Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

15.3.2023 klo 16:27

Tarvitaan vahvaa vasemmistoa torjumaan eriarvoisuutta

Hanna Sarkkinen keltaisessa takissa puhumassa mikrofoniin torilla.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen vieraili alkuviikosta Tampereella. Ajankohtaiseksi keskustelunaiheeksi nousi julkinen talous. Puheenvuorossaan Sarkkinen korosti talouden lisäksi muita aiheita, kuten luontokadon pysäyttämisen tärkeyttä ja eriarvoisuuden vähentämisen merkitystä. (Kuva: Anna Weckström)

– Me vasemmistossa olemme sitä mieltä, että julkisen talouden tasapainottaminen tulee tehdä oikeudenmukaisella tavalla. Sitä ei voida toteuttaa pelkillä menoleikkauksilla. Sosiaali- ja terveyspalveluista, perusturvasta tai koulutuksesta ei voida leikata, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ottaa kantaa vierailullaan Tampereella.

Sarkkinen kertoo talouden ja leikkausten puhuttaneen ihmisiä paljon vaalien alla. Pelko leikkauksista ahdistaa monia. Valtiovarainministeriön esittämä ehdotus leikkauskohteista on herättänyt erityisen paljon huolta eivätkä keskustelut miljardiluokan säästöistä helposti aukea ihmisille, sillä on haastavaa hahmottaa, mitä leikkaukset käytännössä tarkoittaisivat.

– Olemme yrittäneet tuoda esiin, mitä leikkaukset konkreettisesti tarkoittavat ihmisten arjessa, Sarkkinen kertoo.

Vaihtoehtona leikkauksille on Sarkkisenkin mukaan vasemmiston esittämiä veropohjan tiukennuksia. Muun muassa listaamattomien yritysten osinkoverotuen leikkaaminen, miljonäärivero ja ansiotuloverojen ja pääomatuloverojen yhdenmukaistaminen toisivat mittavia tuloja valtiolle eikä kokonaisveroastetta tarvitsisi nostaa. Kokonaisuudessaan verouudistuksilla saataisiin aikaiseksi 2,5 miljardin tulot. Sosiaali- ja terveyspalveluihin, sosiaaliturvaan ja koulutukseen vasemmistoliitto haluaisi puolestaan lisätä resursseja.

– Sosiaali- ja terveysalan ongelmien ratkaisu on nyt keskeinen kysymys. Terveyspalvelut tarvitsevat perustason parannuksia. Mielenterveyspalveluissa täytyy myös satsata perustasoon ja omaishoitajien asemaa täytyy vahvistaa, Sarkkinen toteaa.

Eriarvoisuuden ja köyhyyden kasvun pysäyttäminen on hyvin tärkeä tavoite Sarkkisen mukaan. Syrjintään tulisi puuttua tiukemmin myös työelämässä ja mahdollistaa nuorille kasvurauha oppilaitoksissa lisäämällä koulutukseen aikuisia ja huomioimalla erityisen tuen tarve vahvemmin.

– Nyt tarvitsemme vahvaa vasemmistoliittoa torjumaan eriarvoisuutta, hän tiivistää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *