Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

16.9.2022 klo 12:17

Hakametsä kaipaa vihreää

Hakametsän halli
Muun muassa Hakametsän hallin ympäristön suunnitelmat olivat käsittelyssä yhdyskuntalautakunnan kokouksessa.

Terveiset taas yhdyskuntalautakunnasta. Merkittävin asia tällä kertaa oli Hakametsän Sport Campus eli Hakametsän jäähallin ympäristö, joten keskitytään siihen. 

Vanhan Hakametsän jäähallin ympärille suunnitellaan asuinkortteleita ja liikuntatiloja. Se on hyvä, sillä nykyisin alue enimmäkseen ankeaa asfaltti- ja hiekkakenttää. Vanha jäähalli suojellaan, ja se saa kylkeensä lisää liikuntatiloja. 

Suunnitelmien mukaan uusiin asuintaloihin tulee sekä omistusasuntoja että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Se on erinomaista. Rakentamisessa luvataan myös suosia puurakentamista, mikä on sekin tietysti hienoa.

Rakentamista kannattavat myös lähiseutujen asukkaat, jotka ovat vilkkaasti ottaneet yhteyttä lautakunnan jäseniin. Alueen kehittämistä kannatetaan, mutta ehdotusta haluttaisiin kehittää.

Minuun yhteyttä ottaneita asukkaita huolestuttaa ennen muuta rakennusmassojen sijoittelu alueelle. Asuinkorttelit on sijoitettu nykyisten puistojen kohdalle. Alueelle toki jää ilahduttavasti metsäkaistale Sammon valtatien varteen, mutta esimerkiksi Tarton puiston tilalle ei nykyisissä luonnoksissa ole yhtenäistä viheraluetta, jossa voisi oleskella. 

Itseäni oudoksuttaa, että iso osa nykyisestä asfalttikentästä on luonnoksen mukaan uudessa ratkaisussa kivikenttää. Puita ja muuta kasvillisuutta lisäämällä sitä voisi saada vehreän oleskelu- ja liikunta-alueen. Viranhaltijat tosin painottivat, että esimerkiksi viheralueiden määrää ja sijoittelua ei ole lyöty lukkoon.

Hybridikortteli ei näytä korttelilta

Iso hämmästyksen aihe on myös jäähallia vastapäätä sijoitettu massiivinen ”hybridikortteli”. Siihen on siis kaavailtu liikunta-, liike- ja toimistotiloja ja hotelli. Havainnekuvassa kortteli on hahmoton möhkäle, johon luonnoksen mukaan on tulossa 4–8-kerroksisia osia. Kortteli näyttää havainnekuvassa lähinnä paisuneelta laatikkomarketilta, jossa ei ole mitään kaupunkikorttelin piirteitä. Täytyy toivoa, että ehdotus tältäkin osin vielä kehittyy.

Mieleen nousi myös pieni epäily myös hankkeen rahoituksesta. Alueen liikuntatilat on suunniteltu yksityisrahoitteisiksi. Hyvä, jos suunnitelma onnistuu. Toisaalta kokonaan yksityisellä rahoituksessa toteutettuja isoja urheilukeskuksia on Suomessa vähän. Lähes aina mukaan on jossakin vaiheessa tarvittu veronmaksajien rahoja. Toisaalta liikuntatiloja tarvitaan ja julkisen rahoituksen vastineeksi voisi edellyttää, että tilat ovat tasavertaisesti kaupunkilaisten käytössä.

Myös hotellin ja liiketilojen tarve on kysymysmerkki, kun aivan naapuriin Kalevan Prisman parkkipaikalle on tulossa hotelli- ja liikekeskus ja Sammonkadun päässä on jo uusi kauppakeskus Kale. Jos yksityistä rahaa ei löydy, alue voi vielä muuttua. Tampereella kannattaa yleensä parhaiten asuntojen rakentaminen.

Vielä voi vaikuttaa

Hakametsän suunnitelma on vasta luonnos, joten nyt on aika vaikuttaa. Suunnitelmaa esitellään Hakametsän jäähallilla tiistaina 20.9. klo 14.00–17.30 ja keskiviikkona 21.9. klo 14.00–17.30. Muun muassa siellä voi antaa palautetta ja ehdotuksia. 

***

Saimme kuulla myös ELY-keskuksen muistutuksen Tampereen rakennushistoriallisesi tärkeiden kohteiden suojeluasemakaavojen viipymisestä. Mukana oli muun muassa Ala-Pispala. Nykyisessä pormestariohjelmassa todetaan, että uusiin suojelukaavoihin suhtaudutaan kriittisesti. Perustelua ei anneta.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *