Artikkeli: Tampere

3.3.2023 klo 11:45

Etappi auttaa työllistymään ja tarjoaa tukea elämänhallintaan

Anna Kontula, Satu Kosola, Katja Kotalampi seiisomassa ryhmässä
Aluevaltuustoryhmä vierailu Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etapissa, jossa esimerkiksi luonto on merkittävässä osassa toimintaa ja luontoa hyödynnetään työ- ja hyvinvointivalmennuksessa. Satu Kosola, Katja Kotalampi ja Anna Kontula kuuntelevat, miten luontoa hyödynnetään erilaisten taitojen opettelussa.

Tampereen seudun työllistämisyhdistys Etappi ry sai vieraakseen Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän, joka pääsi tutustumaan työttömien perustamaan yhdistykseen. Etappi tarjoaa monenkirjavia palveluja muun muassa ohjauksen tarpeessa oleville nuorille ja pitkäaikaistyöttömille. 

– Meille on tärkeää, että työttömien näkökulma tulee esiin toiminnassa. Ihmisen pitää itse haluta löytää suunta. Emme pakota mihinkään, Etapin toiminnanjohtaja Tomi Kuhanen kertoo yhdistyksen periaatteista.

Etapilla on mahdollista saada työvalmennusta sekä tukea työnhakuun, päästä työkokeiluun tai palkkatuettuun työsuhteeseen. Yhdistys tarjoaa myös apua mielenterveyspalveluiden äärelle pääsemiseen ja tukea sekä työkaluja elämänhallintaan. Yhdistyksen työntekijät korostavat, että nuorilla on jokin syy siihen, mikseivät ole kiinnittyneet työelämään tai opintoihin. Tämän syyn työstäminen ja sen äärelle pysähtyminen on olennaista, jotta nuoret pystyvät ottamaan tukea vastaan ja pääsevät elämässään eteenpäin. 

Työttömät pääsevät Etapilla tarvittaessa esimerkiksi terveydenhoitajan tai elämäntaitovalmentajan vastaanotolle Rasti-voimavarapisteellä. Maksuttoman ja luottamuksellisen palvelun piirissä on mahdollisuus saada ohjausta elämänhallintaan ja terveyteen. Myös esimerkiksi terapeutin etsimiseen voi saada apua. 

Tulevaisuus epävarmaa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen hyvinvointialueille on ajanut monet työllistymistä edistävät palvelut epävarmaan tilanteeseen. Kuntouttava työtoiminta kuuluu nykyisin hyvinvointialueille, kun aiemmin kunnat ovat tarjonneet työtoimintaa työpajojen yhteydessä. Työttömille suunnattua työpajatoimintaa on jo jouduttu supistamaan uudistuksen myötä. 

Tulokset Etapin toiminnasta näyttävät positiivisilta, sillä toimintaan osallistuneilla on korkea jatkokouluttautumisprosentti ja moni on päässyt myös työelämään kiinni. Siitä huolimatta huoli tulevaisuudesta kalvaa henkilökuntaa ja toimintaan osallistuvia, sillä tuleva rahoitus on epäselvä. Toiminta on tähän asti pyörinyt erilaisilla avustuksilla, kuten kaupungin myöntämällä työllisyyspoliittisella avustuksella, joka hyvinvointialueiden aloitettua on kysymysmerkki. 

Etappi ry:n toiminnanjohtaja Tomi Kuhanen on huolissaan yhdistyksen tulevaisuudesta, mikäli riittävää rahoitusta ei saada turvattua.

Rahoituksen kriteerit ovat painottuneet yhä enemmän nopeisiin tuloksiin, mikä tarkoittaa nopeaa työllistymistä. Etapin toiminnassa ei ole periaatteena työntää ihmisiä suoraan työelämään, vaan varmistaa, että ihmisillä on valmiudet sekä ainekset työelämässä, opinnoissa tai elämässä muuten pärjäämiseen. 

– On syytä ymmärtää, että tulokset voivat olla muutakin kuin suora työllistyminen. Tuki elämänhallintaan ja mielenterveyteen säästää myös yhteiskunnan kustannuksia, Kuhanen huomauttaa.

Luontopolulta aineksia elämään

Etappi tarjoaa luonto- ja retkeilytoimintaa Luontopolkua eteenpäin -työpajassa ja Retkikunta Kuukkelissa. Luontopolulle osallistuminen on mahdollista 16–29-vuotiaille työttömille. Luontopolulla toiminta ei ole sitovaa toisin kuin Kuukkelissa, jossa sitoudutaan kolmen kuukauden työkokeilun ajaksi mukaan. 

– Porukka on hyvin sitoutunutta. Kukaan ei ole jättänyt työkokeilua kesken, Kuukkelin hankevastaava Juha Laitila kertoo.

Etapilla on kattavat varastot retkeily- ja ulkoiluvarusteita, joita osallistujat voivat lainata. Toiminnasta ei tule osallistujille kustannuksia ja varusteita on mahdollisuus myös lainata omilla retkillään toiminnan ulkopuolella. 

– Luontopolku on avoin yhteisö, jossa on turvallisen porukan kanssa pääsee vahvistamaan taitoja, polun projektipäällikkö Niina Rautiainen kuvailee.

Luontopolun ryhmä ”Petut” on juuri pitämässä iloisissa tunnelmissa aamiaispalaveria, kun aluevaltuustoryhmä kiertää tutustumassa tiloihin. Maanantaisin ryhmällä on yhteinen aamiainen, minkä lisäksi viikon aikana on muuta toimintaa, jota ryhmän jäsenet suunnittelevat yhdessä. Tällä viikolla on tarkoitus mennä avustamaan vanhuksia ulkoilussa. 

– Kun tänne tulee, on työtön. Tätä kautta moni jatkaa opintoihin ja työelämään, pitkään toiminnassa mukana pysynyt ja tällä hetkellä Etapilla työsuhteessa oleva nuori kertoo. 

Luontopolulla saa olla mukana niin kauan kuin haluaa ja monet pitkään mukana olleista ryhtyvät vertaisohjaajiksi. Jokunen nuori on jopa suorittanut nuoriso-ohjaajan tutkinnon toiminnassa.

Polkupyöriä rivissä
Työpajalla on myös huonekalujen ja polkupyörien kunnostamista. Entisöityjä polkupyöriä saa Etapista ostettua, minkä avulla voi myös tukea yhdistyksen toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *