Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

23.3.2023 klo 17:37

Vaalipaneeleissa tivataan leikkauksista ja arvoista

TREY:n paneelissa kyllä/ei-kysymyksiin vastattiin näyttämällä peukkua. Paneelin kysymyksissä nousivat esiin erityisesti koulutus- ja talouspolitiikka. Vasemmiston ehdokas Lauri Lindén (kuvassa kolmas vasemmalta) vakuutti yleisön tietämyksellään.

Eduskuntavaalipaneeleja on tänä vuonna ollut runsaasti: reilusti yli 60 paneelia Pirkanmaalla. Monissa paneeleissa kysymykset ovat myötäilleet mediankin nostamia puheenaiheita, kuten julkista taloutta, mutta myös tarkemmin rajattuihin aihepiireihin keskittyviä paneelikeskusteluja on nähty.

Oppilaitokset, yhdistykset, paikallismediat muiden muassa ovat kutsuneet ehdokkaita osallistumaan vaalipaneeleihinsa. Vasemmiston ehdokkaat ovat vastanneet kutsuihin ahkerasti.

Paikallismedioiden paneeleissa työllisyys ja talous esillä

Virva-Mari Rask pääsi lavalle Ideaparkin vaalitapahtumassa, jossa Lempäälä-Vesilahden Sanomat tenttasi lempääläläisiä ehdokkaita. Tiiviin kahden tunnin aikana kyseltiin niin ehdokkaitten harrastuksista kuin työllisyydestä ja pienydinvoimaloistakin.

Virva-Mari Rask puhui Lempäälä-Vesilahden Sanomien paneelissa Ideaparkissa toimivien peruspalvelujen puolesta.

– Kannustinloukuista puhuminen ei ole järkevää eikä leikkaaminen työttömiltä ole ratkaisu työttömyyteen. Kiinnittäisin huomiota yritysten vetovoimaan. Vetovoimainen yritys kyllä työllistää. Täytyy myös pitää mielessä, että on ihmisiä, jotka eivät ole työkykyisiä, Rask vastaa kysymykseen työllisyyden kasvattamisesta ja vastaa samalla kokoomuksen ehdotukseen kannustinloukkujen purkamisesta tukien alentamisella.

Anna Kontula kertoi Valkeakosken Sanomien paneelissa itselleen tärkeimmäksi oman puolueen arvoksi solidaarisuuden.

Valkeakosken Sanomien paneelissa valkeakoskelainen kansanedustaja Anna Kontula näytti osaamistaan. Julkinen talous puhutti panelisteja ja paneelin järjestäjiä kaikista eniten. Paneelin juontajat tarjosivat panelisteille kuuden kohdan leikkauslistan, josta jokaisen tuli valita kaksi kohdetta, joista olisi valmis leikkaamaan. Kohteita oli esimerkiksi hoitajamitoitus vanhusten hoidossa, kehitysyhteistyö ja opiskelijoiden tuet. Kontula ei valinnut yhtäkään kohteista vaan sen sijaan kritisoi kysymyksenasettelua.

– Valtion budjettiinhan vaikuttaa kaksi tekijää: tulot ja menot. Paneelin järjestäjät ovat tehneet valinnan, että keskitytään niihin menoihin eikä tuloihin. Sitten kaikista budjettimenoista, joita on aivan valtavasti ja joista merkittävä osa keskittyy keskiluokkaan, neljä kuudesta vaihtoehdosta koskee kaikkein pienituloisimpia. Se on myös poliittinen valinta, jonka järjestäjät ovat tehneet. Eli asetelma on erittäin kova, oikeistolainen arvolähtökohta. En lähde mukaan tähän peliin. En täällä enkä eduskunnassa.

Yhdistyksillä tiukkoja kysymyksiä ja arvokeskustelua

Eläinoikeusaktivisti ja kansanedustajaehdokas Katariina Aakus vastasi eläinoikeusyhdistys Animalian paneelikutsuun. Paneelissa keskustelu turkistarhauksesta vei reippaasti aikaa. Ainoastaan keskustan ehdokas olisi ollut valmis jatkamaan turkistarhausta Suomessa.

Aakus nosti esiin, kuinka eläintuotannosta tulisi irrottautua reilulla siirtymällä, jossa muun muassa tarjotaan eläintuotantoketjun eri työntekijöille mahdollisuuksia kouluttautua uudelleen. Myös eläinkokeista Aakus haluaisi luovuttavan.

– Eläinkokeetonta kosmetiikkaa esimerkiksi on jo paljon olemassa. Eläinkokeista pystytään kyllä luopumaan. On kyse siitä, mihin suunnataan resursseja. Se on arvovalinta, kuten kaikki politiikassa. Eläinten alistaminen on osa historiallisen sortomekanismin perinnettä, jossa toinen ryhmä asetetaan toista vähempiarvoiseksi. Tällainen asetelma on aina moraalisesti väärin, Aakus toteaa.

Katariina Aakus (toinen vasemmalta) ihmetteli, miksi Suomessa ylläpidetään turkistarhausta elinkeinona, vaikka sitä vastustetaan niin laajasti ja ala on täysin epäeettinen.

Minna Minkkinen pääsi mielenterveysaiheiden äärelle Pirkanmaan mielenterveys ry:n järjestämässä paneelissa, jossa kysyttiin kysymyksiä ennaltaehkäisystä, matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista, avun saamisen varmistamisesta ja mielenterveyspalveluiden rahoituksesta.

Minkkinen toi esiin yhteiskunnassa asetettavien paineiden negatiivista vaikutusta mielenterveyteen. Hänen mukaansa esimerkiksi opiskelu, työelämä ja myös vanhemmuus

Minna Minkkinen nosti mielenterveysaiheisessa paneelissa esiin, kuinka tärkeää olisi, että sotaa paenneet ukrainalaiset saisivat Suomessa mielenterveyspalvelujakin omalla kielellään.

vaativat nykyään ihmisiltä todella paljon. Tätä vastoin kokoomuksen edustaja kannustaisi opiskelijoita tekemään enemmän töitä opintojen ohessa ja perusteli kantaansa työn ja työyhteisön positiivisella merkityksellä mielenterveyteen. Tätä kantaa kritisoivat myös paneelin järjestäjät vetoamalla nuorten kokemiin paineisiin opinnoissa.

– Mielenterveyskriisi ei ole syntynyt viimeisten neljän vuoden aikana, vaan se on monen hallituskauden aikana kehittynyt. Näkisin, että iso ongelma on, ettei meillä ole politiikassa yhteneväistä ymmärrystä siitä, mitkä asiat kuormittavat mielenterveyttä. Tähän tarvitaan selvitystä, sillä kuormitustekijät tulisi määritellä, Minkkinen huomauttaa keskusteluun.

Opiskelijoita kiinnostavat leikkauslistat ja koulutuspolitiikka

Oppilaitoksissa on järjestetty useita paneeleja, joissa erityisesti nuoret ehdokkaat ovat päässeet ääneen. Tampereen yliopiston opiskelija Lauri Lindén osallistui Tampereen ylioppilaskunta TREY:n järjestämään paneeliin, jonka aiheena oli opiskelijat pois köyhyysrajalta. Paneelin juontajat tivasivat panelisteilta leikkauskohteita ja nostivat erityisesti esiin koulutuksen tilanteen. Lindén kommentoi kysymykseen, että valtiovarainministeriön esitys miljardien sopeutuksista tarjoaa keinovalikoiman, josta poliittiset päätöksentekijät valitsevat keinot. Leikkausten lisäksi Lindénin mukaan tulee huomioida myös tulot.

– Aina löytyy halua leikata, kun leikkaukset eivät koske itseä. En leikkaisi valtion ydintehtävistä, vaan esimerkiksi turkistarhauksesta, haitallisista yritystuista ja maakuntalennoista.

Selmi Holopainen painotti, että jokaisella lapsella tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua varhaiskasvatukseen.

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja ja opetusministerin erityisavustaja Selmi Holopainen näytti taitojaan opetus- ja kasvatusalan opiskelijoiden vaalipaneelissa Tampereen yliopistolla. Kysymykset liittyivät vahvasti koulutuspolitiikkaan ja eri ainejärjestöjen edustajat esittivät panelisteille oman ainejärjestöporukan tärkeinä pitämiä kysymyksiä. Kaikki panelistit vastustivat koulutusleikkauksia, mutta esimerkiksi sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja liike nytin edustajat lämpenivät lukukausimaksuille.

– Tämä koulutuksesta ei leikata -mantra on varmasti tullut tässä hyvin tutuksi, mutta on eri asia olla leikkaamatta, jos ei lisätä resursseja. Kaikille koulutusasteille tarvitaan satsauksia, Holopainen vastaa kysymykseen koulutusleikkauksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *