Näkökulma, Tampere

JOHANNES TOLONEN

15.12.2022 klo 08:34

Mistä sitä voi tietää, mitä on päättänyt?

Tampereen virastotalon kuva, johon on lisätty kahteen suuntaan näyttävä liikennemerkki.
Johannes Tolonen pohtii kolumnissaan Tampereen kaupunginvaltuutettujen puheiden ja tekojen ristiriitaa.. Marraskuun budjettivaltuustosa puhuttiin paljon sähköisten palvelujen kehittämisestä, mutta silti leikattiin merkittävästi kaupungin tietotekniikan kehittämisrahoja. (Kuva: Cai Melakoski)
Johannes Tolonen

Poliitikoilla on tapana tehdä päätöksiä ilman riittävää tietoa ja harkintaa. Tämä voi johtaa siihen, että päätökset ovat epäonnistuneita tai jopa vahingollisia yhteiskunnalle. Yksi syy sille, miksi poliitikot tekevät harkitsemattomia päätöksiä, on altistuminen erilaisille paineille ja vaikutusyrityksille ennen päätöksentekoa. Eri ryhmät yrittävät vaikuttaa päätöksentekoon esittämällä omia näkemyksiään ja etujaan. Tämä saattaa johtaa siihen, että poliitikot tekevät päätöksiä, jotka edistävät näiden ryhmien etuja, mutta jättävät huomiotta kansalaisten tarpeet ja toiveet.

Vaikka poliitikot saattavat olla valmistelleet asioita huolellisesti ja tutkineet erilaisia vaihtoehtoja, heidän päätöksensä voivat silti johtaa odottamattomiin seurauksiin. Tämä johtuu siitä, että poliittiset päätökset ovat usein monimutkaisia ja niiden vaikutukset ulottuvat usein pitkälle tulevaisuuteen. Poliitikot joutuvat tekemään päätöksiä, joilla on välittömiä ja välillisiä vaikutuksia eri ryhmille ja yhteiskunnan eri osa-alueille. Tämä tekee päätösten tekemisestä erittäin haastavaa.

Joskus poliitikot eivät tiedä sitäkään, mitä ovat päättäneet. Marraskuussa Tampereen kaupunginvaltuustossa käytettiin useita puheenvuoroja, joissa korostettiin digitalisaation tärkeyttä ja kiiteltiin Tampereen onnistumisia sähköisten palvelujen kehittämisessä. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen korostaa samoja aiheita jopa talousarviokirjan esipuheessa. Samassa talouskokouksessa kuitenkin lyötiin lukkoon merkittäviä leikkauksia kaupungin tietotekniikan, ICT:n kehittämisen budjettiin. Esimerkiksi sivistyspalveluiden tarpeista höylättiin neljännes ja, kovasti hehkutetun, elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelta nipistettiin noin puolet.

Se, että ensin puhutaan yhtä ja sitten tehdään toista, kertoo karusti siitä, että valtuutetut eivät tiedä, mitä päättävät. Minäkään en tietäisi ICT:n budjeteista mitään, ellen työskentelisi Tampereen tietohallinnossa sivistyspalveluiden sekä elinvoiman ja kilpailukyvyn palveluiden koordinaattorina. Todennäköistä onkin, että vastaavia ristiriitaisuuksia tapahtuu jatkuvasti. 

Ei ole helppoa poliitikon päätöksenteko. Sen lisäksi, että usein kaikkea tarvittavaa tietoa ei ole saatavilla, saattaa joskus tilanne olla myös se, ettei edes itse tiedä, mitä on päättänyt.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu Tampereelta.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *