Näkökulma

TERESA KVICK

17.4.2023 klo 09:36

Vuorotyöläisille matalampi eläkeikä

Teresa Kvick tuo esiin kirjoituksessaan, että vuorotyö kuormittaa eri lailla kuin normaalina virka-aikana tehty työ. Esimerkiksi yötyöllä voi olla vaikutuksia työntekijän terveyteen. (Kuva: Cai Melakoski)
Teresa Kvick

Suomalaisille määritelty eläkeikä perustuu tilastollisesti määriteltyyn elinajanodotteeseen. Ongelmallista tässä on se, että elinajanodote on vuorotyötä tekevillä erilainen kuin päivätyössä käyvillä.

Suomessa säännöllistä vuorotyötä tekee 27 prosenttia naisista ja 19 prosenttia miehistä. Suomalaisista 17 prosenttia työskentelee öisin. Kyse on sadoistatuhansista ihmisistä, muun muassa hoitajista, teollisuustyöntekijöistä, poliiseista, kuljettajista ja kaupanmyyjistä.

Vuorotyö kuormittaa, ja siitä aiheutuvat terveydelliset haitat, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma, muisti- ja mielenterveysongelmat tulevat, useimmiten esille iän myötä. Joidenkin tutkimusten mukaan vuorotyö saattaa sairauksien myötä lyhentää elinikää jopa 10 vuotta.

Mielestäni tähän olisi syytä saada muutos ja vuorotyötä tekevien eläkeiän tulisi olla matalampi kuin säännöllistä, niin kutsuttua virka-aikaa tekevien. Työn ja työaikamuotojen kuormittavuus pitäisi ottaa huomioon  eläkeikä määriteltäessä. Työelämässä olisi myös hyvä miettiä, millaisin toimenpitein työssä jaksamista tuetaan.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Nokialta.

 

Kommentteja: 1

  1. Täyttä asiaa! Itse olen myös pohtinut tätä asiaa. Itselläni nykysysteemillä tulisi vuorotyötä tehtyä yhteensä 51 vuotta, mikäli koko työurani teen vuorotyötä. Vielä olisi edessä 33 vuotta ja takana on siis jo 18 vuotta. Nyt on jo vaikeuksia yövuoroista palautua, keuhkoahtauma on myös todettu, mikä tietysti kuitenkin kiistetään työn aiheuttamaksi, eli tuskin elän 100-vuotiaaksi. Hyvä, jos 70 v. Kyllä melkein itku pääsi ja raivo nousi pintaan, kun eläkeikää mentiin rukkaamaan. Itsellä tavoite-eläkeikä nyt 69 v. Ihan sairasta, että yleensäkin koko elämä täytyy uhrata, etkä itse hyödy mitään. Toiset taas voivat vetelehtiä koko elämänsä yhteiskunnan hoidettavana. Olisi itsekin täytynyt tajuta olla koskaan menemättä töihin ja jäädä vain yhteiskunnan varoilla vetelehtimään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *