Artikkeli: Tampere

31.1.2023 klo 11:55

Valtuustokysely: oliko valvonta keskuspuhdistamon työmaalla riittävää

Valtuustosalissa puhumassa Milka Hanhela.
Milka Hanhela nosti valtuustokyselyssään esiin Tampereen vastuun yhtiöidensä toiminnan valvonnasta. Valtuuston kyselytunti järjestettiin hybrikokouksina, osa osallistui valtuustosalissa ja osa Teams-yhteyden kautta. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Tampereen kaupunginvaltuuston kyselytunnilla sekä vasemmistoliiton valtuutettu Milka Hanhela että vihreiden valtuutettu Olga Haapa-aho kysyivät ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä Sulkavuoren keskuspuhdistamon rakennustyömaalla. Ukrainalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö tuli esiin Rakennusliiton työmaatarkastuksessa tammikuun puolessa välissä.

Milka Hanhela kysyi, miten kaupunki varmistaa, ettei se itse tai sen omistamat tai osaomistamat yhteisöt, tai yhteisöt, joissa Tampereen kaupunki on osallisena, hanki työvoimaa, johon kohdistuu työperäistä hyväksikäyttöä. Lisäksi Hanhela kysyi valvonnan huomioon ottamisesta lautakuntien palvelusuunnitelmissa sekä valvonnan resursseista.

Olga Haapa-ahon kysymykset puolestaan kohdistuivat siihen, miten kaupunki on ilmenneeseen hyväksikäyttöön puuttunut. Lisäksi Haapa-aho kysyi, miten kaupunki varmistaa vastuullisen toiminnan konserniyhtiöissä ja alihankinnoissa.

Riittävätkö resurssit valvontaan?

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen kävi vastauksissaan läpi sekä kaupunkia velvoittavaa laisäädäntöä että konserniohjausta. Sekä konserniohjeissa, joita ollaan parhaillaan uudistamassa, että säännöllisissä omistajaohjauskeskusteluissa korostetaan yhtiöiden toiminnan vastuullisuutta. Sulkavuoren keskuspuhdistamon kanssa ohjauskeskustelu käytiin viimeksi kesällä 2022.

Pormestari myönsi vastauksessa, että sääntörikkomuksiin puuttuminen on vaikeaa. Hän totesi kaupungilla oleva 21 tytäryhtiötä, joten sopimusten seuranta on lähtökohtaisesti haastavaa ja sääntöjen rikkominen on mahdollista.

Tampereen seudun keskuspuhdistamon rakennustyömaan hyväksikäytöt tulivat ilmi Rakennusliiton työmaatarkastuksessa, mikä nostaa esiin kysymyksen valvonnan riittävyydestä. Väärinkäytökset eivät tulleet ilmi aluehallintoviraston tarkastuksessa kesällä 2022 eivätkä myöskään kaupungin omistajaohjauksessa.

Keskustelu resurssien ja valvonnan riittävyydestä jäi hyvin niukaksi, sillä valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen rajasi keskustelun toteamalla aikaa olevan kysymystä kohden on vain 15 minuuttia. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *