Artikkeli: Kulttuuri, Maailma

14.12.2022 klo 10:46

Santa Tecla on koonnut kansan juhlimaan jo seitsemänsataa vuotta

Ihmistornin rakentaminen loppuvaiheessa.
Ihmistornien, castellsien rakennus on yksi Santa Tecla -festivaalin kohokohdista. Kilpailuissa ihmistorneissa on ollut kymmenkin kerrosta, näytöksissä yhdeksän. Ylimpiin kerroksiin kiipeävät lapset.

Päristykset, paukkeet ja räiskeet, torvien soitanta, ilotulitteet, sähikäiset ja toinen toistaan mielikuvituksellisimmat hahmot täyttävät katalonialaisen Tarragonan vanhan kaupungin kujat joka syyskuun kaksi viimeistä viikkoa. Ovat täyttäneet jo 701 vuotta ja pidempäänkin, sillä Santa Teclaa on juhlittu jo muinaisina aikoina. Juhlan virallisena syntyajankohtana pidetään toukokuuta 1321, jolloin Tarragonan suojelupyhimyksen Santa Teclan käsivarren pyhäinjäännös tuotiin kaupunkiin muinaisesta Antiokian kaupungista.

Tänä vuonna Santa Teclan juhlittiin tavallistakin perusteellisemmin. Koronan vuoksi juhlat olivat jääneet väliin kahtena edellisenä vuonna. 700-vuotispäivän juhlintakin oli siirtynyt vuodella. Placa de la Fontin eli Suihkulähdeaukion, katedraalin ja vanhan kaupungin ohella juhlatapahtumia järjestettiin ympäri kaupunkia.

Ihmisjoukon reunastamalla aukiolla kulkee antiikin ajan jättiläishahmo
Jättiläisten kulkueen hahmoissa näkyy Tarragonan yli kaksituhatvuotinen historia. Kaupunki on perustettu Rooman vallan aikaan 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

Syyskuun kaksi viimeistä viikkoa ovatkin Tarragonassa kulttuurin ilotulitusta. Vanhan kaupungin kujat ovat tupaten täynnä ihmisiä. Jättiläisten päivänä Suihkulähdeaukiolta lähti matkaan kymmeniä perinteistä ja tarinoista kertovia jättiläishahmoja. Yli kymmenmetriset rakennelmat ovat paitsi näyttäviä myös ilmeisen painavia. Jättiläisten kantoon tarvitaankin useita, vuorottelevia kantajia.

Lapset harrjoittelevat ihmistornien rakentamista
Samaan aikaan kun katedraalien edessä rakennetaan ihmistorneja lapset kokoavat omiaan viereisellä kortteliaukiolla.

Perinteet vai turvallisuus

Ihmistorneja rakennetaan Santa Tecla -juhlissa kahtena päivänä ja kahdessa paikassa Suihkulähdeaukiolla ja Tarragonan katedraalin eli Santa Teclan katedraalin edessä. Tosin tänä vuonna tornien rakentaminen Suihkulähdeaukiolla peruttiin viime tingassa sateiden vuoksi.

Castellien eli ihmistornien tai sananmukaisesti käännettynä linnojen rakentaminen on Tarragonan oma, pari sataa vuotta vanha perinne. Nykyisin ihmistorneja rakennetaan myös muualla Kataloniassa. Vuonna 2010 ihmistornit saivat Unescon aineettoman perinnön aseman.

Rakentajaryhmiä toimii useita kymmeniä. Usein jäsenyys ryhmissä kulkee suvuittain ja perheittäin. Nuorimmat tornien rakentajat ovat alle kymmenvuotiaita. Joka toinen vuosi järjestetään Ihmistornien välinen mestaruusottelu, jossa arvioidaan tornien korkeutta ja rakentamisen tekniikkaa. Korkeimmillaan torneissa voi olla 10 ihmiskerrosta.

Ihmistornien rakentaminen ei ole aivan vaaratonta puuhaa. Näytöksissä on tapahtunut useita vakaviakin onnettomuuksia, joista neljä on johtanut kuolemaan. Vuonna 2006  12-vuotiaan lapsen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeisissä keskusteluissa perinteet ja turvallisuus törmäsivät: Perinteen vaalijat vastustivat kypäriä, jotka rikkoisivat perinteisen ilmiasun. Lasten kypäräpakon puoltajat pitivät turvallisuutta perinnettä tärkeämpänä. Nykyään kypärät ovat lapsiosallistujille pakollisia. Harjoituksissa turvallisuutta lisäävät turvaverkot ja iskuja vaimentavat lattiat.

Kiitos Bernat Lópezille espanjan- ja katalaaninkielisistä tietolähteistä. Thanks to Bernat López for the Spanish and Catalan sources.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *