Artikkeli: Pääkirjoitus, Suomi

6.12.2022 klo 11:51

Suomi kuuluu kaikille, näytetään se nyt

Moninaisuus on Suomenkin voiman ja tulevaisuuden lähde. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikilla Suomessa puhutuilla kielillä. (Kuva: Anna Weckström)

Yhtenäistä suomalaista kulttuuria ei ole eikä ole koskaan ollutkaan. Suomi aina ollut usean kulttuurin maan. Väite yhdestä suomalaisuudesta on myytti, jota on käytetty niin työväenluokan kuin kieli- ja kulttuurivähemmistöjenkin vaientamisessa. Äärimmillään suomalaisuudella on perusteltu väkivaltaista vähemmistöjä, kuten romaneja, saamelaisia, tataareja tai karjalaisia, alistavaa politiikka. Suomalaisuuden nimissä vähemmistöjä on kielletty käyttämästä omaa kieltään ja määrätty pakkosteriloitavaksi. Tuhannet vähemmistöihin kuuluvat lapset on erotettu perheistään ja pakkosuomalaistettu.

Myytti yhdestä, erinomaisesta suomalaisuudesta on estänyt ja estää edelleen meitä näkemästä kulttuurista moneuden merkitystä koko maalle ja sen kaikkien asukkaiden hyvinvoinnille. Myytti on hämärtänyt ymmärrystämme Suomen rujosta historiasta. Edelleen monet kaltoinkohdellut, kuten rotuhygienian vuoksi pakkosteriloidut ihmiset, odottavat valtiovallan anteeksipyyntöä.

Valitettavasti myyttiä suomalaisuudesta käytetään yhä edelleen lietsomaan pelkoa ja vihaa. Sen sijaan että pohdittaisiin, miten vahvistetaan kaikkien suomalaisten hyvinvointia ja miten ollaan mukana ratkaisemassa maailmanlaajuisia, koko maapallon tulevaisuutta uhkaavia ongelmia, etsitään syyllisiä ja vihollisia kanssa-asujien joukosta. Näille rasistisille ja muukalaisvihaa lietsoville puheille ei tule antaa tilaa eikä niiden saa antaa määrittää meidän suomalaisuuttamme.

Suomalaisuuden monimuotoisuus on rikkaus, jota me kaikki Suomessa asuvat voimme rakentaa ja josta me voimme yhdessä nauttia. Monimuotoisuus on paitsi kulttuurinen rikkaus myös arkipäivän välttämättömyys. Ilman maahanmuuttoa Suomi muuttuu vanhainkodiksi, sillä maassa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy. Tässä monimuotoisuudessa on myös Suomen tulevaisuus.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille Suomessa asuville, Glad självständighetsdag,  Buori iehčanasvuođabeaivvi!, IŠiev jiečânâsvuođâpeivi!, Šiõǥǥ jiõččnažvuõttpeiʹvv!,  Счастливого дня независимости!, Head iseseisvuspäeva!, يوم استقلال سعيد, Happy Independence Day!, Maalinta Xornimada Farxada leh!, روز استقلال مبارک, Roja Serxwebûnê pîroz be!, 獨立日快樂, Gezuar Diten e pavaresise!, Chúc mừng ngày độc lập!, สุขสันต์วันประกาศอิสรภาพ, Mutlu bağımsızlık Günü!, Feliz día de la independencia!, Щасливого Дня Незалежності!, Fröhlichen Unabhängigkeitstag!, O ”Zi a Independentei” fericita!, Wesołego dnia niepodległości!, Maligayang Araw ng Kalayaan!, Joyeux Jour de l’Indépendance!, শুভ স্বাধীনতা দিবস, स्वतन्त्रता दिवसको शुभकामना, یوم آزادی مبارک, Feliz Dia da Independência!, lice giorno dell’indipendenza!, Честит ден на независимостта!, स्वतंत्रता दिवस की शुभकामनाएं, Boldog függetlenség Napját!, Heri ya Sikukuu ya Uhuru!, Sretan Dan nezavisnosti!

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *