Artikkeli: Tampere

3.1.2023 klo 12:47

Virva-Mari Rask aloittaa Teollisuus7:n johdossa

Virva-Mari kuvattuna läheltä, hymyilemässä huonekasvien edessä.
Virva-Mari Rask on pitkään toiminut aktiivisesti Teollisuus7-osastossa. Uusi vuosi tuo mukanaan osaston puheenjohtajuuden. (Kuva: Anna Weckström)

Virva-Mari Raskin vuosi alkaa uuden edessä, kun hän aloittaa Tampereen Teollisuustyöväen ammattiosasto numero 7 puheenjohtajana. Aiemmin Metalli7-nimellä tunnettu osasto on jo yli satavuotias ja on siten Tampereen vanhin metallialan ammattiosasto. Rask tarttuu uuteen tehtävään innokkaalla asenteella. Samalla hän luopuu Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtajuudesta. 

Teollisuus7-osaston pitkäaikaisena aktiivina ja erilaisissa osaston luottamustehtävissäkin toiminut Rask on ensimmäinen nainen, joka on valittu osaston johtoon. Ammatiltaan Rask on koneenasentaja.

– Kieltämättä olen haaveillut tästä tilaisuudesta, ja siksi olen erityisen ylpeä ja vahvatahtoinen hoitamaan tehtävää tunnollisesti. Sinänsä sukupuolella tuskin on merkitystä, ei ainakaan pitäisi olla. Koen, että edistän parhaiten yhdenvertaisuutta toimimalla miesvaltaisella alalla omana itsenäni ja sinnikkäällä vasemmistolaisella ja avoimella taustallani, Rask kommentoi valintaansa. 

Raskin mielestä ammattiyhdistykseen kuulumisen merkitystä olisi hyvä teroittaa monille erilaisista taustoista tuleville eikä ainoastaan nuorille. Usein työelämän epäkohdat ajavat ihmiset ammattiyhdistyksiin. Raskille toiminnassa mukana oleminen ollut tärkeä osa elämää.

– Minulle Teollisuus7 merkitsee yhteenkuuluvuutta ja joukkovoimaa. Samaa uskon sen merkitsevän suurimmalle osalle jäseniä. Uusista jäsenistä kilpaillaan muiden osastojen kanssa, ja toimintaa ja tapahtumia täytyy olla tarjolla. Pelkkä aate ei valitettavasti tänä päivänä riitä. Toki periaate ”yhdessä olemme vahvempia” on kantava voima. Kyllä sen ymmärtää osastoon liittyvä, Rask pohtii.

Nykytyöelämän haasteisiin vastaava ammattiosasto

Rask näkee nykypäivän työelämässä monenlaisia haasteita, joihin ammattiosastojen tulisi vastata. Työntekijän asemaa heikentäviä trendejä on paljon havaittavissa työmarkkinoilla. Esimerkiksi monella alalla vuokratyövoiman käyttö on lisääntynyt ja työsopimuksia ketjutetaan. Työelämä on sekalaisempaa kuin ennen. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on Raskin mielestä myös paljon parannettavaa. Esimerkiksi oikeutta sairaan lapsen hoitoon hän soisi laajennettavan.

Meillä on nippu esityksiä niin työehtosopimuksen parantamiseksi kuin liittokokouksellekin. Palkalla on tultava toimeen ja teollisuudessa on jääty alle keskipalkan. Lisäksi vastustamme oikeistopuolueiden suunnitelmia puolittaa ansiosidonnaisen kestoa. Ammattiyhdistysliikkeelle on saatava joukkokanneoikeus, jotta ihmisen ei tarvitsisi pelätä, miten käy jos hän yksin ottaa työpaikan epäkohdat esiin.

Teollisuus7-osaston toimintaa Rask haluaa vahvistaa. Hänen mukaansa näkyvyyttä lisätään muun muassa somessa ja tapahtumissa. Koronavuodet ovat verottaneet osaston toimintaa. Kevään tuleva liittokokous tulee työllistämään lähitulevaisuudessa.

Ehdokashankinta on käynnissä ja lähes loppusuoralla. Kehotankin kaikkia teollisuusliittolaisia mukaan ehdokkaaksi, tai tukiporukkaan ja ainakin äänestämään, Rask kannustaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *