Näkökulma, Suomi

MIKKO AALTONEN

4.5.2023 klo 16:45

Suomi tarvitsee uuden asunnottomuusohjelman

Eduskunnan istuntosalissa istuvat kansanedustaja lehteriltä kuvattuna.
Mikko Aaltonen muistuttaa kolumnissaan asunnon olevan jokaiselle kuuluva ihmisoikeus. Se on syytä muistaa niin eduskunnassa kuin hallitusneuvottuissakin Säätytalolla. (Kuva: Hanne Salonen / eduskunta.)

Asunnottomuuden poistamiseksi työskentelevät toimijat julkaisivat huhtikuun lopussa kannanoton asunnottomuusohjelman puolesta. Mukana allekirjoittajissa on monia säätiöitä ja yhdistyksiä, joilla on vankkaa osaamista asunnottomuuden vähentämisestä. Allekirjoittajien joukossa kaksi yksityishenkilöä, joista minä olen toinen.

Kannanotossa esitetään, että seuraavan hallitusohjelman tulee sisällyttää asunnottomuusohjelma, joka tähtää asunnottomuuden poistamiseen. Tämä tarkoittaisi, että vuonna 2027 Suomessa olisi noin 300 asunnotonta, joista enintään 100 asuisi tilapäisissä asumismuodoissa ja enintään 200 tilapäisesti sukulaisten tai tuttavien luona odottamassa omaa asuntoa.

Oleellista ohjelmassa on tarjota omaa, pysyvää asuntoa tilapäisen asumisen sijaan. Kaikista vaikeimmassa tilanteessa olevien, kuten huumeidenkäyttäjien, rikosseuraamusasiakkaiden, nuorten ja paljon muita palveluita käyttävien, auttamiseen pitää panostaa erityisesti. Asunto tulee myös saada nopeasti ja asumiseen pitää saada riittävää tukea heti alusta alkaen. Tärkeää on myös varmistaa hyvinvointialueiden, kaupunkien ja kuntien yhteistoiminta.

Kannanotossa esitetään, että ohjelma vaatisi uutta rahoitusta noin 38 miljoonaa euroa hallituskauden aikana. Se on suuri summa, mutta valtion taloudessa verraten pieni raha. Samalla muun muassa nykyistä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoitusta ja  Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen, STEA:n järjestöille osoittamaa rahoitusta tulisi jatkaa nykyisellä tasolla. Asunnottomuuden poistaminen on tutkimustiedon mukaan taloudellisesti perusteltu investointi. Asunnottomuus heikentää terveyttä ja lisää merkittävästi yhteiskunnan terveydenhuoltokuluja, jotka olisivat vähennettävissä asunnottomuuden poistamisella.

Asunto on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus. Toivon, että tämä muistetaan lähipäivinä myös Säätytalolla, jossa sorvataan uutta hallitusohjelmaa. Asunnottomuuden poistaminen on tavoitteena hyväksytty kaikissa poliittisissa puolueissa ja tavoitetta on tuettu. Toivottavasti asiaan ei tule nyt muutosta vaan työ jatkuu. Suomi on onnistunut vähentämään asunnottomien määrää merkittävästi ja uskon, että lähivuosina asunnottomuus voidaan poistaa, jos niin halutaan.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja Tampereen kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja sekä kansanedustajaehdokas. Hän on myös Euroopan alueiden komitean asunnottomuuden vastaisen foorumin jäsen (European Platform on Combating Homelessness) jäsen. 

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *