Artikkeli: Suomi

26.11.2022 klo 11:48

Vuoden nuori duunari Sami Kaita: kaikille vuokratyöntekijöille oikeus luottamusmieheen

Positiivisen hengen ylläpitäjä, tuottelias jäsenhankkija ja uusien toimintamuotojen tuoja ovat ansioita, joiden perusteella Sami Kaita palkittiin Duunari-stipendillä SAK:n edustajiston syyskokouksessa Helsingissä. (Kuva: Tiina Kuusela)

Tamperelainen Sami Kaita palkittiin torstaina SAK:n Duunari-stipendillä. Kaita on Palvelualojen ammattiliiton, PAMin aktiivi ja ravintolatyöntekijä, jolla on kymmenisen vuotta kokemusta ammattiydistystoiminnasta. Keikkatyötä tekevänä ravintolan moniosaajana Sami Kaidalla on hyvä tuntuma edunvalvonnan pulmakohtiin.

Vuokratyö itsessään ei ole ongelmallista, se on erittäin joustava tapa työskennellä esimerkiksi opintojen ohessa. Vuokratyöntekijöiden työnantajat vain tahtovat liian usein jättää noudattamatta työehtosopimusten velvoitteita ja hyödyntää milloin minkäkinlaisia ”puitesopimuksia”, aloittaa Sami Kaita vastauksen kysymykseen, miten vuokratyöntekijöiden asemaa voisi parantaa.

Kaita muistuttaa Euroopam unionin vuokratyödirektiivistä, jonka mukaan toistaiseksi voimassa olevat työsopimukset ovat vallitseva työsuhdemuoto. Vuokratyöntekijöiden työsopimukset ovat tyypillisesti niin sanottuja puitesopimuksia, joissa sovitaan työhön kutsumisesta tarvittaessa.

 – Puitesopimuksilla kierretään onnistuneesti työehtosopimusten vaadetta maksaa sairausajan palkkaa. Jos keikkojen, joiden saatavuuteen työntekijä ei voi itse vaikuttaa, välissä on liian monta päivää, sairausajan palkkaa ei makseta. Tämän muuttamiseksi pitää laittaa painetta hallituksen ja työ- ja elinkeinoministeriön suuntaan, esimerkittää Kaita puitesopimusten epäkohtia.

Kaita kääntää katseet myös ammattiliittojen edunvalvontaan. Liittojen pitäisi ottaa nykyistä paremmin huomioon epätyypilliset työsuhteet työehtosopimusneuvotteluissa. Työehtosopimusten määräyksiä olisi hyvä arvioida vuokratyöntekijöidenkin näkökulmasta.

– Esimerkiksi majoitus-, ravitsemis- ja vapaa-ajan palveluiden työehtosopimuksiin olisi ehdottomasti saatava täydennystä luottamusmiessopimuksista, jotta myös vuokratyöntekijät voisivat valita keskuudestaan luottamusmiehen valvomaan heidän etujaan työnantajansa viilatessa linssiin. Näin on jo esimerkiksi Rakennusliitolla. Tämän edistäminen toki vaatisi voimakasta tahtotilaa ja paljon puhuttua solidaarista joukkovoimaa ja vuokratyöntekijöiden järjestäytymistä, sanoo Kaita.

Ay-liike tutuksi jo koulussa

Nuorten saaminen mukaan ammattiyhdistystoimintaan on ikuisuuskysymys, joka on toki esitettävä palkitulle nuorelle duunarille.

– Tämä onkin hyvä kysymys, kerro minullekin, jos sen keksit, vastaa Kaita ja jatkaa toteamalla, ettei ay-liike ole kovin valtamediaseksikäs. Hän kritisoi keltaisen lehdistön uutisointia, jossa ay-liike sotkee viennin ja hankaloittaa milloin mitäkin. Tilanteeseen johtaneita syitä näissä jutuissa harvemmin avataan. Myös ammattijärjestöjen tavoite, jäsenten etu, jää useimmiten mainitsematta.

– Meidän on ay-liikkeenä aktiivisemmin tuotava esiin toimintamme tarkoitusperiä, näkyä siellä missä nuoret liikkuvat ja ovat. Olla osa myös nuoruutta ja työelämän aloittamista. Opiskelijatoimintaan panostamalla ja kehittämällä jäämme varmasti mieleen jo ammattikoulusta, sanoo Kaita.

Iloa, yhteishenkeä ja uusia toimintatapoja

Ihmisistä ja yhteisestä tekemisestä, vastaa Sami Kaita kysymykseen, mistä hän saa voimaa aktiiviseen toimintaan.

Vaikka teenkin paljon asioita itsenäisesti, en tee tätä toimintaa itseäni varten. Yhdessä tekeminen on mahtavaa ja jokainen pienikin kiitos lämmittää mieltä, jatkaa Kaita.

Duunari-stipendin valintaperusteissa Sami Kaitaa kiitetään positiivisen hengen ylläpitämisestä, tuloksekkaasta jäsenhankinnasta ja uusien toimintatapojen tuomisesta Pamin toimintaan.

SAK:n tämän vuoden Duunari-stipendi myönnettiin myös sotkamolaiselle sähköasentaja Emmi Hyvöselle. SAK:n Duunari-stipendi myönnetään vuosittain nuorelle ammattiyhdistysaktiiville, joka on toiminnallaan edistänyt duunariammattien ja ammattiyhdistystoiminnan arvostusta nuorten keskuudessa.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *