Näkökulma, Tampere

KUKKA KUNNARI

26.10.2022 klo 10:48

Ei minun takia tartte kiireaikaa varata

Kukka Kunnari kirjoittaa hoitoon pääsyn epätasa-arvoisuudesta. Työterveyden asiakkaat pääsevät kiireettömässäkin vaivassa lääkäriin muutamassa päivässä. Tampereen terveysasemilla lääkärille, kiireettömään hoidon arviointiin pitää jonottaa yli kuukausi. (Kuva: Juuso Aalto)

Lääkärin vastaanotolle on päästävä nopeasti monen muun syyn lisäksi myös siksi, että joskus on yllättävän vaikea itse arvioida, millaista tai kuinka kiireellistä apua on vailla. Annan nyt tuoreen esimerkin omasta elämästäni, vaikka se hieman vaivaannuttaakin.

Saan nykyisin nauttia sellaisesta etuoikeudesta kuin työterveys. Sille ja varsinkin sen etäpalveluille on ollut viime aikoina reippaasti käyttöä: nappasin elokuun lopulla lapseltani flunssan, joka osoittautui varsin viheliäiseksi. Sairauslomatodistuksille on siis ollut tarvetta. Puolentoista kuukauden sairastelun jälkeen päätin varata vielä kiireettömän lääkäriajan, sillä vaikka varsinaiset hengitystieoireet olivat jo väistyneet, kärsin edelleen aaltoilevasta huonovointisuudesta. Ajattelin, että sitkeän taudin jäljiltä olisin ehkä vielä muutaman päivän levon tarpeessa. Itse varaamaani kiireetöntä lääkäriaikaa jouduin odottamaan vain kahden päivän ajan.

Puolen tunnin aikani venyi kahdeksi tunniksi, jonka aikana minulta ehdittiin tarkistaa ainakin keuhkot, korvat ja neurologinen status sekä veriarvot ja sydänkäyrät, koska lääkärin mielessä häivähti orastava epäilys keuhkoveritulpasta. Tulppaepäily ei onneksi saanut vahvistusta, mutta kävi ilmi, että olen todennäköisesti viikkoja painellut menemään rytmihäiriö päällä. Taustalla on ilmeisesti synnynnäinen sydämen toiminnan poikkeama, joka jostakin syystä oli sairasteluni ohessa alkanut oireilla. Ominaisuus itsessään on vaaraton, mutta pitkäkestoinen oireilu rasittaa sydäntä.

Nopeasti järjestyneellä ja maksuttomalla lääkäriajalla sain lääkityksen ja toimintaohjeet oireiden jatkumisen varalle. Kuten kuuluukin. Kohtuullisella vauhdilla ja vailla painetta säästellä tarpeellisissa jatkotutkimuksissa pitää myös julkisen terveydenhuoltomme toimia. Lisäksi terveyskeskusmaksuista on luovuttava, jotta pienituloisimmatkaan eivät jäisi arpomaan vastaanotolle hakeutumistaan ja odottelemaan tilanteen pahenemista.

Tällä hetkellä Tampereella lääkärin tekemään kiireettömään hoidontarpeen arvioon pyritään varaamaan aika kymmenessä arkipäivässä. Terveysasemien jonotilanteen mittarin – lääkäreiden kolmannen vapaan vastaanottoajan – perusteella jonotusaika oli syyskuussa 42 vuorokautta. 18 vuotta täyttäneeltä käynti maksaa 20,90 euroa, siis monen ihmisen viikoittaisen ruokabudjetin verran. Yksilöiden hyvinvoinnin ohella tilanne on uhka muun muassa jo ennestään ruuhkautuneelle päivystykselle.

Ei pitäisi olla yhteiskuntaluokka-asemasta kiinni, millaista hoivaa sydän saa. Tai kilpirauhanen. Tai selkä. Tai mieli.

Kirjoittaja on Pirkanmaan Vasemmiston aluevaltuustoryhmän varapuheenjohtaja, Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen sekä psykologi.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *