Artikkeli: Orivesi, Pirkanmaa

23.6.2022 klo 09:19

Vasemmiston valtuustoaloite: Orivesi mukaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -malliin

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -verkkosivustolta löytyy muun muassa animaatio, joka kahdessa minuutissa esittelee toimintamallin keskeiset periaatteet. (Kuva: ruutukaappaus animaatiosta)

Oriveden vasemmiston valtuustoryhmä jätti kesäkuun valtuustossa aloitteen Oriveden hakeutumisesta Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malliin, jonka tehtävänä on auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvointia edistäviä toimia palveluissa, hallinnossa ja päätöksenteossa. Suomessa jo 48 kuntaa onliittynyt Unicefin lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin. Pirkanmaalla neljä kuntaa Lempäälä. Nokia, Tampere ja Vesilahti on mukana toimintamallissa. 

Lapsiystävällisessä kunnassa jokainen lapsi tuntee olevansa arvokas, saa elää turvassa, saa harrastaa, saa äänensä kuuluviin, huomioidaan päätöksenteossa ja jokaisella lapsella on kavereita sekä turvallinen aikuinen.  Oriveden kaupunki onkin jo ottanut askeleita lapsiystävällisen kunnan tiellä: kunnan kaikessa päätöksenteossa käytetään lapsivaikutusten arviointia.  

– Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli auttaa kuntia edistämään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumista. Mallin tavoitteena on pysyvät ja rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa, todetaan valtuutettu Mari Lindin jättämässä Oriveden vasemmiston valtuustoaloitteessa.

Tavoitteena Lapsiystävällinen kunta -tunnustus

– Lapset ja nuoret ovat kuntalaisia, joilla ei ole äänioikeutta. Kuntalaisina he ovat oikeutettuja erityiseen huolenpitoon, tukeen ja suojeluun. Kuntamme tulevaisuus on heidän varassaan, joten esitämmekin että Oriveden kaupungissa aloitetaan toimet ja kehitystyö Lapsiystävällinen kunta- tunnuksen saamiseksi, perustellaan valtuustoaloitteessa.

Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen on saanut tähän mennessä jo 16 suomalaista kuntaa, joista yksi on Nokia.Malli edellyttää kaupungilta koordinaattoria ja koordinaatiotyöryhmää, riittävällä työajalla resursoituna sekä koko kaupungin sitoutumista lapsen oikeuksien edistämiseen.

Unicef tarjoaa lapsiystävällistä mallia toteuttaville kunnille materiaaleja ja digitaalisia palveluita kehittämistyön tueksi. Kunta pääsee myös mukaan toimintaa tukevaan lapsiystävällinen kunta -verkostoon.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *