Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

20.11.2022 klo 10:30

Valkeakosken budjetti 2023: äitien paluuta työelämään hidastetaan, koululaisia ja luontoa tuetaan

Valkeakosken vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Veera Kiretti perusteli esitystään poistaa Valkeakoski-lisä kaupungin talousarviosta muun muassa perhevapaauudistuksella ja työvoimapulalla. Hänen mielestään lisään varattu summa olisi syytä suunnata varhaiskasvatuspalveluihin. (Kuva: Anna Weckström

Poikkeuksellinen talousarviokäsittely ilman sosiaali- ja terveyspalveluita saatiin Valkeakoskella taputeltua reilussa kuudessa tunnissa. Vastikään valmistunut kaupungin strategia on vahvasti integroitu uuteen talousarvioon, mikä sai positiivista palautetta kokouksen aikana.

Ryhmäpuheenvuoroissa kuultiin synkkiäkin arvioita tulevasta. Valkeakosken vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Veera Kiretti korosti puheenvuorossaan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja strategian jalkauttamisen tärkeyttä:

Tämä talousarvio on rakennettu uuden strategian ympärille, aivan kuten pitääkin. Tahtotilat, toimenpiteet ja mittarit on kuvattu jokaisessa hallintokeskuksessa. Olisi paljonkin sanottavaa toimenpiteisiin, mutta luotan siihen, että tämä toimintatapa kehittyy tulevaisuudessa ja toimenpiteet ovat konkreettisia asioita, joita tahtotilaan päästään. 

Kiretti näkee sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen mahdollisuutena, sillä sen myötä kunnat voivat keskittyä ennaltaehkäiseviin palveluihin, koulutukseen ja nuorten hyvinvointiin. Hän katsoo tulevaisuuteen toiveikkaana, sillä resurssia ja aikaa pitäisi vapautua nyt työskentelylle asukkaiden elämänlaadun eteen. Päätöksentekijöiltä tämä kuitenkin vaatii hänen mukaansa myös itsekriittistä tarkastelua.

Sitran juuri teettämässä kyselystä käy ilmi, että noin kolmasosa suomalaisista ei osallistu juuri koskaan päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. Samassa kyselyssä vielä huolestuttavaa on, että yli puolet ovat sitä mieltä, että päättäjät edistävät omia tarkoitusperiään äänestäjien tahdosta välittämättä. Päätöksenteon läpinäkyvyyteen kyselyn mukaan luotetaan yhtä paljon, kuin kaverin some-päivitykseen. Me täällä salissa sokeudumme helposti päätöksenteon kaukaisuudelle, koska olemme niin vahva osa sitä, Kiretti kiinnitti puheessaan huomion myös päätöksentekoon ja asukkaiden osallisuuden kokemuksiin.

Valkeakoski-lisä sai enemmistön kannalleen

 Kokouksessa eniten erimielisyyttä aiheutti talousarviokirjassa ollut kirjaus Valkeakoski-lisän ottamisesta käyttöön kahden vuoden pilottikokeiluun. Valkeakoski-lisän vastustajat hävisivät esityksen lisän poistamisesta äänin 23–19, yksi tyhjä ääni. Kiretti esitti, että lisä olisi poistettu talousarviokirjasta, ja siihen varatut määrärahat olisi suunnattu varhaiskasvatuspalveluiden kehittämiseen.

 – Tänä syksynä alkoi perhevapaauudistus, joka takaa jo lähtökohtaisesti enemmän valtion maksamia päiviä perheille, muutos noin neljä kuukautta lisää. Uudistuksen tavoitteena on myös mahdollistaa ja rohkaista lapsen molempia vanhemman jakamaan tasapuolisemmin perhevapaat. Emmehän ole näiden uudistuksen tavoitteiden tiellä? 

Kiretti perusteli muun muassa esitystään varhaiskasvatuksen tasa-arvoa tukevalla ominaisuudella, maahanmuuttajataustaisten naisten kotoutumismahdollisuuksilla, joita kotiin jääminen heikentää.

– Meillä on tutkimustietoa siitä, että pisimpään kotiin maksettavia perhetukia käyttävät pienituloiset, matalasti koulutetut sekä epävakaassa työtilanteessa olevat äidit. On myös tutkittu, että kuntalisän maksaminen lisää maahanmuuttotaustaisten naisten kotiin jäämistä yli 40 prosenttia. Meillä on aivan mahdoton työvoimapula monilla aloilla, joten haluammeko kannustaa työikäistä väestöä töihin vai työelämän ulkopuolelle? Itse ainakin teen päätöksiä, jotka mahdollistavat ihmisille työnteon ja parhaassa tapauksessa työn ja perhe-elämän yhteen sovittamisen, Kiretti kommentoi puheenvuorossaan.

Valkeakoski-lisää vastustavien valtuutettujen puheenvuoroissa nousi esiin myös lisän huono kohdentuminen: pienituloisimpia perheitä lisä ei auta, sillä se voidaan vähentää sosiaalituista. Näin ollen lisä on tulonsiirtoa lähinnä jo hyvin toimeen tuleville. Vasemmiston valtuutettu Kai Muukkonen kritisoi lisää myös viestinä erityisesti naisille jäädä kotiin.

Oikeistoenemmistö sai puolelleen kolme sosialidemokraattien valtuutettua ja Valkeakoski-lisä voitti äänestyksen. Vuosi sitten lisän käyttöön ottaminen hävisi äänestyksessä täpärästi.

Koulutukselle ja luonnon monimuotoisuutta tuetaan 

Vasemmiston valtuustoryhmä sai läpi esityksen, joka lisää konkreettisia toimia, joilla tuetaan peruskoululaisten hyvinvointia. Alun perin talousarviossa esitettiin ainoastaan poissaolojen sekä perusopetuksen läpäisyprosentin seuraamista. Vasemmiston valtuutetut totesivat, ettei pelkkä seuranta riitä ja ehdottivat kirjausta poissaolojen syitä vähentävien ratkaisujen selvittämistä. Valtuusto hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

Vasemmiston valtuustoryhmä kannatti vihreiden Minna Höltän tekemiä esityksiä luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta ja luonnonsuojelualueiden perustamisesta. Esitys monimuotoisuuden huomioimisesta, joka sisälsi myös neuvonnan asukkaille, saatiin läpi yksimielisesti. Sen sijaan, kun taas esitys luonnonsuojelualueiden lisäämisestä ei saanut äänestyksessä riittävää kannatusta.

Vasemmiston valtuustoryhmä teki esityksiä myös yhdyskuntatekniikan taksakorotuksia ja taloushallinnon yksityistämistä koskevien mainintojen poistamisesta, mutta esitykset jäivät ilman riittävää kannatusta.

Kommentteja: 1

  1. Olisi ihan hyvä koittaa tukea lapsia perusopetuksen aikana. Ei ollut mukava kuulla ammattiopiston kouluttajalta että meille suuntautuu myöskin oppilaita joilla ei ole edes lukutaitoa, mikä on perusedellytyksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *