Näkökulma, Tampere

SINIKKA TORKKOLA

20.4.2023 klo 11:06

Tampereen kaupunki tarvitsee korruption vastaisen ohjelman

Hakametsän jäähalli
Hakametsän jäähallivuorojen pimeän myynnin vuoksi suoritettu erityistilintarkastus kertoo liikuntapalveluiden muistakin epäselvistä käytännöistä. Jääkiekkoyhtiöitä on tuettu verovaroin muun muassa antamalla liikuntapalveluiden työntekijöiden työtä korvauksetta yhtiöiden käyttöön sekä myönnetty yhtiöille avustuksia, jotka on tarkoitettu yleishyödylliseen eikä kaupalliseen toimintaan. (Kuva: Sinikka Torkkola)
Sinikka Torkkola

Uutiset kertovat, etteivät Tampereen kaupungin tilintarkastajat puolla vastuuvapauden myöntämistä liikunta- ja nuorisojohtajalle Pekka P. Paavolalle, sivistyspalveluiden palvelualueen johtajalle Lauri Savisaarelle eikä sivistys- ja kulttuurilautakunnalle. Vastuuvapauden myöntämättömyyden taustalla ovat toimivallan ylitykset ja lukuisat laiminlyönnit hankintojen valvonnassa, sopimuskäytännöissä ja osakeyhtiöille myönnetyissä avustuksissa. 

Mediatietojen mukaan avustuksia, jotka on tarkoitettu yleishyödylliseen toimintaan, on myönnetty muun muassa Ilves-Hockey, Tamhockey ja Ilves Edustus -osakeyhtiöille. Avustuksia on myönnetty vuosittain 50 000 – 90 000 euroa. Lisäksi on kaupunki on tukenut osakeyhtiöiden toimintaa antamalla liikuntapuolen työntekijöiden työtä korvauksetta osakeyhtiöiden käyttöön. Olisikin mielenkiintoista nähdä laskelma, kuinka monella miljoonalla veroeurolla on tuettu säädösten vastaisesti jääkiekkobisnestä tällä vuosituhannella. 

Tampereen kaupungin liikunta- ja nuorisojohtaja on ylittänyt toimivaltansa myöntäessään liikuntapalveluiden vapaakortteja muun muassa kaupungin henkilöstölle ja luottamushenkilöille. Korttien haltijat ovat päässeet maksutta liikuntapalveluiden vastuulla oleviin kuntosaleihin, uimahalleihin ja joihinkin urheilutapahtumiin. Korttien arvoa ei ole kerrottu julkisuudessa, mutta aivan mitätön se ei ole. Esimerkiksi pitkäaikaissairauksien perusteella myönnettävä, rajattoman pääsyn mahdollistavan erityisuimakortin hinta on 130 euroa. Kuntosalin 50 kerran kortin hinta on puolestaan 110 euroa. Varovaisestikin arvioiden vapaakortin arvo on muutaman sata euroa. Kortin saajille etu on ollut veronalaista tuloa ja se olisi pitänyt ilmoittaa verottajalle. 

On hämmentävää, mutta ei yllättävää, etteivät kaupungin johtavat viranhaltijat tai luottamushenkilöt ole tunnistaneet vapaakorttien ongelmia. Tutkimusten mukaan korruption käsitteen, riskialueiden ja ilmenemismuotojen tunnistaminen on kunnallishallinnossa vähäistä. Viime vuonna julkaistu, Markus Kiviahon ja Mikko Knuutisen oikeusministeriölle kirjoittama raportti Korruption torjunta kunnallishallinnossa: Askelmerkkejä hyvään hallintoon ehdottaakin kehitettäväksi korruption torjuntamallia, jolla torjutaan ja ehkäistään vaikutusvallan väärinkäyttöä oikeudettoman edun tavoittelemiseksi.

Korruption torjunnasta oli kyse myös valtuustoaloitteessa harmaan talouden torjuntaohjelman perustamisesta, jonka tein yhdessä vasemmistoliiton muiden valtuutettujen kanssa vuonna 2019. Vaikka vastauksessa aloitteeseen todettiin huolien ja kehittämisehdotusten olevan perusteltuja, mihinkään konkreettisiin toimiin ei aloite johtanut. Nyt jälkiviisaana on todettava, olisiko sittenkin pitänyt ryhtyä tavanomaista virkatyötä tehokkaampiin toimiin korruptioriskin vähentämiseksi.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton varavaltuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa ja Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustossa. 

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 1

  1. Käsittääkseni Tampereella vaikuttaa ”urheilupuolue”, jonka jäsenet ovat erittäin hyviä verkostoitumaan yli puoluerajojen. Edelleen käsittääkseni urheiluhallien työntekijöiden yksityisyritteliäisyys on kuitenkin pulunruokaa verrattuna esim kaavoituspuoleen, missä liikkuvat rahat ovat toista luokkaa ja missä pyöröovijärjestelmä takaa rakennusliikkeiden ja virkamiesten yhteistyössä suorittaman rakennusliikkeiden edunvalvonnan, joka vaikuttaa joka kohdassa menevän asukkaiden edun, rakennuskultuurin ja ympäristön laadun edelle.
    Esimerkiksi Eteläpuiston suhteen vaikuttaa olevan kassakaappisopimus, jonka toteutumista valmistellaan pitämällä osaa alueesta jonkinlaisena varastona. Heinätori on toinen ilmeinen vaaranpaikka.
    Infran puolelta olen kuullut kummia juttuja yksityisille koneyrittäjille maksetuista rahoista. Koneyrittäjät ovat kuitenkin haluttomia todistamaan, koska Tampere on tärkeä työllistäjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *