Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

6.2.2023 klo 06:00

Mikko Aaltonen: Talouden osaamista ja eurooppalaisen yhteistyön ymmärrystä

Mikko Aaltonen istumassa valtuustosalissa.
Talouden osaaja Mikko Aaltonen on vaikuttanut lukuisissa luottamustehtävissä kunnallisella-, maakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Apulaispormestarinakin toiminut Aaltonen haluaa nyt viedä osaamistaan eduskuntaan, jossa haluaa olla mukana varmistamassa suomalaisen hyvinvointivaltion säilymisen. (Kuva: Anna Weckström)

Paljasjalkainen tamperelainen kansanedustajaehdokas Mikko Aaltonen kuvailee itseään hyvinvointivaltion kasvatiksi. Hän haluaa viedä eduskuntaan ymmärrystä hyvinvointivaltiosta huolehtimisen merkityksestä sekä talouspoliittista osaamista ja kansainvälistä yhteistyötä. Euroopan alueiden komitean aktiivisena jäsenenä Aaltonen on oppinut paljon eurooppalaisen yhteistyön ja omavaraisuuden merkityksestä erityisesti kriisiaikoina.

Duunariperheestä tuleva Aaltonen sai mahdollisuudet kouluttautua ja päästä eteenpäin elämässä hyvinvointivaltion ansiosta. Hän kertoo nähneensä laman vaikutukset ympärillään hyvin nuorena, mikä herätti ajattelemaan globaalin talouden merkittävää vaikutusta ihmisten elämään. 

Aaltonen alkoi kiinnostua yhteiskunnallisista asioista lukiossa, ja päästyään yliopistoon lukemaan hallintotieteitä hän lähti mukaan ylioppilaskuntatoimintaan. Hän vaikutti opintojensa aikana ylioppilaskunnan hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. 

Ylioppilaskuntatoiminnan kautta Aaltonen löydettiin myös kuntapolitiikkaan, jossa hän on vaikuttanut 2000-luvun alusta saakka. Vuodesta 2010 Aaltonen on ollut Tampereen kaupunginhallituksessa ja viime vuonna hän pääsi valtuutetuksi Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Vuonna 2013 hän aloitti Tampereen apulaispormestarina. Hän työskenteli tehtävässä vuoteen 2017 saakka.

– Apulaispormestarin tehtävässä koin toisaalta voimattomuutta siitä, että oli niin paljon asioita, joihin olisin halunnut vaikuttaa, mutta kaikkeen ei pystynyt. Toisaalta iloitsen siitä, miten paljon kaudellani saatiin hyviä asioita aikaiseksi. Esimerkiksi asunnottomuuden vähentäminen, sotaveteraanien palvelujen parantaminen, aktiivipassin ja sosiaalisen luoton ottaminen käyttöön olivat positiivisia uudistuksia, Aaltonen kertoo. 

Tällä hetkellä Aaltonen työskentelee Tampereen ensi- ja turvakodilla talous- ja kehittämispäällikkönä. Aiemmin hän toimi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöllä talouspäällikkönä.

Järkevä investointi kannattaa

Keskustelu taloudesta ja valtion velasta on Aaltosen mielestä paikallaan, mutta keskustelussa olisi hänen mielestään syytä ymmärtää kaksi puolta velasta: mihin velkaa käytetään ja mihin sitä on käytetty.

– Järkevä investointi on kannattavaa rahankäyttöä. Jos esimerkiksi täytyy laittaa rahaa koulutukseen, se on kannattavaa, sillä mikäli meillä koulutustaso jää jälkeen, emme yksinkertaisesti pärjää. 

Koulutus on Aaltosen mielestä tärkein kohde, johon investoiminen on taloudellisesti hyvin kannattavaa. Sosiaalipalvelut ja terveydenhuolto ovat myös kohteita, joissa täytyy olla resurssit kunnossa. Aaltonen ei näe vaihtoehtona, että jättäisimme ihmisiä hoitamatta. 

– Tämän hetken ikäihmiset ovat olleet rakentamassa hyvinvointivaltiota. He luottavat yhteiskunnan tukeen emmekä saa pettää tuota luottamusta.

Aaltonen huomauttaa, että keskustelussa säästökohteista on harhaanjohtavaa väittää, että miljardien säästöjä saataisiin yksittäisistä kohteista leikkaamalla. 

– Ei kehitysavusta tai Yleltä leikkaamalla saada mitään kymmenen miljardin säästöjä. On myös täysin edesvastuutonta puhua verotuksen keventämisestä varsinkaan hyvätuloisilta, kun yritetään maksaa pois valtion velkaa ja taantuman uhka on yllä, Aaltonen lataa.

Vasemmistoliitolla Aaltonen näkee hyviä avauksia valtion tulopuolen vahvistamiseksi. Hän itse haluaisi puuttua myös kannustinloukkuihin, jotka tekevät työn vastaanottamisesta kannattamatonta. Esimerkiksi osa-aikatyön ja keikkatyön tekemisestä täytyisi saada aina kannattavaa. Tällä hetkellä sosiaaliturvamalli vaikeuttaa lyhytaikaisen ja osa-aikaisen työn vastaanottamista.

Euroopan yhtenäisyys on turvallisuuskysymys

Kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen Euroopassa on Aaltoselle tärkeä aihe. Hän on Euroopan alueiden komitean jäsenenä ja Euroopan asunnottomuuden torjumisen foorumissa saanut mahdollisuuden viedä asioita eteenpäin kansainvälisellä tasolla ja nähdä, miten muissa maissa toimitaan.

Asunnottomuuden kitkeminen on ollut Aaltoselle tärkeä teema. Suomessa asunnottomuutta on verraten vähän, minkä takia Suomen ratkaisut ja toimintamallit myös kiinnostavat maailmalla. Huhtikuussa Euroopan alueiden komitean valiokunta saapuu Aaltosen aloitteesta Tampereelle käsittelemään asunnottomuutta.

Aaltosen mielestä eurooppalaiseen yhteistyöhön ja omavaraisuuteen on kiinnitettävä tulevaisuudessa entistäkin enemmän huomiota. Euroopan unionin tuki Ukrainalle Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana on ollut kriittisen tärkeää ja Aaltonen korostaa, että tuen täytyy jatkua.

– Tämä kriisi on osoittanut, Euroopan täytyy kehittää omavaraisuuttaan erityisesti strategisten raaka-aineiden osalta. Euroopan maiden välinen tiivis yhteistyö myös puolustusteollisuudessa vaatii kehitystä.

Aaltosen mielestä on varauduttava siihen, että kriisi kestää pitkään eikä läheltä tuleva uhka poistu. Päättäjien on siksi kyettävä parantamaan Suomen omavaraisuutta ja toimimaan yhteistyössä Euroopan maiden kanssa.  

Mikko Aaltonen

Mikko Aaltonen

Talous- ja kehittämispäällikkö

Ikä: 47

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Riittävät ja laadukkaat julkiset palvelut, kestävä julkinen talous, ilmastonmuutoksen torjunta, eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen

Verkkosivut

Instagram, Facebook, Twitter

 

 

 

|||

Tutustu myös muihin vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaisiin. Pirkanmaan vasemmistoliitto asettaa vaaleihin täydet 20 ehdokasta. Alla on nimeen liitettynä linkki jokaisen ehdokkaan esittelyyn Vasen Kaista -verkkolehdessä.

Katariina Aakus | Mikko Aaltonen | Teija Hautanen | Selmi Holopainen | Toni Ilmaniemi | Anna Kontula | Satu Kosola | Katja Kotalampi | Aki Leppänen | Mari Lind | Lauri Lindén | Mirka Löf | Minna Minkkinen | Aapo Niemi | Anne Nyman | Virva-Mari RaskLeena Saarela | Liban SheikhSohvi Sirkesalo | Esko Turunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *