Näkökulma, Pirkanmaa

LEENA SAARELA

10.12.2022 klo 08:46

Omaishoidosta leikkaamalla ei säästöjä tule

Valtuutettu Leena Saarela teki omaishoidontuen tasosta aluevaltuuston kokouksessa ponsiesityksen hyvinvointialueen talousarvioon. Esitys meni läpi yksimielisesti. (Kuva: Anna Weckström)
Leena Saarela

Tein aluevaltuuston talousarviokokouksessa ponsiesityksen, että omaishoidon tukitasojen muutoksen vaikutusta omaishoitajien määrään ja hyvinvointiin sekä raskaampien palvelujen tarpeeseen arvioidaan ensi vuoden aikana ja varaudutaan tarkistamaan tukitasoja. Ponsiesitys meni yksimielisenä läpi.

Omaishoidontuki on kokonaisuus, johon kuuluu hoitopalkkion lisäksi palvelut hoidettavalle ja omaishoitajan työn tukeminen. Hyvinvointialueen hallitus on päättänyt, että omaishoidontuki myönnetään kaikille kriteerit täyttäville kaikissa palkkioluokissa. Tämä on hyvä asia.

Sastamalassa on ollut moneen muuhun kuntaan nähden verrattuna paremmat omaishoidontuet. Tämä kuitenkin muuttunee pian, sillä hyvinvointialueen hallitus on myös päättänyt yhtenäistää omaishoidontuen siten, Joidenkin kuntien omaishoitajien tuet laskevat siten merkittävästi, jopa 100–400 euroa kuukaudessa, vaikka vaihtoehtona olisi ollut nostaa omaishoidontuki korkeimman tuen maksavan kunnan tasolle. 

Pitämällä taso korkealla tuettaisiin laajasti omaishoitajien jaksamista, huomioitaisiin tämän tärkeän työn arvostus ja vältyttäisiin siltä, että omaishoidontuen laskemisen kustannukset tulevat maksettavaksi jossain vaiheessa myöhemmin raskaampien palveluiden käytön lisääntymisellä. 

Vaikka vuoden alussa aloittavan hyvinvointialueen talous näyttääkin kovin tiukalta, hyvinvointialueen tehtävänä on kuitenkin tuottaa Pirkanmaan kuntien asukkaille helposti saavutettavat ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastusalan lakisääteiset palvelut, sekä niitä tukevat palvelut. 

Pelkona on, että omaishoitajien määrä tuon tuen alentamisen vuoksi vähenee. Omaishoitajan työ on hoidettavalle ja myös yhteiskunnalle tärkeää. Tukemalla omaishoitajien jaksamista, voimme välttää sen, että omaishoidontuen laskemisen kustannukset tulevat maksettavaksi jossain vaiheessa myöhemmin esimerkiksi lisääntyvinä päivystyskäynteinä ja kalliiden vuodeosastohoitojaksojen merkeissä.

Omaishoidon tuen leikkaamisella me emme säästä mitään. Päinvastoin. 

Kirjoittaja on valtuutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella sekä Sastamalan kaupunginvaltuustossa.

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *