vuoden 2019 Vasemmistoliitolle voitokkaiden eduskuntavaalien jälkeen pidettiin samana syksynä puoluekokous. Vuoden 2022 tammikuun aluevaalit olivat vasemmistolle menestys, erityisesti Pirkanmaalla. Ja taas on hyvin sujuneiden vaalien jälkeen edessä puoluekokous.

Eduskuntavaalien ja aluevaalien väliä hallitsi korona ja kuukausi aluevaalien jälkeen Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Seurauksena Suomi pyrki sotilasliitto Natoon, mutta Turkin vaatimusten vuoksi polku sinne on kivinen. Vasemmistossa vaaditaan neuvotteluja ja rauhanomaista ratkaisua kurdiyhteisön ja Turkin välillä eikä hyväksytä Turkin vaatimuksia asevientirajoitusten höllentämistä. Prosessi voi kestää.

Poikkeusvuodet, poikkeuskevät

– Vajaa kolme vuotta puoluekokousten väliä, mutta tuntuu kuin niitä olisi kymmenen, sanoo Vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen.

– Kulunut kevät oli poikkeuksellinen. Putinin käynnistämä sota Euroopassa vei Suomen Nato-ratkaisuun. Hyvin lyhyessä ajassa piti punnita ja päättää, missä olemme, mitä sanoo tunne, mitä oikeudentaju.

– Kävimme vasemmistossa paljon ja sivistynyttä keskustelua muuttuneesta turvallisuustilanteesta ja Natosta. Leimaamista ei ollut, selvisimme hyvin tai vähintään kohtuullisesti, sanoo Minna Minkkinen. Hän viittaa myös vasemmistoliiton puoluevaltuuston selvään päätökseen pysyä hallituksessa Nato-hakemuksesta riippumatta.

Heikoimpia on tuettava

– Inflaatio jyllää, energian ja ruuan hinta nousee vauhdilla. Työllisyysaste näyttää hyvältä, mutta on iso ero siinä, oletko vakituisessa työsuhteessa vai työtön, pätkätyöläinen, opiskelija tai vastaava, vähävarainen.

– Toisaalta sillä, miten juuri me selviämme ei ole merkitystä ukrainalaisten katastrofin edessä. Heitä pitää auttaa, toki samalla on tehtävä kaikki mahdollinen kotimaan vähävaraisten hyväksi.

Oikeistoa vastaan

– Kokoomuksen kannatus on noussut jyrkästi kevään aikana. Asemassaan horjuva keskiluokka hakee turvaa oikealta. Tästä voi seurata myös äärioikeistolaisen ajattelun valtavirtaistuminen, sanoo Minna Minkkinen ja viittaa kansanedustaja Anna Kontulan arvioihin.

– Jos kokoomus voittaa ensi kevään eduskuntavaalit, seurauksena voi olla valtava tulonsiirto köyhimmiltä kaikkein rikkaimmille. Siinäpä haastetta vaalikamppailuun erityisesti vasemmistolle.

Porin puoluekokoukseen optimistina

– UPM:n ja julkisen alan työtaistelut sekä ammattiliittojen jäsenmäärän kasvu osoittaa, että työväenliikkeessä on voimaa. Ammattiyhdistysliike koetaan turvaksi: järjestäydy, olet turvassa, saat apua, olet voimakas. Tätä taustaa vasten on hyvä, että myös vasemmistoliiton periaateohjelma uudistuu, se sanoitetaan tähän päivään, mielestäni luokkatietoisemmaksi.

– Lähden puoluekokoukseen optimistina, sanoo Minna Minkkinen. Uskon, että puoluekokous tuo kevään myrskyjen jälkeen selkeyttä. Odotan eläväni hyvää laatuaikaa, käyn hyviä keskusteluja, tapaan vanhoja tovereita ja tutustun uusiin. Lataudun ja olen varma että saan tulevasta viikonlopusta voimaa.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *