Artikkeli: Suomi, Vasemmisto

17.8.2022 klo 15:46

Vasemmistoliiton ministerit ehdottavat keinoja pienituloisten toimeentulon helpottamiseksi

Vasemmistoliiton ministerit ja puheenjohtajisto tapasivat tamperelaisia tiistaina Keskustorilla. Puhumassa Hanna Sarkkinen, taustalla Li Andersson. (Kuva: Markku Uusiniemi)

– Vasemmistoliiton ehdoton edellytys budjettiriihessä on se, että tehtävien päätösten on hyödytettävä myös kaikkein pienituloisimpia, Li Andersson painotti puheessaan ministerien kesäkokouksessa Tampereella.

Konkreettisia keinoja pienituloisten tukemiseen olisivat Anderssonin mukaan esimerkiksi koulujen aamupalatarjoilun ottaminen käyttöön kunnissa sekä ulosoton suojaosan väliaikainen korottaminen. Myös työntekijöiden sosiaaliturvamaksujen vastuiden siirtäminen takaisin työnantajien kannettavaksi oli Anderssonin mielestä tarpeellinen uudistus.

Ministeriryhmä kokousti Tampereella tiistaina. Mukana olivat opetusministeri ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sekä varapuheenjohtajat Veronika Honkasalo, Jouni Jussinniemi ja Minna Minkkinen.

Energian hinnan nousuun ratkaisuja

Energian korkea hinta oli voimakkaasti esillä. Andersson esitti huolta erityisesti pienituloisista, mutta huomautti, että sähkön korkea hinta voi vaikuttaa rajusti moniin ihmisiin.

Sähkölämmitteisessä kiinteistössä sähkölasku voi olla niin kallis, ettei tavallisella eläkeläisellä tai palkansaajaperheellä ei ole siihen varaa. Kaukolämmöllä lämpenevässä kerrostaloasunnossa tilanne ei välttämättä ole samalla tavalla akuutti. Tästä syystä hallituksen on kyettävä löytämään ratkaisuja, jotka vastaavat eri tilanteissa olevien suomalaisten tarpeisiin. 

Yhtenä ratkaisuna esitettiin Norjan mallia, jossa sähköä saisi tuettuun hintaan tiettyyn rajaan asti. Malli kannustaisi energiatehokkuuteen, sillä tuettuun hintaan saa välttämättömän määrän sähköä, minkä jälkeen se on markkinahintaista.

Kriisien ja onnistumisten hallitus

Hallituksen kolmen vuoden aikana kohtaamat haasteet, kuten koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan olivat vahvasti esillä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen puheenvuorossa. Hän kuitenkin nosti myös esille, että hallitus on onnistunut vaikeista ajoista huolimatta ajamaan läpi perhevapaauudistuksen, oppivelvollisuusuudistuksen ja soteuudistuksen. 

– Saavutuksista on syytä olla ylpeä, Sarkkinen korosti. 

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertasi myös hallituksen saavutuksia ja loi katsauksen eduskuntaryhmän työskentelyn lähitulevaisuuteen. Hän muistutti, että tuleva syksy ja talvi tulevat olemaan hyvin haastavia ja hallituksella oli vielä paljon valmistelujonossa. 

Edeltävästä oikeistohallituksesta poiketen tämä hallitus on onnistunut viemään hankkeensa maaliin, vaikka korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat vieneet valtavasti huomiota ja aikaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kanssa on vielä paljon tekemistä ja kysymysmerkkejäkin, mutta olen onnellinen, että hallitus on käyttänyt kuluneet yli kolme vuotta hyvinvointivaltion vahvistamiseen.

Paljon vielä tehtävää

Saramon mukaan tulevaisuudessa olisi tärkeää poistaa rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajien saaman lähes miljardin euron verotuki, jota asiantuntijat ovat vaalikaudesta toiseen edellyttäneet poistettavaksi.

Niin kauan kuin meillä on varaa tukea yli 800 miljoonalla etenkin perinnöillään eläviä rikkaimpia sukuja, sekä harvalukuista Etelä-Suomen rikkaimpien miesten joukkoa, ovat oikeistopuolueiden puheet pakollisista hyvinvointivaltion leikkauksista ja työhön kannustamisesta irvokkaita ja epäuskottavia. Etenkin, kun verotuen taloudelliset vaikutukset on arvioitu muutenkin haitallisiksi, hän kommentoi.

Kritiikkiä saaneesta yrittäjäeläkeuudistuksesta Sarkkinen totesi, että uudistusta on tulkittu väärin. Hän huomautti myös, että kyseessä on lopulta pieni uudistus.

– Tuohtumus johtuu väärinkäsityksistä. Uudistusta on valmisteltu useita vuosia ja tarkoitus ei ole säätää mediaanipalkkaa ainoaksi tekijäksi, johon työtulo kytketään. Uudistusta käsitellään eduskunnassa syksyllä ja silloin kyllä kuullaan lisää näkökulmia ja keskustellaan asiasta.

Sarkkinen ei suoraan ottanut kantaa mahdolliseen siirtymäaikaan uudistuksessa, mutta korosti, että näkökulmia käydään käsittelyn aikana laajasti läpi.

Terveydenhuollon kriisi nousi keskustelussa esiin polttavan ajankohtaisena asiana. Sarkkinen huomautti, että väestön ikääntyminen on vaikuttanut voimakkaasti nykytilanteeseen ja tulee edelleen vaikuttamaan. Koulutuspaikkojen ja resurssien lisääminen ovat keskeisiä keinoja vastata ongelmaan.

Työvoimapulaan tulisi Anderssonin mielestä vastata ensisijaisesti parantamalla työoloja ja palkkausta. Hoitajamitoituksen nostamisen perumisen ministerit tyrmäsivät yksimielisesti.

– Jos mitoituksen nostoa lähdettäisiin nyt perumaan, olisi tämä viesti siitä, että työoloja ja palkkausta ei aiota lähteä korjaamaan, Andersson perusteli.

– Vasemmistoliitolle tärkeintä tulevan syksyn aikana on se, että hallitus jatkaa ekologisesti kestävää ja sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaansa. Tulemme jatkamaan omaa työtämme tämän varmistamiseksi, Andersson tiivisti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *