Näkökulma, Suomi

HEIKKI LAKKALA

13.10.2022 klo 11:33

Rintamakarkurit – kunnian miehet

Venäjän rajan sulkeminen tarkoittaa, etteivät sotimasta kieltäytyneet venäläiset pääse turvaan Suomeen, Suomen linja poikkeaa Ranskan ja Saksan linjasta, jotka tarjoavat turvapaikan rintamakarkureille. (Kuva: Svetogorskin raja-asema, joka on julkaistu Flickr-palvelussa lisenssillä CC-BY-SA 2.0)

Venäjän rajan sulkeminen käytännössä juuri kaikissa tapauksissa on järjetöntä. Mitä kauheaa olisi siinä, jos muutama tuhat ostosmatkailijaa pääsisi Suomeen, kunhan mahdollisimman moni sotilaskarkuri pääsisi pois Venäjältä? Rajansulkemishysteria on todella hysteriaa ja se on iskenyt erityisesti kokoomukseen ja perussuomalaisiin. 

Suomen kanta tuntuu olevan, että sotilaskarkuruus ei ole pätevä syy karata maasta, vaan kaikkien pitää palvella maataan – oikein tai väärin. Ainakin Saksa ja kai myös Ranska ovat luvanneet turvapaikan Venäjän sotilaskarkureille. Heidän kuitenkin pitäisi päästä sinne asti ja siinä Suomi on avainasemassa.

Vuonna 1998 olin Oldenburgissa sadankomitean puheenjohtajana 30-vuotisen sodan loppumisen kunniaksi järjestetyssä rauhankonferenssissa. Siellä Saksan suurimman ammattiliiton puheenjohtaja ilmoitti olevansa rintamakarkuri. Konferenssissa se aiheutti ihailua, mutta Saksan lehdistö kommentoi sekalaisesti. 

Konferenssissa nousi myös esiin, että Saksa ja muut Nato-maat eivät antaneet turvapaikkaa armeijasta kieltäytyneille turkkilaisille, jotka eivät suostuneet lähtemään tappamaan kurdeja. Nyt me teemme saman venäläisille, jotka eivät halua lähteä tappamaan ukrainalaisia tai kuolemaan tyhjänpäiten. On suorastaan rikollista jättää venäläiset rintamakarkurit heitteille. Ilmeisesti kokoomukselle ja perussuomalaisille venäläiset karkurit ovat jonkinlaisia valapattoja eivätkä kunnian miehiä, koska nämä niin kovasti pelkäävät heitä.

Kyllähän suomalaiset lopettivat jossain vaiheessa ennen toista maailmansotaa Saksan juutalaisten maahanpääsyn Suomeen, joten perinteitä porvarillisella Suomella on.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kommentteja: 1

  1. Lappeenrannan ja Imatran näkökulmasta (asun noin 10 km:n päässä rajasta) sanoisin, että sotaa vältteleville tulee antaa apua, mutta nyt on huolta tänne jo tulleista ja myös ukrainalaisista pakolaisista. Rajalla on myös koko ajan liikennettä, ei se kiinni ole. Sekä kuntien että yksityisten toimijoiden mahdollisuudet on otettava huomioon. Turvapaikkaa voi käsittääkseni hakea. Jokin erikoisviisumikäytäntö olisi ehkä se paras vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *