Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

5.2.2023 klo 15:00

Tesomajärvelle uusi asuinalue ja lisää puistoa Kalevan puistotielle

Katunäkymä Kalevan puistotieltä.
Tammelan stadion valmistuu ensi vuonna. Silloin myös kaadettujen puiden tilalle Kalevan puistokadulle ja Salhojankadulle istutetaan uudet puut. Kestää pitkään ennen kuin puista kasvaa kunnon puurivistö. Olisikin hyvä, jos Tampereella käytettäisiin muualla maailmassa käytössä olevaa tapaa, jossa puut viedään turvaan rakennustöiden ajaksi ja palautetaan paikoilleen, kun rakennustyöt on tehty. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Jouni SirénTerveiset taas yhdyskuntalautakunnasta. Viime tiistain kokous oli epätavallisen lyhyt, vain pari tuntia. Isoin asia oli Tesomajärven uuden asuinalueen asemakaava. Lisäksi esillä olivat muun muassa Tammelan stadionin ympäristön katusuunnitelmista ja Kalevan puistotien esplanadi.

Tesomajärven ja Ikurin naapuriin Myllypuronkadun ja Tesoman valtatien kulmaan tulee kaksi kerrostalokorttelia ja ja kaksi pientalokorttelia. Kerrostalot ovat 4-5-kerroksisia. Tuomarinkadulle Tesoman jää- ja uimahalleja vastapäätä puolestaan tulee kaksi kerrostalokorttelia, joissa toisen talot ovat 2-5-kerroksisia ja toisen 8-kerroksisia. 

Tesomalaiset olivat olleet huolissaan siitä, miten alueella olevalle vanhalle metsälle käy. Vuonna 2015 esitetyssä ensimmäisessä kaavaehdotuksessa luonnontilaista metsää olisikin kaadettu melkoisesti Tuomarinkadun uusien korttelien tieltä. Vuosien mittaan tolkku on kasvanut ja vanhaan metsään suunniteltua rakentamista on vähennetty reilusti. Liito-oravien kulkureititkin on huomioitu. Kannatti siis pitää asiasta meteliä! 

Yhden korttelin verran metsää silti kaadetaan. Muuten uudet talot tulevat jää- ja uimahallin parkkipaikkaa vastapäätä olleelle vanhalle maankaatoalueelle, jossa nyt kasvaa nuoria puita. 

Myllypyronkadulla uudet korttelit rakennetaan vanhan kaupungin taimikon paikalle, jossa nyt on lähinnä peltoa. Myllypuronkadun varteen tulee myös uusi puistoalue. 

Arkkitehtuurin osalta luvassa ei ole ollenkaan pahinta mahdollista. Sekä pientalojen että kerrostalojen julkisivujen pitää olla rapattuja tai puusta tehtyjä. Tuomarinkadun matalammista korttelista järjestettiin 2016 arkkitehtuurikilpailu. Tosin silloin kaavailtu rakennusala oli isompi, mutta tyylin pitäisi olla samansuuntaista. 

Lisää puita Kalevan puistotielle

Tammelan stadionin pitäisi valmistua ensi vuonna. Siihen mennessä myös ympäröivät kadut saavat uuden ilmeen. Kalevan puistotielle ja Salhojankadulle istutetaan uudet puurivistöt niiden tilalle, jotka rakennustöiden takia kaadettiin. Se on tietysti oikein, mutta kestää kauan, ennen kuin taimet kasvavat kunnon puiksi. Muissa maissa isoja puita siirretään turvaan rakennustöiden ajaksi ja tuodaan sitten takaisin. Tätä tekniikkaa soisi käytettävän meilläkin.

Samaan syssyyn Kalevan puistotietä remontoidaan niin, että stadionin puoleiselle sivulle tulee erotetut kävely- ja pyöräväylät. Ne jatkuvat Pohjolankadun risteykseen asti. Pyöräilyväylän parantaminen on tietysti hyvä asia.

Hyvää on sekin, että Kalevan puistotien pohjoispäässä oleva katujen välinen puisto kunnostetaan. Sehän on muinoin suunniteltu esplanadiksi, mutta sitten jäänyt vähän unohduksiin. Suunnitteilla on muun muassa käytävä koko puiston pituudelle, lisää puita ja muita istutuksia ja valaistus. Puu-Tammelan puoleinen ajorata muuttuu kävely- ja pyöräilyväyläksi. Erittäin kannatettava suunnitelma, joka lisää myös Puu-Tammelan viihtyisyyttä merkittävästi!

Stadionin ympäristöön sijoitetaan 480 pyöräparkkipaikkaa ja 80 paikkaa sähköpotkulaudoille. Siinä on suunittelijoilla sommittelemista! Sähköpotkulautapaikatkin muuten rakennetaan kaupungin rahoilla, vaikka niiden vuokraus on yksityistä bisnestä. Olisi kohtuullista, että lautoja vuokraavat yritykset osallistuisivat kustannuksiin. Nykysäännöillä sellaisen vaatiminen ei taida olla mahdollista.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *