Artikkeli: Lempäälä, Pirkanmaa, Vasemmisto

26.11.2022 klo 08:21

Vasemmisto nosti esiin arvoteemojaan Lempäälän talousarviovaltuustossa

Äänestystulokseen pettyneet vasemmiston valtuustoryhmän Maarit Lakkala ja Satu Kosola jaksavat vielä hymyillä iltayhteentoista venyneen kokouksen päätteeksi. (Kuva: Maarit Lakkalan kuva-albumi)

Lempäälän kunnanvaltuusto käsitteli marraskuun kokouksessaan vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 20232025 taloussuunnitelmaa. Yli viisituntisessa kokouksessa nuorison tukeminen, lastenhoidon järjestäminen, kasvisruokailu ja köyhyys kilvoittivat lukuisia puheenvuoroja. Vasemmistoa edustivat kokouksessa valtuutettu Satu Kosola ja varavaltuutettu Maarit Lakkala.

Vasemmisto esitti yhdessä vihreiden kanssa 140 000 euron lisäystä nuorisopalveluihin. Esitys hyväksyttiin ryhmien välisissä neuvotteluissa yksimielisesti. Nuorisopalvelujen vahvistamista tarpeen vasemmisto nosti esiin jo kuntavaaleissa. Määrärahalisäys mahdollistaa esimerkiksi lisäyksen työntekijäresurssiin tai liikkuvan nuorisotyön kehittämistä. 

Kasviruokailun järjestäminen puhututti valtuustossa pitkään. Vihreiden Tiina Wesslin esitti jokapäiväisen kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta kouluruokailussa. Vasemmiston Lakkala kannatti puheenvuorossaan esitystä muistuttaen toimintamallin olevan suoraan kouluruokasuositusten mukainen. 

Kasvisruoka-aloitteen kannalla äänestyksessä olivat vihreiden ja vasemmiston ryhmät yksimielisinä sekä osa demarien ja kokoomuksen valtuutetuista. Äänet eivät kuitenkaan riittäneet, 17 äänesti puolesta, 22 vastaan ja kaksi tyhjää.

Köyhyystyöryhmän perustaminen hävisi äänestyksen niukasti

Satu Kosola piti ryhmäpuheenvuorossa esillä vasemmiston teemoja. (Kuva: Maarit Lakkala)

Vasemmiston valtuustoryhmän Maarit Lakkala jätti jo aiemmin tänä vuonna valtuustoaloitteen köyhyystyöryhmän perustamisesta. Aloitteen allekirjoitti tällöin 26 valtuutettua. 

– Köyhyystyöryhmälle on tarve juuri nyt, kun talousnäkymät ovat muuttuneet epävarmemmiksi.  Hyvinvointialueuudistus ei saa olla syy viivästyttää tärkeää työtä, painotti Satu Kosola.

Vasemmisto esitys määrärahan lisäämisestä yhteisöpalvelujen talousarvioon köyhyystyöryhmän perustamiseksi hävisi niukasti äänestyksessä. Esityksen puolesta äänesti 18 valtuutettua, vastaan 20 ja tyhjää yksi. Kaksi valtuutettua oli poissa äänestyksestä. 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä oli pettynyt äänestystulokseen. Lisäys talousarvioon olisi jouduttanut köyhyystyöryhmän perustamista ja konkreettisten tulosten syntymistä. Päätös ei kuitenkaan merkitse luopumista kokonaan köyhyystyöryhmän perustamisesta. Sivistyslautakunnan Lakkalan aloitteeseen antaman vastauksen mukaan asiaan palataan vuoden 2023 aikana ja tilannetta seurataan suhteessa hyvinvointisuunnitelmaan kirjattuihin toimiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *