Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

30.7.2022 klo 09:13

Onko Tampereen Pyynikki myyty Viroon?

Kannattaa aina lukea pieni präntti! Oluttölkin esittelyssä kerrotaan näkyvästi, että kyseessä on Pyynikin käsityöläispanimon tuote. Lopun pienellä painetusta tekstistä ilmenee, että kyseessä onkin Virossa valmistettu tuontiolut. Kuvamanipulaatiossa oluttölkki on kuitenkin istutettu Pyynikin maisemaan. (Kuva: Cai Melakoski)

Tamperelaista käsityöläisolutta Virosta? Elintarviketyöläisten liitto SEL on kiinnittänyt huomiota Pyynikin Brewing Company -panimon markkinointiin. Myös Pyynikin käsityöläispanimona itseään markkinoiva yhtiö valmistaa oluensa Haljalassa Virossa.

Periaatteessa varmaan tamperelaisella reseptillä voi tehdä olutta missä vain, mutta kun hyllyn reunassa lähituotteena mainostetun juoman valmistuspaikka on Suomenlahden eteläpuolella, niin kyllä touhu vähän oudolta vaikuttaa.

Kun yhtiö osti panimon Virosta, se vakuutteli, että kaupalla ei ole vaikutusta sen kotimaan toimintaan tai kotipaikkaan. Tampereen panimon oluttuotannon luvattiin pysyvän entisellä tasolla. Nyt Pyynikki-nimellä ratsastava yhtiö ei valmista Tampereella tai muualla Suomessa mitään olutta. 

Kuten SEL:n tiedotteessa todetaan, 

”Harmi, että hyvää olutta tehnyt kotimainen ja tamperelainen yritys vei valmistuksen ja työt Viroon. Nyt Pyynikin käsityöläispanimo on vain nimi, jolla virolaista olutta pestään kotimaiseksi.

Suomessa on hieno ja merkittävä oma pienpanimokulttuuri, jolle on erittäin haitallista, jos tuontiolutta yritetään myydä kotimaisen pienpanimo-oluen mielikuvaa hyväksi käyttäen.”

Ei virolaisessa oluessa mitään vikaa ole, mutta sille voisi antaa nimeksi vaikka Haljala industriaalõlu, sillä panimo on Viron kolmanneksi suurin.

Kirjoittaja on yrittäjä ja Tampereen vasemmiston puheenjohtaja

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 9

 1. Lammastilan lampaiden villasta kehrätty lanka kudotaan käsin jaa myydään torilla. Kotona huomaankin, että sukat on tuotu virosta ja villa on mistä lienee. Tämä on vähän kuin pyynikin olut. paitsi se lämmittää vähemmän.

 2. Jouni hei… Kannattaa keskittää vaalityö muihin kohteisiin, tästä et saa kovin isoa kannatusta 😅

 3. No, voihan sitä verrata esim. Olviin. Olvi tekee olutta Iisalmessa. A.Le Coq tehdään Olvin omistamassa Panimossa tartossa. Missään ei mainosteta Iisalmelaisena Olvina! Pyynikillä varmaan ollut painavat syyt laajentaa Viroon koska Suomessa se olisi ollut mahdotonta! Silti olisin odottanut et Haljalan oluiden hinnat olisivat olleet lähempänä Viron tasoa kuin Suomen! Hyvää olutta saa Postin kautta esim. Netprisistä 3 laatikkoa + rahti n. 80€ Eli vaihtoehtoja on. Pyynikki on silti monipuolinen ja aika laadukas olut!

 4. Kuten kolumnissani kerron, virolaisissa oluissa ei ole mitään vikaa. Sen sijaan niiden markkinoiminen tamperelaisuudella ja käsityöläisyydellä on harhaanjohtavaa. Kaupassa niiden kohdalla on jopa hyllyn reunassa kyltti ”Läheltä”. Yllättävän hyvin muut panimot kyllä pystyvät valmistamaan olutta myös Suomessa.

 5. Tässä keskustelussa olisi hyvä huomata kaksi asiaa: ensinnäkin kritiikin kärki on harhaanjohtavassa mainonnassa, jossa annetaan ymmärtää oluiden olevan Suomessa tehtyä käsityötä. Toiseksi alkoholin verotus on toki Suomessa korkea, mutta pidän sitä oikeutettuna, sillä alkoholin aiheuttamat kulut yhteiskunnalle ovat moninkertaisesti suuremmat kuin mitä alkoholin verotuksella tuloja tulee.

 6. Virolaiset oluet on parempia kuin suomalaiset ja kevyemmin verotettuja.
  Pistäkää siellä vasemmalla asiat kuntoon.
  Pyynikki olisi konkurssissa ellei tuotantoa olisi siirretty viroon.

 7. Noh, niitä joita asia nyt kovasti kiukuttaa niin varmaan saavat lohtua siitä että ko. Panimo on ihan juuri konkurssissa. Lisäksi vaikkakin olut valmistetaan Virossa (volyymipanimolla) niin reseptiikka on Tampereelta ja mr. Peren kynästä…

 8. Kunhan valtio tekee yrittäjyyden kannattavaksi Suomessa, niin eiköhän tänne palata..

  1. ..juuri näin, varsinkin jos puhutaan alkoholia sisältävien tuotteiden valmistamisesta…..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *