Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

21.3.2023 klo 07:53

Vasemmistoliitossa reilu talouspolitiikka kohtaa kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan

Kansanedustaja Jussi Saramo osallistui Pirkanmaan vasemmiston eduskuntavaaliehdokkaitten kanssa katukampanjointiin Tampereella. Kuvassa Esko Turunen, Anne Nyman, Jussi Saramo, Virva-Mari Rask, Lauri Lindén ja edessä Minna Minkkinen. (Kuva: Anna Weckström)

– Julkisen talouden vaje on suunnilleen sama kuin se oli Sipilän hallituskauden lopussa. Sipilän hallitus myi paljon valtion tuottavaa omaisuutta pois, mikä on pitkällä tähtäimellä vaikuttanut negatiivisesti talouteen, kansanedustaja Jussi Saramo kertoo kampanjoidessaan Pirkanmaan vasemmiston ehdokkaitten kanssa Hämeenkadulla Tampereella.

Julkisesta taloudesta on kirjoiteltu runsaasti vaalien alla, mutta Saramo on huomannut, ettei keskustelunaihe ole ottanut juurikaan tuulta alleen. Monet aiheet kiinnostavat ihmisiä eikä mikään tietty poliittinen puheenaihe ole noussut erityisesti esiin. Saramo myös korostaa, että useiden yhteiskuntaa Marinin hallituskauden aikana ravisuttaneiden kriisien jälkeenkin julkinen talous ei ole mennyt huonompaan suuntaan. Muun muassa työllisyyden kasvua edistävä politiikka on auttanut tilannetta säilymään vakaana ja paikannut Sipilän hallituksen taloutta heikentäviä toimia. 

Saramo näkee, että työllisyyden parantamiseksi olisi edelleen toimenpiteitä tehtävänä. Pitkään työttöminä olleita ja vaikeasti työllistyviä ei saada työmarkkinoille kepillä. Saramo satsaisi parempiin mielenterveys- ja työllisyyspalveluihin ja pitäisi kiinni sadan prosentin palkkatuesta, jonka avulla moni pitkäaikaistyötön on päässyt työelämään.

– Oikea suhdannepolitiikka on parasta eriarvoisuuden ehkäisyä. Talouden elvyttäminen korona-aikaan esimerkiksi on auttanut siihen, ettei ihmisiä ole syrjäytetty työelämästä kriisin aikana. 

Saramon mielestä on tärkeä ymmärtää, että Suomen väestö ikääntyy, mikä haastaa taloutta. Valtiovarainministeriön maalaamat uhkakuvat taloudesta perustuvat oletukselle, että Suomen veroaste säilyy nykyisellään, vaikka väki ikääntyy. Veropohjaa on tiivistettävä ja leikkauksiakin vasemmisto esittää.

Saramo harmittelee, että Marinin hallituskaudella keskusta esti lakimuutoksen listaamattomien yritysten osinkoverotuen poistamisesta.

– Kaikki haluavat tasapainottaa taloutta, mutta pelkillä leikkauksilla sitä ei pitäisi tehdä. Listaamattomien yritysten osinkoverotuen leikkauksella saataisiin 500 miljoonan säästöt, Saramo muistuttaa.

Vasemmistoliittoa kansanedustaja suosittelee äänestäjille monestakin syystä:

– Vasemmistoliitto on ainoa puolue, joka yhdistää sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, vasemmistolaisen talouspolitiikan ja sosiaalipolitiikan siihen, että pidetään ympäristöstä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta huolta. Meillä on moraalinen kompassi aina kohdallaan, Saramo kiteyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *