Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

3.8.2022 klo 12:15

Tampereen talous tienhaarassa

Tampereen kaupuginvaltuuston varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen painottaa valtuustokolumnissaan tarkkuutta kaupungin talous ja tuottavuusohjelman käytössä, jotta ohjelmasta ei tehdä kovaa talouskuria toteuttavaa leikkausohjelmaa. (Kuva: Juuso Aalto)

Kunnallispolitiikan syksy käynnistyy nyt elokuussa ja valtuusto sekä muut toimielimet palaavat kesätauolta. Syksyn ohjelmaan kuuluu olennaisena osana seuraavan vuoden talousarvion laadinta. Vaikka valtuusto hyväksyy talousarvion marras-joulukuun vaihteessa, aloitetaan valmisteleva työ heti elokuussa.

Tänäkään syksynä talousarvion valmistelu ei tule olemaan helppoa. Moni asia Tampereella, Suomessa ja maailmalla on muuttunut. Isona muutoksena on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Hyvinvointialueet aloittavat työnsä vuoden 2023 alusta ja sosiaali- ja terveyspalvelut poistuvat kaupungin vastuulta. Nämä palvelut ovat muodostaneet suurimman osan kaupungin budjetista. Samalla kaupungin tulot vähenevät, kun valtio ei enää valtionosuuksien kautta rahoita näitä palveluita ja vastaavasti kaupungin mahdollisuudet kerätä asukkailtaan veroja pienenevät. Jäljelle jääneet tulot on saatava vastaamaan kaupungin vastuulle jäävien palveluiden menoja.

Kaupunginhallitus aloitti jo tämän työn kesäkuun viimeisessä kokouksessaan kuulemalla Tampereen kaupungin talous- ja tuottavuusohjelman laadinnan tilannekatsauksen. Tällainen ohjelma on valmisteilla ja sillä pyritään vastaamaan talouden haasteisiin. Ohjelmaa varmasti tarvitaan, mutta sen nimi kalskahtaa huolestuttavalta. Talouden ja tuottavuuden nimissä on menneinä vuosina tehty paljon leikkauspolitiikkaa ja myös isoja virheitä. Ohjelman kanssa pitää olla tarkkana, että se ei muodostu kovaa talouskuria toteuttavaksi leikkausohjelmaksi.

Tampereen kaupungin strategiaan on kirjattu monia hyviä tavoitteita. Toisin kuin pormestariohjelman, johon ovat sitoutuneet vain pormestarikoalitioon kuuluvat valtuustoryhmät, niin strategian on hyväksynyt koko valtuusto. Strategiassa todetaan muu muassa, että ”vähennämme eriarvoisuutta ja köyhyyttä”, ”panostamme ennaltaehkäisyyn”, ”vahvistamme yhdistysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä” ja ”turvaamme Tampereen elinvoiman panostamalla koulutukseen”. Näiden monien muiden hyvien tavoitteiden kanssa leikkauspolitiikka ja talouskuri ovat ristiriidassa. Syksy näyttää käveleekö valtuusto, leikkauksia vaativan oikeiston johtamana, strategiaan kirjaamiensa tavoitteiden yli.

Tämän lisäksi maailman on muuttunut yhä ennalta-arvaamattomampaan suuntaan. Kaikkia Venäjän Ukrainaan tekemän raa’an hyökkäyksen vaikutuksia ei ole vielä nähty eikä osata arvioida. Vaikutuksia tulee kuitenkin olemaan, se on varmaa. Maailman talous on kokonaisuudessaankin epävarmassa tilanteessa ja mahdolliset muutokset heijastuvat kaikkialle.

Syksy tulee olemaan tamperelaisessa kuntapolitiikassa vauhdikas. Tähän tulevat vaikuttamaan vielä lähestyvät eduskuntavaalit, joiden myötä puolueet ja ehdokkaaksi lähteneet valtuutetut haluavat tehdä kantansa näkyviksi. Toivoa sopii, että kaiken keskellä tamperelaisten hyvinvointi ei unohdu.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *