Näkökulma

HEIKKI TOIVAINEN

24.4.2023 klo 10:10

Taloyhtiöt voivat säästää energiaa ja varautua sään ääri-ilmiöihin

Taloyhtiöt voivat monilla toimillaan säästää energiaa ja varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin sään ääriolosuhteisiin. Uusissa rakennushankkeissa nämä seikat on usein huomioitu ja vanhojen rakennusten kohdalla paljon voidaan tehdä muun muassa erilaisilla korjaustoimenpiteillä. (Kuva: Anna Weckström)

Miten estän helteiden tulon sisätiloihin ensi kesänä? Miten saan turvattua rakennuksemme rakenteet seuraavat 50 vuotta? Miten säästän energiaa? Näihin aiheisiin törmätään jatkuvasti ja ne aiheuttavat huolta ja ahdistusta. 

Maapallon keskilämpötila on noussut, minkä seurauksena sään ääri-ilmiöt ovat meidän kaikkien koettavanamme ja nähtävänämme. Euroopan unioni on edelläkävijä pyrkimyksissään hidastaa ja pysäyttää ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset. Paljon on tehtävää myös meillä suomalaisilla ja pirkanmaalaisilla. On joitakin keinoja, joita on hyvä suunnitella ja toteuttaa taloyhtiön kanssa. 

Ehdotuksia taloyhtiön yhtiökokoukselle

  1. Ehdota, että taloyhtiö hankkii rakennusalan ammattilaisen tutkimaan yhtiön rakennusten kunnon. Kestävätkö seinät, katto, sokkeli ja salaojat ja piha-alueet rajuilmojen vaikutukset nyt ja tulevaisuudessa? Kaatosateista syntyvät hulevedet saattavat tulvia ja tukkia salaojaputket- ja kaivot.
  2. Ehdota keinoja rakennuksen kokonaisenergian kulutuksen vähentämiseksi. Energian kulutuksen vähentämisessä kannattaa keskittyä ikkunoihin, ulko-oviin, välipohjan eristävyyteen, patteriveden kierron tasapainottamiseen, lämpökeskuksen laitteiden huoltoon, säätöön ja säännölliseen seurantaan.Myös ilmanvaihdon puhdistaminen ja säätö kannattaa tehdä säännöllisesti.
  3. Ehdota, että LVI-alan ammattilainen tarkistaa käyttövesiputkien kunnon ja patteriveden putkiston kunnon, sekä toteuttaa viemäreiden kuvauksen. 
  4. Ehdota, että taloyhtiö tilaa energia-alan ammattilaisen tekemään hankesuunnitelman, jossa selvitetään energiaa säästävämmän lämmitysjärjestelmän ja lämmön talteenoton käyttöönottoa,  sähkön tuottamista aurinkopaneelein sekä mahdollisia muita energian säästökeinoja. 

Nämä ehdotetut toimenpiteet ovat yksi osa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ne ovat lääkettä, mutta miten parantaa itse tauti? 

Vasemmistoliiton aloittama ilmastotyö

Vasemmistoliitto oli vahvasti mukana Marinin hallituksessa, joka edisti hiilineutraalia maailmaa vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on realistinen, ja sillä taataan puhtaampi hengitysilma lapsillemme ja heidän lapsilleen. Tätä aloitettua ilmastotyötä tulee uuden hallituksen jatkaa aktiivisesti, eikä jumiutua paikoilleen tekemättä mitään. 

Sota Ukrainassa tekee osittain väliaikaisen viiveen energian tuotantotavoissa. Siitä huolimatta mahdollisimman monella meillä on oltava näkemys puhtaammasta ilmastosta ja valmius puhua sen puolesta. Ukrainan on voitettava sota ja Venäjän järjettömän sotahysterian on loputtava.

Kirjoittaja on isoisä, retkeilijäyhdistyksen sihteeri ja  isännöitsijä Valkeakoskelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *