Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

13.4.2023 klo 13:28

Tampereen Vasemmistoon virtaa uusia jäseniä

Kokousväkeä valoisassa salissa
Tampereen Vasemmiston kevätkokouksessa pohdittiin vaalitappion syitä ja iloittiin kasvavasta jäsenmäärästä. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Tampereen Vasemmistoon on vaalien jälkeen liittynyt yli 200 uutta jäsentä. Vasemmistoliittoon uusia jäseniä on tullut yli 1 500, mikä tarkoittaa, että joka kahdeksas jäsen on vasemmistoliitossa aivan uusi. Näillä ilouutisilla avattiin Tampereen Vasemmiston kevätkokous torstai-iltana.

Ilo uusien jäsenten määrästä vaihtui kuitenkin nopeasti vakavaan ja monipuoliseen keskusteluun vasemmistoliiton vaalitappion syistä. Keskustelua pohjusti puoluesihteeri Anna Mäkipää, joka totesi vaalituloksen olleen järkytys ja aivan toisenlainen yllätys kuin odotettiin. Vaaliennusteethan lupasivat hyvää tulosta, mutta toisin kävi. Vasemmistoliitto menetti viisi kansanedustajan paikkaa, minkä seurauksena Keski-Suomen, Lapin ja Satakunnan vaalipiirit jäivät ilman vasemmistoliittolaista kansanedustajaa. Pohjois-Pohjanmaalla vasemmistoliitto menetti kolmannen kansanedustajan paikkansa ja Uudellamaalla toisen.

Pysyäkseen valtakunnallisesti vaikuttavana puolueena vasemmistoliitolla on edessään perusteellinen vaaliarvio tappioiden syistä. Vaalitappion syitä tarkastellaan niin vaaliteemojen, kampanjointikäytäntöjen ja ehdokkaiden näkökulmista. Vaalitappion syitä on tarkoitus ruotia julkisesti, yhdessä koko jäsenistön kanssa. Mäkipää arvioikin, että jäsendemokratia on keskeisessä asemassa sekä vaaliarvioinnissa että suuntaamisessa kohti tulevia vaaleja.

Ketä vasemmistoliitto puhuttelee

Yleiskeskustelussa nousivat esiin sekä vasemmistoliiton politiikan tavoitteet että tavat viestiä tavoitteista. Veijo Laitinen nosti esiin suurten kaupunkien ympäristökunnat, joissa vasemmiston on ollut vaikea saada kannatusta. Airi Karjalainen totesikin, vasemmistoliiton tarvitsevan erilaista politiikan tekoa kaupungeissa ja maakunnissa. Milka Hanhela muistutti, että kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelu heijastelee pääoman kasautumisesta syntyviä ongelmia. Näihin ongelmiin vasemmistoliiton pitäisi pystyä vastaamaan.

Minna Malkamäki muistutti viestin selvyydestä. Vasemmistoliitto puhuu liian vaikeasti eikä viesti mene perille. Raine Koivumäki pohti puolestaan eri ihmisryhmiä, kaikkia pitäisi toki puhutella, mutta pitäisikö katsoa tarkemmin ryhmiä, joita tavoitamme huonommin.

Vaalimenestyksen olennainen kysymys on myös ehdokkaiden tuki. Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Anu Ropponen pohdiskeli, miten ehdokkaita voisi nykyistä paremmin tukea. Useissa puheenvuoroissa nostettiin esiin konkreettiset tuet ja neuvot. Uusilla ehdokkailla voisi olla turuilla ja toreilla tukena joku kokeneempi aktiivi. Ulla-Leena Alppi muistutti jatkuvuudesta. Yhteydenotot ehdokkaisiin vaalien jälkeen ovat tärkeitä paitsi kampanjoinnin arvioinnissa myös osoituksena ehdokkaiden tekemän työn arvostuksesta.

Monet keskustelijat muistuttivat, ettei äänestäjiä kiinnosta vasemmistoliiton vaaliarviot eikä vaalitappiota pidä loputtomiin ruotia ja murehtia vaikka opiksi on otettava. Markku Uusiniemi totesikin, että tappiosta huolimatta vasemmistolla on Tampereella suhteellisen vakaa kannatus. Vaikka vasemmistoliitto menetti Pirkanmaalla yli kolmetuhatta ääntä, niin Tampereella kuitenkin vain 592 ääntä.

Keskustelun mollivoittoisuus alkoikin kääntyä kohti tulevaisuutta ja pohdinnaksi, miten tehdään parempaa politiikkaa. Puoluehallituksen jäsen Jouni Sirén nosti esiin olemassa olevat mahdollisuudet. Puoluetutkimuksissa on selvinnyt, että neljännes suomalaisista pitää mahdollisena äänestää vasemmistoliittoa.

Ville Autiolle vasemmistoliiton kultainen ansiomerkki

Ville Autio puolikuvassa paistaa lättyjä
Missä vasemmiston teltta, siellä Ville Autio paistamassa lättyjä. (Kuva Markku Uusiniemi)

Kevätkokous käsitteli ja hyväksyi myös vuoden 2022 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Vuonna 2022 vasemmistoliitto menestyi hyvin aluevaaleissa, joissa kannatus nousi 2021 kuntavaaleista 2,4 prosenttiyksikköä ja eduskuntavaaleista 3,2 prosenttiyksikköä. Seurakuntavaaleissa vasemmisto sai ensi kertaa paikan Tampereen yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Toimintavuoden aikana vasemmistoliitto järjesti jäseniltojen lisäksi yleisötilaisuuksia muun muassa asunnottomuudesta, Venäjästä ja turvallisuuspolitiikasta. Vasemmiston teltta näkyi tuttuun tapaan ympäriä kaupunkia. Ennen aluevaaleja telttailtiin ahkerimmin. Yhteensä vasemmiston teltta kutsui 23 kertaa kaupunkilaisia kahville ja jutulle.

Tampereen vasemmiston telttailun kantava voima on useat vuodet ollut Ville Autio, joka on ollut mukana ainakin 93 telttailukeikalla. Kiitokseksi ja kunnioitukseksi aktiivisesta toiminnasta kokouksessa Ville Autiolle luovutettiin vasemmistoliiton kultainen ansiomerkki.

Kokousväkeä kiinnosti myös tulevat vappujuhlat, jotka järjestetään yhdessä sosiaalidemokraattien kunnallisjärjestön ja SAK:n paikallisjärjestön kanssa. Juhlien valmisteluun osallistuneet kertoivat, että vappumarssin kulku Hämeenkatua pitkin on edelleen epäselvä. Kokous päättikin ottaa asiaan kantaa ja nostaa julkiseen keskusteluun mielenilmaisun vapauden. Mielenilmauksena vappumarssi kuuluu perustuslainkin turvaamaan sanavapauteen eikä sen kulkua tule kevyin perustein estää.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *