Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

3.5.2023 klo 14:46

Vaalitulos herätti vilkasta keskustelua piirikokouksessa

Paikalla olleita kansanedustajaehdokkaita kiitettiin piirikokouksessa kukkasin. Katja Kotalampi, Teija Hautanen ja Aki Leppänen ottivat Veera Kiretiltä vastaan kukat ja kiitokset.

Pirkanmaan kevätkokouksessa Ylöjärvellä vaalien jälkeinen keskustelu otti aikansa. Kokouksessa ruodittiin syitä alhaiseen kannatukseen mutta nostettiin myös positiivisia uutisia esiin. Ehdokkaita sekä vaalien aktiiveja kiitettiin kukilla ja lahjakorteilla. 

Kannatuksen romahdus puhutti luonnollisesti paljon. Keskisen alueen toiminnanjohtaja Veera Kiretti esitteli Suomen vaalidatapalvelulta saatuja tilastoja, jotka osoittavat, että kannatus laski lähes kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Orivedellä sen sijaan kannatus nousi hieman – vasemmistoliitto sai kolme ääntä enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. 

Ennakkoäänestys oli Pirkanmaalla vasemmiston kohdalla suhteellisen vahvaa, mutta huolimatta satsauksista tapahtumiin ja mainostukseen ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän välisenä aikana, kannatus vaalipäivänä jäi pettymykseksi. Tilastot osoittavat myös, että vasemmiston kannatus Tampereen keskustassa ja kerrostaloalueilla on vahvempaa kuin omakotitaloalueilla ja maaseudulla. Naisehdokasta listalta äänesti 76 prosenttia vasemmiston äänestäjistä Pirkanmaalla. Kokonaisuudessaan kuitenkin ehdokkailla oli suhteellisen tasainen kannatus listalla.

– Positiivista tuloksissa on kannatuksen tasainen jakautuminen listalla. Tämä osoittaa, että meillä on ollut loistavia ehdokkaita ja hyvä ehdokaslista, Kiretti kertoo. 

Uusien jäsenten ryntäys puolueeseen vaalien jälkeen on myös positiivinen seikka, johon kokouksessa kiinnitettiin huomiota. Pirkanmaalla uusia jäseniä on tullut noin neljäsataa.

– Kallis tämä jäsenhankintakampanja on kyllä ollut, mutta jäseneksi liittyminen vaatii uskoa ja sitoutumista. Meidän tehtävänämme nyt on ottaa nämä uudet jäsenet vastaan, Kiretti muistuttaa. 

Monenlaista pohdintaa vaalituloksen syistä kuultiin paljon. Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Anu Ropponen huomautti, ettei vasemmiston tulisi säikähtää tulosta ja muuttaa arvojaan ja periaatteitaan miellyttääkseen suuria massoja. Moni nosti esiin kysymyksen vasemmiston vaikeasta kielestä ja viestintätyylistä, joka saatetaan kokea ulossulkevana. Taktinen äänestys vei paljon äänestäjiä vasemmistoliitolta, mutta Kiretti kommentoi, ettei vasemmistoliitto voi piiloutua selityksen taakse, että toinen puolue vetosi äänestäjiin paremmin.

Vaalitulos sekä epätasainen sukupuolijakauma vasemmiston kansanedustajissa on saanut aikaan myös puolueen miesjäsenten aktivoitumisen. Piirikokouksessa kerrottiin uutinen, että puolueeseen on perustettu miesverkosto. Pirkanmaalla verkostossa vaikuttaa Pirkanmaan vasemmiston varapuheenjohtaja Aapo Niemi, johon verkoston toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä.

Vaaleissa ahkerasti auttaneita aktiiveja kiitettiin lahjakortilla vohvelikahvilaan. Lettutelttaa pyörittäneet Ville Autio ja Veijo Laitinen ottivat lahjakortin ja kunniakirjat vastaan Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja Anu Ropposelta ja Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtaja Anna Jukantuvalta.

Kannanotto julkisen ja raideliikenteen kehittämisen puolesta

Pirkanmaan vasemmisto jätti piirikokouksessa tulevalle hallitukselle kannanoton julkisen liikenteen ja raideliikenteen kehittämisestä. Kannanottoa perusteltiin ympäristö- ja ilmastosyillä. Tampereen ja Seinäjoen välinen, hyvin vilkkaassa käytössä oleva raide nostettiin esille esimerkkinä huomiota vaativasta rataosuudesta. 

– Tampereen ja Seinäjoen välillä on ainoastaan yksi raide. Välillä matkustaa vuodessa noin 2,2 miljoonaa matkustajaa, mikä on Suomen suurin matkustajamäärä yksiraiteisella radalla. Tampereen pohjoispuolelta Seinäjoen eteläpuolelle yksiraiteista rataa on noin 140 kilometriä. Rataosuus vaikuttaa koko Suomen rautatieliikenteeseen. Tehtyjen selvitysten mukaan yhteysvälin kaksiraiteistaminen parantaisi junaliikenteen sujuvuutta myös eteläisen Suomen vilkkailla rataosuuksilla, kannanotossa todetaan. 

Kannanotossa vaaditaan myös julkisen liikenteen hintojen pitämistä kohtuullisina ja pyrkimistä joukkoliikenteen maksuttomuuteen. Pirkanmaan tilannetta erityisesti raideliikenteen suhteen tuotiin voimakkaasti esiin ja Pirkanmaan hyviä kokemuksia lähiraideliikenteessä käytettiin esimerkkinä.

– Siirtymistä raiteille on nopeutettava sekä edelleen tuettava tihentämällä vuorovälejä ja laajentamalla lähijuna- ja raideverkostoa myös muihin Pirkanmaan kuntiin. Pirkanmaan raideliikenteen kehittämisen yhteydessä on tärkeää taata riittävät investoinnit myös rataverkon peruskorjauksiin, joukkoliikenteen arvonlisäverottomuuteen ja joukkoliikennetukiin, kannanotossa vaaditaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *