Näkökulma

TEIJA HAUTANEN

9.3.2023 klo 17:00

Valtionvarainministeriön leikkauslistojen outo rooli

Teija Hautasen mukaan valtiovarainministeriön tulisi tehdä selvitykset esittämiensä leikkauksien todellisista kustannuksista yhteiskunnalle. (Kuva: Anna Weckström)
Teija Hautanen

Valtionvarainministeriön viranhaltijat tekevät kaikkien vaalien edellä nykyisin oman leikkauslistansa, joka saa valtavasti julkisuutta. Tämä on ongelma, koska he esittävät listansa faktana, ja listan ideologisia ja yhteiskuntapoliittisia taustoja ei uutisoinnissa avata.

Itse listassa ei myöskään arvioida leikkausten seurausten hintaa. Mitä esimerkiksi maksaa erikoissairaanhoito osastolla verrattuna siihen, että vaiva olisi hoidettu ajoissa terveyskeskuksessa? Tai monen sisaruksen huostaanotto verrattuna oikealla hetkellä saatuun arjen ja kasvatuksen tukeen? Tai mitä nuorten pitkäaikainen syrjäytyminen kustantaa?

Tällä hetkellä virkamiestyö ohittaa poliittisen keskustelun – tosin niin, että valtionvarainministeriön leikkauslista kummasti kyllä muistuttaa oikeistopuolueiden vastaavia.

Toivoisin laajempaa keskustelua siitä, keitä valtionvarainministeriön ihmiset ovat, millä taustoilla he työtään tekevät ja miksi heidän listansa saa ison uutisarvon. Haluaisin myös nähdä heiltä laskelman, jossa, selvitettäisiin leikkausten todelliset taloudelliset seuraukset inhimillisten lisäksi.

Kirjoittaja on Pirkanmaan vasemmiston kansanedustajaehdokas ja sosiaalityöntekijä, yhteiskuntatieteiden tohtori sekä vasemmistoliiton Tampereen kaupungin varavaltuutettu ja asunto- ja kiinteistölautakunnan jäsen. Hän toimii myös Pirkanmaan hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnan varajäsenenä.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *