Artikkeli: Hämeenkyrö, Pirkanmaa

9.5.2023 klo 10:07

Palveluiden heikennykset harmittavat Kyröskoskella kokoontuneita eläkeläisiä

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela kävi kertomassa Hämeenkyrön-Viljakkalan eläkeläisille aluevaltuuston toiminnasta sekä hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela esitteli aluevaltuuston toimintaa Hämeenkyrö-Viljakkalan Eläkeläiset ry:lle Kyröskoskella. Eläkeläiset ovat olleet huolissaan hyvinvointialueelle siirtymisen aiheuttamista heikennyksistä palveluihin sekä ongelmista tiedonsaannissa. 

Epäselvyys sekä tiedon heikko saavutettavuus saavat kritiikkiä ja moni valittaa, että kaikki eivät pysty käyttämään internetiä ja siten ottamaan asioista selvää. Toiveena olisi infopuhelin, johon voisi soittaa ja saada tarvitsemansa tiedon sen avulla. 

Haasteita tuo Hanhelan mukaan myös aluehallinnon malli, jota ei ole välttämättä helppo ymmärtää. Esimerkiksi jaostojen ja valiokuntien alaiset asiat eivät ole aina erotettavissa kyseisen toimielimen nimen perusteella. 

Hanhela korostaa, että palveluiden yhdenmukaistaminen on aiheuttanut niin epäselvyyttä kuin heikennyksiä hyvinvointialueella. Muutoksia yksittäisiin palveluihin on tullut runsaasti. Kun aiemmin kunnat ovat olleet vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluista, on eri kunnissa ollut tarjolla erilaisia palveluita. Koska hyvinvointialueella kustannukset eivät ole saaneet nousta, on kaikista ylimääräisiksi tulkituista palveluista luovuttu. 

– Kuntien järjestämät, niin kutsutut ylimääräiset palvelut on karsittu pois. Monet yksityiskohtaiset päätökset on myös delegoitu viranhaltijoille, joten meillä luottamushenkilöillä ei ole tilanteesta kokonaiskuvaa, Hanhela harmittelee.

Järkytyksenä on Hanhelan mukaan tullut esimerkiksi asiakasmaksujen perimiseen liittyvät epäselvyydet. Aiemmin maksuttomista tai perusterveydenhuollon hintatason mukaisista palveluista onkin yhtäkkiä peritty erikoissairaanhoidon hinta. Hanhela tuo esiin, että asiakasmaksutasojen alentaminen sekä hyvinvointialueen henkilöstön hyvinvointi ovat vasemmiston valtuustoryhmän prioriteetteja. 

Kritiikkiä sataa myös ajanvarauspalveluille ja laskutuksen toiminnalle. Puhelimessa ajanvarauksessa ei erään osallistujan mukaan ole saanut riittävän osaavaa palvelua, ja laskut tulevat pitkällä viiveellä palveluista, jotka tosiaan ovat ennen olleet maksuttomia. Hanhela tunnistaa ongelmat hyvinvointialueella. 

– Kuitenkin tilanne on suhteellisen hyvä. Vaikkei ihan selvillä vesillä ehkä olla vielä, niin vesillä kuitenkin, Hanhela lohduttaa. 

Verotusoikeuden puute hyvinvointialueilla tuo Hanhelan mukaan ongelmia hyvinvointialueiden liikkumavarassa. Kapeat mahdollisuudet kaventavat myös poliittisten päätöksentekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa.  

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *