Artikkeli: Tampere

27.10.2022 klo 09:25

Tampereen valtuusto mielisteli turvallisuuspopulismia

Kaksi seinään kiinnitettyä valvontakameraa.
Vasemmiston valtuustoryhmä ei nähnyt järkeä valtuuston päätöksessä lisätä kameravalvontaa huumausainerikosten ehkäisyksi. (Kuva: Cai Melakoski.)

Tampereen kaupunki aikoo lisätä kameravalvontaa erityisesti huumausainerikosten ehkäisemiseksi. Päätös syntyi perussuomalaisten aloitteen pohjalta.

Vasemmisto epäilee kameravalvonnan lisäämisen hyötyjä

Tampereen kaupunginvaltuuston lokakuun kokouksessa oli käsittelyssä perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite valvontakameroiden sijoittamiseksi lisääntyneen huumekaupan vähentämiseksi. Aloitteen pohjalta Tampereen kaupunki lisää kameravalvontaa Kyttälässä erityisesti Koskipuiston, Rongankadun, Kyttälänkadun ja Tuomiokirkonkadun alueilla.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Noora Tapio epäili, ettei valvontakameroiden lisäämisellä olisi vaikutusta huumekaupan vähenemiseen.

– Kun tässä aloitteessa julkilausuttu tavoite on kameravalvonnalla vähentää huumekauppaa, on täysin ilmeistä, että tämä vaatimus ei toteudu. Kadunkulmassa olevan valvontakameran vuoksi ei huumeita myyvä ihminen jätä toimeentuloaan hankkimatta, eikä huumeriippuvainen päihteitään, huomautti Tapio puheenvuorossaan

– Kaupankäynti korkeintaan siirtyy toiseen paikkaan, jatkoi Tapio.

Myös kaupunginvaltuutettu Liban Sheikh (vas.) huomautti kameravalvonnan tehottomuudesta huumeongelmaan.

– Asiantuntijoiden mukaan valvonta, sekä sen järjestäminen hallinnollisesti, on kovin tehotonta. Perussuomalaiset harrastavat tässä selvästi turvallisuuspopulismia, totesi Sheikh.

Kameravalvonnan lisääminen ei vasemmistoliiton valtuutettujen mielestä ole oikea keino puuttua huumeongelmiin.

– Huumekauppa on valtava, kasvava ja globaali ilmiö. Sen ratkaisuun tarvitaan eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa, päihdepalveluiden vahvistamista sekä globaaliin eriarvoisuuteen, korruptioon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen puuttumista, muistutti Tapio valtuustoa.

Muissa valtuustoryhmissä ei herännyt vastustusta aloitteen aiheuttamia toimenpiteitä eli kameravalvonnan lisäämistä kohtaan.

Niemenrantaan ulkokuntosali vasemmiston aloitteesta

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varakaupunginvaltuutettu Teija Hautanen jätti viime vuoden elokuussa yhdessä Ilkka Porttikiven (sd.) kanssa aloitteen ulkokuntosalin rakentamiseksi Niemenrannan alueelle. Aloite laadittiin, sillä Lielahden, Niemenrannan ja Lentävänniemen laajalta seudulta puuttui oma ulkokuntosali.

Aloitteen mukaisesti Niemenrantaan ollaan rakentamassa ulkokuntosali vuoden 2022 aikana. Ulkokuntosali oli jo kirjattuna vuonna 2019 hyväksytyssä Niemenranta III asemakaava-alueen yleissuunnitelmassa.

Keskustan kaupungin valtuutettu Jouni Ovaska kiitti aloitteesta ja korosti puheenvuorossaan Niemenrannan alueen kehityksen olevan tärkeää.

Jätetyissä aloitteissa vaaditaan lintuystävällisyyttä ja digisyrjäytymisen ehkäisyä

Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä jätettiin lokakuun valtuuston kokouksessa kaksi aloitetta.

Ulla-Leena Alpin (vas.) aloitteessa vaaditaan toimia digitaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Aloitteessa nostetaan esiin myös vanhusasianvaltuutetun esiin nostama fakta siitä, että osa ihmisistä on jo kokenut syrjäytyneensä yhteiskunnan toiminnoista digiosaamattomuuden vuoksi.

Noora Tapion (vas.) aloitteessa vaaditaan ratkaisuja rakennetun ympäristön lintuystävällisyyden edistämiseksi. Aloitteessa tuodaan esiin muun muassa se, että linnut eivät kykene tunnistamaan laajoja lasipintoja esteeksi. 

Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringa ry:n mukaan varovainen arvio on, että Suomessa vuosittain jopa miljoonia lintuja kuolee törmätessään lasiesteeseen. Ongelmia lisännee tulevaisuudessa se, että laajat lasipinnat ovat tämän päivän arkkitehtuurin trendi-ilmiö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *