Artikkeli: Merkintöjä, Tampere

10.3.2023 klo 09:03

Kuuma Tampere tarvitsee lisää puita

Lehmuksen latva alhaalta kuvattuna
Tampere kaipaa lisää isolatvaisia puita viilentämään kaupunkia varjollaan. (Kuva: Anna Weckström)

Jouni SirénTerveiset taas yhdyskuntalautakunnasta! Tällä kertaa esityslistan keskeisimpiä asioita olivat minusta puut ja muu kaupunkiluonto niin Kaupin metsässä kuin katujen varsillakin. Lisäksi mukana oli myös muun muassa Ratinanrannan uusi asuinkortteli ja ratikan jatkosuunnitelmat.

Kokouksessa päätettiin asettaa nähtäville kantakaupungin vaiheyleiskaava. Se on yleispiirteinen suunnitelma, jonka pohjalta myöhemmin aletaan laatia yksityiskohtaisempia asemakaavoja. Kaupunkiluonnon kannalta minusta siinä on kaksi erityisen tärkeää osa-aluetta: kaupunkivihreän kehittäminen keskustassa ja Kauppi-Niihamaan kaavaillut retkeily- ja leirintäalueet.

Keskusta paahtuu puiden puutteessa

Kaavassa on määritetty lähes koko ydinkeskusta kaupunkivihreän kehittämisalueeksi, eli siellä pitää lisätä isolatvaisia puita ja muuta katuvihreää ja myös nurmikkoa asfaltin ja betonin sijaan. Tämä on aivan upea kirjaus! Keskustassa on monia katuja – esimerkiksi Kansiareenan ja Ratinan kauppakeskuksen ympäristössä ja Tullin alueella – joilla ei ole ainuttakaan puuta.

Kadunvarsipuut paitsi luovat viihtyisää katuympäristöä, myös viilentävät kaupunkia varjollaan.

Kasvillisuuden kehittämisalueen ainoa ongelma on oikeastaan sen pienuus. Nyt alue on rajattu sen mukaan, missä laskelmien mukaan syntyy eniten kesäisiä lämpösaarekkeita eli erityisen läkähdyttävän kuumia alueita. Hikinen elämänkokemus kuitenkin kertoo, että myös monin paikoin Tammelassa on helteellä tukalaa ja puun varjolle olisi käyttöä.

Tarvitaanko Kauppi-Niihaman metsään ”luontomajoitusalueita”?

Alasjärven ympärille Kauppi-Niihamaan kaavaillun leirintäalueen suunnitelmat ovat muuttuneet maltillisemmiksi. Nyt varsinaiset leirintäalueet olisivat itse metsäalueen ulkopuolella: Alasjärven ja Taritunjärven rannalla ja Niihaman siirtolapuutarhan naapurissa. Tämä on ainakin askel parempaan suuntaan.

Kolmen leirintäalueen lisäksi suunnitelmassa on kuitenkin kolme ”ohjeellista luontomajoitusaluetta” Niihamanjärven rannalla ja keskellä Kauppi-Niihaman metsää. Niistä on kuulemma tarkoitus päättää erikseen. Itse olisin taipuvainen näillä tiedoilla luopumaan niistä saman tien.

Vaiheyleiskaava tulee nyt näytteille. Se tarkoittaa sitä, että kaavasta voi antaa palautetta kaavoitusviranhaltijoille. Lähettäkää mielipiteenne 11.4.2023 mennessä sähköpostilla kaupungin kirjaamoon: kirjaamo@tampere.fi.

Puurivit pitää palauttaa ratikkalinjan varrelle

Kaupunkivihreä liittyy myös ratikan jatkosuunnitelmiin. Jos kaikki sujuu hyvin, ratikalla pääsee vuoden 2029 alussa Pirkkalaan. Ratikan laajentaminen on kaikin puolin kannatettavaa, mutta se tarkoittaa myös Hatanpään valtatien ja Nuolialantien niin perusteellista remonttia, että niitä reunustavat hienot vanhat puurivistöt menetetään. Se kyllä harmittaa kaltaistani puunhalaajaa. Täytyy olla tarkkana, jotta niiden tilalle saadaan kyllin isoja uusia puita ja niin paljon kuin mahdollista. Tästäkin nousi jo keskustelua. Puurivien tilalle vaadittiin ylimääräistä autokaistaa.

Kokouksessa hyväksyttiin myös Ratinan uuden asuinkorttelin asema. Voimakadulle vanhan sähkölaitoksen toimistorakennuksen tilalle ja ympärille tulee asuntoja noin 500 ihmiselle. Rakennukset ovat julkisivuiltaan muurattua punatiiltä ja muutenkin samaa tyyliä kuin naapurissa. Ei siis mitään mullistavaa, mutta ei pahinta mahdollistakaan. Onneksi vanha muuntaja- ja voimalarakennus säilytetään.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen Tampereelta. Tällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *