Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

2.3.2023 klo 16:45

Vasemmistoliiton Pirkanmaan eduskuntavaaliehdokkaat 2023 ovat tässä

Vaalipiirilautakunnat vahvistivat ehdokasasettelun huhtikuun eduskuntavaaleja varten tänään. Vasemmistoliitolla on täydet ehdokaslistat Manner-Suomen jokaisessa 12 vaalipiirissä, yhteensä 217 ehdokasta. Ehdokasmäärä on suurempi kuin 200, sillä pienissä, alle 14 kansanedustajan vaalipiireissä voidaan asettaa 14 ehdokasta.

Vasemmistoliiton ehdokaslista Pirkanmaalla on ollut valmis jo muutaman viikon, mutta tänään ehdokkuudesta tuli virallista, kun vaalipiirilautakunta vahvisti ehdokaslistojen yhdistelmän, jossa jokainen ehdokas on saanut ehdokasnumeron. Tänään julkaistiin myös Vasen Kaista -verkkolehden eduskuntavaalisivu.

Pirkanmaan vasemmistoehdokkaista kymmenen on ehdokkaana ensimmäistä kertaa. Ehdokasjoukon keski-ikä on laskenut, vaikka viime vaaleissa ehdokkaana olleille on tullut neljä vuotta ikää lisää.

Ehdokkaiden keski-ikä vaalipäivänä oli vuoden 2015 vaaleissa 45,9 vuotta, viime vaaleissa 45,1 vuotta ja ensi huhtikuun vaaleissa huomattavasti alhaisempi, 43,3 vuotta. Ehdokkaista kolme on alle 30-vuotiaita, kaksi yli 60-vuotiaita vaalipäivänä.

Monen alan ammattilaisia ja asiantuntijoita

Ehdokaslistojen yhdistelmässä ehdokkaiden arvo, ammatti tai toimi on esitettävä korkeintaan kahta ilmaisua käyttäen. Sen vuoksi ehdokaslista ei kerro kaikkea olennaista ehdokkaiden osaamisesta ja kokemuksesta. Avaamme sen vuoksi alla hieman tarkemmin Pirkanmaan vasemmistoehdokkaiden ansioita.

Korkea-asteen koulutus on yhdellätoista ehdokkaalla. Kolmesta tohtorista kaksi on yhteiskuntatieteen tohtoria ja yksi filosofian tohtori. Kahdesta maisterista yksi on hallintotieteen ja toinen taiteen maisteri. Kandidaatteja edustavat kaksi humanististen tieteiden kandidaattia. Ammattikorkeakoulututkinto on neljällä ehdokkaalla, kahdella sairaanhoitaja (AMK), yhdellä sosionomi (AMK) ja neljännellä ympäristöteknologian insinööri (AMK).

Toisen asteen tutkinnon on suorittanut kolme lähihoitajaa, sisätautikirurginen sairaanhoitaja, merkonomi, sosiaalikasvattaja sekä nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon ja koneenasentajan ammattitutkinnon suorittaneet ehdokkaat. Kolmella ehdokkaalla on ylioppilastutkinto tähän mennessä korkeimpana tutkintona ja yhden ehdokkaan koulutusaste on keskiaste. Laillistettuja ammattilaisia on kaksi, yksi laillistettu sosionomi ja yksi laillistettu sosiaalityöntekijä.

Useimmat ehdokkaat tekevät koulutustaan vastaavaa työtä. Sairaanhoitajana toimii kolme ehdokasta ja lähihoitajana kaksi. Kahden ehdokkaan aloja ovat sosiaalityö, opetus- ja tutkimus sekä ammattijärjestöjen asiantuntijatehtävät. Muita ammatteja edustavat myyjä, elintarviketyöntekijä, opetusministerin erityisavustaja, sosiologi, jätevesiasiantuntija sekä talous- ja kehittämispäällikkö. Yksi ehdokas on eläkkeellä ja yksi päätoiminen opiskelija.

Yksi ehdokkaista on kansanedustaja ja yksi varakansanedustaja. Enemmistö ehdokkaista on valittu kotikuntansa valtuustoon. Kunnan- tai kaupunginvaltuutettuja on 11 ja varavaltuutettuja kaksi. Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon on valittu viisi kansanedustajaehdokasta varsinaiseksi ja kaksi varajäseniksi.

Ehdokkaat ovat hyvin edustettuna eri vasemmistojärjestöjen johtotehtävissä. Yksi ehdokkaista on Vasemmistoliiton puheenjohtajistossa ja kolme puolueen valtuustossa. Ehdokasjoukossa on myös Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja, vasemmistonaisten hallituksen jäsen ja Vasemmistofoorumin johtokunnan jäsen.

Monella ehdokkaalla on luottamustehtäviä ammattiyhdistysliikkeessä. Kolme ehdokasta toimii pääluottamusmiehenä ja yksi luottamusmiehenä. Vasemmiston kansanedustajaehdokas löytyy myös Tehyn ja Suomen Elintarviketyöläisten liiton valtuustoista sekä useiden ammattiosastojen johtotehtävistä.

Ehdokkaiden monipuolisesta kiinnostuksesta yhteisiin asioihin kertoo myös se, että heitä on valittu kulttuuri-, urheilu-, sairaus-, ympäristö- ja lastenhoitoalojen elinten ja kansalaisjärjestöjen johtotehtäviin sekä kolmen osuustoimintaliikkeen valtuustoihin. Ehdokkaissa on myös yksityistiehoitokunnan puheenjohtaja ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Ehdokkaat eri puolilta Pirkanmaata

Pirkanmaalla on 23 kuntaa. Vasemmistoliitto on asettanut ehdokkaita 10 kunnassa. Tamperelaisia ehdokkaita on yhdeksän, lempääläläisiä kaksi ja kuvassa pinkillä värjätyissä kunnissa on yksi ehdokas. Lisäksi yhden ehdokkaan kotikunta on Turku.

Tutustu eduskuntavaalisivuumme. Sieltä löydät lisää tietoa ehdokkaista, linkit ehdokasesittelyihin ja linkit vasemmistoehdokasesittelyihin koko maassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *