Näkökulma

MINNA MINKKINEN

19.7.2023 klo 11:31

Lapsilla oikeus leikkiä ulkona myös kesällä

Päiväkodin pihassa paistaa aurinko suoraan leikkipaikkaan.
Pienet leikkijät päiväkotien pihoilla tarvitsevat varjoisia leikkipaikkoja, joita on vain harvoissa tamperelaisissa päiväkodeissa. (Kuva: Minna Minkkinen)
Minna Minkkinen

Vietettiin taannoin lapseni kanssa iltaa päiväkodin pihassa leikkien. Etsin jatkuvasti varjopaikkaa, sillä piha oli paahteinen. Varjopaikkoja oli vain niukasti ja ne eivät olleet leikkipaikoilla vaan talon reunuksilla. Mietin, miten ihmeessä lapset jaksavat täällä päivällä leikkiä, vaikka olisi hellehatut ja säännölliset mehuhetket. Miten ihmeessä aikuiset jaksavat tässä paahteessa työskennellä? 

Laitoin kyselyä sosiaalisen median kanaviin muille vanhemmille, joiden mukulat ovat Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa ja työntekijöille, että onko paahteinen päiväkodin piha yleinen vai vaan poikkeus meidän päiväkodin kohdalla. Ei näytä olevan poikkeus. Sain paljon viestejä, miten lapset ovat kuumissaan ja läkähtyneitä, kun heitä iltapäivällä haetaan päiväkodista kotiin. Työntekijät puolestaan kertoivat, että pihoissa on todella vähän varjoa. Erityisesti huolestuttaa se, että monet kertoivat pienten lasten pihoissa olevan vähemmän varjoa kuin isompien lasten pihoissa. Kiitosta saivat muutamat päiväkodit, joiden pihassa on paljon puita varjostamassa leikkipaikkoja. Lapset harvemmin haluavat seisoskella pihalla varjossa, vaan temmeltää ja leikkiä. Leikkipaikkojen on siis oltava varjossa. 

Lapset, erityisesti pienet lapset, ovat herkkiä helteen haittavaikutuksille ja lämpösairauksille. Helteen terveyshaitat ovat ulottuvat ihottumasta hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Kyse ei ole siis pikkujutusta. Miten ihmeessä kaupungin päiväkotien pihat on voitu suunnitella näin heikosti? 

Varjoa saisi puilla ja katoksilla, mutta turvallisuussyistä puita ei kai paljoa päiväkodin pihoissa ole. En nyt tässä kirjoituksessa mene siihen, miten tärkeää puut olisivat liikunnan ja luontokasvatuksen vuoksi, vaan puhutaan nyt vain paahteisista pihoista.  

En suostu uskomaan, ettei meillä vuonna 2023 ole osaamista rakentaa sellaisia päiväkodin pihoja, jotka ovat virikkeellisiä, turvallisia ja joissa lapset ja työntekijät eivät paahdu helteessä? Tampere haluaa olla lapsiystävällinen kunta. Minäkin haluan, että olemme. Se tarkoittaa kunnianhimoista työtä lasten oikeuksien eteen. Se tarkoittaa, että asioita katsotaan lasten näkökulmasta, ihan joka ikisessä asiassa. Myös turvallisessa päiväkodin pihassa. 

Päiväkodin pihassa on pystyttävä leikkimään turvallisesti myös kesällä auringonpaisteessa. Tämä ei ole mielestäni kohtuuton pyyntö. Helteet eivät ole poikkeustilanne, eivätkä tule jatkossakaan olemaan tällä kuumenevalla maapallolla. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *